četvrtak, 4. svibnja 2017.
Lisnati kruh sa sirom i češnjakom
Nakon duljeg vremena i nešto slano na blogu :)
Često nam je preko tjedna ručak neki čušpajz ili gusta juha pa onda uz nju volim i neki domaći kruh.
Uvijek skuhamo tog čušpajza više pa ga imamo za ručak dva do tri dana a isto tako je i sa kruhom.
Kruh prvoga dana jedemo još toplog a onda ga druge dane kada je hladan tostiram.
Ja vam obožavam tostirani kruh, čak mi je možda i bolji nego onaj svježi ne tostirani.
Jako nam se dopao ovaj kruh i već sam ga preko nekoliko puta pekla, nekako mi je ta kombinacija čušpajza i tog camemberta posebno dobra.
Recept sam pronašla u hrvatskom izdanju Jamievog magazina za svibanj i lipanj 2016.
Moja preporuka vam je da prilikom pečenja ovog kruha ispod lima u koji ste složili kruh stavite još jedan sir iz nadjeva curi van a nekako je lakše oprati lim nego cijelu pećnicu, barem meni.
Što se tiče sireva koje koristite za nadjev, mislim da još nikada nisma dva puta pogodila istu kombinaciju, sve ovisi o stanju u hladnjaku.
Jer MM je manijak za sireve pa se po hladnjaku uvijek motaju neki komadići sira koje ja onda potrošim u ovom kruhu.
RECEPT:
Recept za ispis
Za pečeni češnjak:
2 glavice češnjaka
1 žličica maslinovog ulja
Za nadjev:
50 g omekšalog maslaca
50 g naribanog parmezana
100 g mozzarele
100 g camemberta
malo nasjeckanog vlasca
Za tijesto:
500 g brašna
300 ml mlake vode
20 g svježeg kvasca
1 žličica praška za pecivo
1 žlica soli
1 žlica šećera
1 jaje
1 bjelanjak
1 žličica octa
Zagrijete pećnicu na 180 C.
Odrežite vrh češnjaka sa obje glavice, stavite ih na aluminijsku foliju pa ih pokapajte sa maslinovim uljem. Zamotajte češnjak u aluminijsku foliju pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45 minuta dok ne omekšaju. ostavite da se malo ohladi.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
U prikladnu posudu prosijte brašno. Dodajte namrvljeni kvasac, prašak za pecivo, sol i šećer. U sredini načini udubinu pa dodajte jaje,bjelanjak i vodu. Umijesite glatko tijesto prema potrebi dodavajući još brašna ili vode. Oblikujute tijesto u kuglu. Posudu u kojoj ste zamijesili tijesto lagano pobrašnite pa u nju stavite tijesto. Prekrite čistom kuhinjskom krpom pa stavite na toplo mjesto da se tijesto diže, trideset minuta.
Dok se tijesto diže omekšalo meso češnjaka istisnite iz opne pa ga pomiješajte sa omekšalim maslacem.
Mozzarelu i camembert narežite na manje komadiće.
Dignuto tijesto istresite na lagano pobrašnjenu radnu površinu. Razvaljajte tijesto u pravokutnik dimenzija 40 x 40 cm.
Premažite tijesto smjesom maslaca i češnjaka. Po maslacu rasporedite naribani parmezan te narezanu mozzarelu i camembert. Posipajte nasjeckanim vlascem.
Tako pripremljeno tijesto izrežite na četiri trake vodorovano i četiri okomito, tako da dobijete 16 kocka tijesta. Složite od tijesta četiri hrpe od po četiri komada tijesta. Dobivene hrpe tijesta slažite okomito u pripremljeni lim za kruh tako da se vide kao listovi tijesta. Ponovno prekrite kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto i dižite 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Dignuti kruh pokapajte sa malo maslinovog ulja pa ga pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45-50 minuta.
Poslužite toplo.
Ovu vrstu hlebova obožavam i pravim ga na svaki mogući način i u slatkoj i u slanoj verziji...Odlično izgleda.
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiOvo mora da je fino, volim sireve!!!
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiSuper hleb, fantastično obogaćen mojim omiljenim sirom!
OdgovoriIzbrišiHvala!
Izbriši