četvrtak, 25. svibnja 2017.
Kuglof sa višnjama
Volim ove duge dane ne samo zato što mogu više boraviti vani nego i zbog toga jer dulje imam optimalne uvjete za fotkanje.
Nekako je lakše taj fotografski dio odraditi sada na dnevnom svjetlu, nego po zimi, kada moram i dodatno umjetno osvjetljenje namještati i nekako nikada nisam zadovoljna tim "zimskim" fotkama.
I tako krenula sam ja jutros sa fotkanjem.
Nešto mi se nakupilo stvari za fotkanje, radila sam i granolu za doručak i keksiće a to su stvari koje mogu pričekati nije birno jel ih slikam isti dan ili koji dan kasnije.
Osim naravno ako ih sve ne pojedemo istoga dana a onda sam u problemu.
Radila sam i sladoled navečer pa se sada taman smrznuo pa sam i njega morala okinuti.
Uglavnom, imala sam dosta posla.
I namještanje i biranje dekora za fotografije.
I nekako me to umorilo.
Imala sam fazu kada sam kupovala stvarno puno tanjura i tih nekih kuhinjskih stvari kako mi ne bi svaka fotografija bila ista.
Isto tako sam primjetila da u zadnje vrijeme sve manje i manje koristim te iste stvari, nekako su mi postale minimalističke fotografije i glavna zvijezda je jelo koje sam skuhala a ne tanjur na kojem je poslužen.
I imam samo jedan kalup za kuglof i svi mi isto izgledaju.
Čak sam složila i garderobu na taj način, imam deset kombinacija koje nosim kroz jedno godišnje i doba i samo ih vrtim u krug.
I sviđa mi se. Pojednostavnjuje život. Imam više vremena za ugodnije stvari u životu.
A nekada bi se užasavala takvih stvari, svaki dan isto, grozno.
Ne znam jel pratite ovaj blog, malo je uže orijentiran, uglavnom je o kruhu.
Super mi je blog i recepti i fotke.
Ali kada bolje pogledate vidite da su fotke uglavnom vrlo jednostavne, drvena podloga i kruh kao glavna zvijezda.
I ja se sve više priklanjam tom minimalističkom trendu, na kraju krajeva pa ovo je i blog o hrani a ne o različitim tanjurima.
I koliko god volim ovaj blog i voli na njemu objavljivati nove postove i fotkati to što sam skuhala kako bih vam to mogla prezentirati na pravi način.
Ali i više od toga volim biti u kuhinji kuhati, miksati i peći a svo to namještanje tanjaura vilica i ostalih "propsa" oduzima dosta vremena.
Tako da sam odlučila da je u redu i fotka kruha na daski za rezanje bez ikakvih dodataka.
Zadovoljna sam s njom a na kraju to je i najbitnije.
I zato danas za Vas kuglof sa višnjama.
U istom kalupu kao i svi do sada.
Na našem svakodnevnom kuhinjskom tanjuru, kojeg i ne vidite.
I genijalna mi je fotka, strašno sam zadovoljna s njom.
Aha da, original recepta možete pronaći ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
Za kuglof:
230 g maslaca
200 g šećera
450 g brašna
3 žličice praška za pecivo
4 jaja
1 žlica arome vanilije
1/2 žlice arome badema
250 ml jogurta
300 g višanja očišćenih od koštica
50 g listića badema
Za preljev:
šećer u prahu
malo soka od višanja
Prvo višnjama odstranite koštice pa ih stavite u cjedilo da se iscijedi sav višak soka koji sačuvajte jer će vam trebati za preljev.
Namastite i pobrašnite kalup za kuglof.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Mikserom pjenasto izradite omekšali maslac sa šećerom dok ne dobijte pjenastu smjesu. Smanjite brzinu miksera pa umješajte jedno po jedno jaje, te aromu vanilije i badema. Umiješajte i jogurt.
Prosijte brašno pomiješano sa praškom za pecivo pa umiješajte u smjesu maslaca i jaja. Umiješajte ocijeđene višnje i listiće badema.
Dobivenu smjesu istresite u pripremljeni kalup za kuglof.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 60-70 minuta.
Pečeni kuglof istresite na tanjur za posluživanje.
U posudi pomiješajte šećer u prahu sa malo soka od višnje, smjesa mora biti vrlo gusta.
Dobivenom smjesom glazirajte još topli kuglof.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Uze mi reči iz usta i za fotografije i za garderobe, i za kuglofe... A sa kuglofime ne znam u čemu je stvar - otpuno sma otkinula za njima od jesenas. ok... nabavila sam i nekoliko različitih kalupa. U principu je recept uvek isti...smućkaš puter i šećer, pa dodaš... ali je kolač uvek nekako sasvim drugačiji. Bi li htela da se pridružiš malenoj grupi koju sam napravila na fejsu? Zove se kuglof bundt cake i smišljena je da se u njoj dele samo recepti za kuglofe...
OdgovoriIzbrišiRado bi se pridružila,samo kaj ti ja nisam baš redovita na fdejsu. Jel to zahtjeva neki ful angažaman ili sudjelujema samo kada imam neki novi recept?
IzbrišiMa upravo tako: divim se blogericama koje imaju savršenu prezentaciju, ali ne zavidim. I meni je najvažnije da ono što kuham ili pečem bude fino i brzo i jednostavno. I ja manje-više fotkam sve u nekim istim tanjurima i više ne kupujem nove.:) Pa uostalom, pišemo ove blogove i fotografiramo jer nam je to zadovoljstvo koje nikako ne smije preči u obavezu, nadmetanje i tegobu. Odlično si to napisala, a odličan je i kuglof. Dolaze nove višnje, pa vrijedi isprobati.
OdgovoriIzbrišiIskreno bojala sam se napisati ovaj post, ali puno mi je lakše sada kada vidim da Vas ima još koji misle kao ja.
Izbriši