ponedjeljak, 24. travnja 2017.
Jednostavni miješani kruh
Nisam mortadelu jela već godinama.
Nekad mi je to bila apsolutna špica od salame.
Sendvič od mortadele uz malo krem sira i jogurt.
Idealno, kao gablec svakoga pravog bauštelca.
Jedino kaj oni to jedu u liziki ili u četvrtini bijelog kruha.
Kod mene ipak nešto zdraviji kruh, ipak pazimo na liniju.
Original recepta sam pronašla u ovoj kuharici.
Znam da sam već poomalo dosadna sa istom kuharicom ali oduševljena sam svim receptima iz nje i moram ih sve isprobati.
RECEPT:
Recept za ispis
200 g integralnog brašna
170 g crnog brašna
135 g pirovog brašna
10 g svježeg kvasca
2 žličice soli
360 g vode
U prikladnoj posudi pomiješajte sve tri vrste brašna. Vršcima prstiju u brašno utrljajte kvasac. Napravite udubinu u sredini brašna pa u nju dodajte sol i vodu. Mješajte kuhačom dok se smjesa ne poveže.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite dobiveno tijesto. Mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto.
Lagano nauljite posudu u kojoj ste umijesili tijesto pa ga vratite unutra. Prekrite čistom kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže jedan sat.
Namastite i pobrašnite duguljasti lim za pečenje.
Dignuto tijesto istresite na lagano pobršnjenu radnu površinu. Premijesite ga i oblikujte u štrucu veličine kalupa. Vrh kruha obilno posipajte brašnom.
Stavite kruh u kalupa i ponovno ga prekrite čistom kuhinjskom krpom i dižite na toplom mjestu jedan sat.
Zagrijte pećnicu na 250 C.
Na najgornju rešetku pećnice stavite prazan lim koji ćete zagrijavati zajedno sa pećnicom.
Dignuti kruh stavite u prethodno zagrijanu pećnicu.
U prazan zagrijani lim ulite 200 ml vode pa brzo zatvorite vrata pećnice kako vodena para ne bi pobjegla van.
Odmah nakon što zatvorite vrata pećnice snizite temperaturu na 220 C pa pecite kruh 10 minuta.
Nakon 10 minuta smanjite temperaturu na 200 C pa pecite kruh još 30 minuta.
Ohladite prije posluživanja.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Divan kruh! Volim mortadelu, no sve nešto manje. Gotovo da smo posve izbacili ovakav tip salame iz jela. Tu i tamo kupimo buđolu, šunku... Nije namjerno nego je više došlo samo po sebi. Mogu si zamisliti ovaj sendvič - pogotovo dok je kruh još topao!
OdgovoriIzbrišiJako jako rijetko kupujem te neke nazovi industrijske salame nekako najčešće jedem špek iz domaće radinosti.
IzbrišiJednostavan hleb ali izgledasuper. Zamišljam vruć, samo sa puterom meni bi bilo dovoljno
OdgovoriIzbrišiVrlo rijetko kupujem preradjene proizvode, ali kod svog mesara uzmem dimljeni kare ili spek.
OdgovoriIzbrišiAli to nije to, bez finog i hrskavog kruheka, po mogucnosti iz vlastite pekarnice!!! ☺
Ovaj tvoj bas mrak izgleda!