utorak, 18. travnja 2017.
Irina torta
Dragi svi prvo Vam svima želim sretan Uskrs. Možda malo kasnim ali meni nekako nikada nije kasno za dobre želje.
Ovo nije bila torta koja je krasila nas blagdanski stol.Vagala sam između nje i ove rođendanske pa je vaga ipak prevagnula na stranu rođendanske.
Možda na prvu sastojci za nju djeluju obično i skromno ali vjerujte mi okus je senzacionalan i oduševiti će vas sigurno.
Originalni recept sam pronašla kod Ivane.
Jedina razlika između mog i origanalnog recepta je u bademima. Kod originala su oni blanširani pa je biskvit svjetliji, a ja sam samo samljela badema.
RECEPT:
Recept za ispis
Za biskvit:
300 mljevenih badema
8 jaja
140 g šećera u prahu
1/2 žličice ekstrakta od badema
Za nadjev:
200 g pekmeza od maline
Za premaz:
300 ml vrhnja za šlag
2 žlice šećera u prahu
Zagrijte pećnicu na 175 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu promjera 20 cm.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Bjelanjke mikserom izradite u čvrsti snijeg.
U drugoj posudi pjenasto izradite žumanjke sa šećerom dok smjesa ne posvijetli i udvostruči joj se volumen.
U smjesu pjenastih žumanjaka umiješajte mljevene bademe. Na kraju nježno umiješajte i snijeg od bjelanjaka.
Dobivenu smjesu rasporedite u pripremljeni kalup za tortu i zagladite površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45-50 minuta.
Ohladite.
Ohlađeni biskvit prerežite dva puta, tako da dobijete tri lista. Svaki list biskvita navlažite sa malo mlijeka.
Na tanjur za posluživanje stavite list biskvita pa ga premažite polovicom pekmeza od malina. Poklopite drugim listom pa ga premažite ostatkom pekmeza. Poklopite trećim listom biskvita.
Vrhnje za šlag mikserom izradite u čvrsti šlag.
Sastavljenu tortu izvana premažite sa šlagom i ukrasite po želji.
I ja kasnim i slažem se :Nikad nije kasno za dobre želje koje i tebi upućuje, Torta je jako lepa!
OdgovoriIzbrišiHvala! I na lijepim željama i na komplimentu za tortu.
IzbrišiLijepo izgleda!
OdgovoriIzbrišiIsprobavam! 😌
Hvala! Svakako javi dojmove!
IzbrišiJa sam k'o i ti, rijetko blanširam bademe, neda mi se. Jednostavne torte su uvijek odlične, pa tako sigurno i ova. Samo bih zamijenila šlag, baš ga ne volim. :)
OdgovoriIzbrišiJako lepa torta! Baš mi se dopada. :)
OdgovoriIzbriši