četvrtak, 1. lipnja 2017.
Bounty puding
Skandinavci su izuzetno moderni u zadnje vrijeme, jeste primijetili?
Sve skandinavsko se hvali od dizajna, do hrane i načina života.
I svi stalno pričaju o hygge-u.
I reklamiraju se knjige.
Pa sam i ja podlegla trendu i kupila knjigu.
Moj zaključak kada sam pročitala knjigu je da sam se rodila u krivom djelu svijeta, ja sam ustvari skandinavka.
Samo u moju obranu meni su ti skandinavci uvijek bili super i fascinirali su me.
A ja sam hygge prakticirala doma i prije nego što sam znala što je to.
Ukratko hygge su sve one male stvari koji vas vesele i pričinjavaju vam zadovoljstvo.
A ovo je jedan baš takav desert, jednostavan i tako ukusan, baš hygge.
Original recepta sam pronašla u Mezze časopisu.
RECEPT:
Recept za ispis
160 ml kokosovog mlijeka
350 ml mlijeka
1 žličica kokosovog ulja
60 g tamne čokolade
80 g riže
3 žlice šećera
malo tamne čokolade za ukras
Rižu stavite u cjediljku i dobro je operite pod mlazom hladne vode pa je prebacite na suhu krpu i osušite. U loncu debljeg dna na srednje jakoj vatri zagrijavajte dok ne provrije, mlijeko, kokosovo mlijeko, šećer, kokosovo ulje i rižu.
Smanjite vatru na najmanje pa kuhajte uz povremeno miješanje 20 minuta dok riža ne postane mekana i ne upije veći dio tekućine. Kuhanu rižu podijelite na dva djela. U jednu polovicu umiješajte otopljenu čokoladu i dobro promiješajte.
U čaše u kojima ćete poslužiti desert slažite naizmjence sloj bijelog i tamnog pudinga.
Vrh deserta ukrasite komadićima čokolade. Poslužite mlako.
Draga moja, svi smo se mi rodili u krivo vrijeme i na krivom mjestu. Kako se ovdje stvari valjaju, crno nam se piše. Pa ipak, mislim da nikada, da i hoćemo, ne možemo biti Skandinavci. Već zbog klime i svjetla. Kao što su Afrikanci raspjevani i nasmijani, usprkos siromaštvu i svemu drugome, zbog topline i svjetlosti, tako su Skandinavci posve drukčiji. Ali, slažem se da si čovjek treba ugađati, a besplatne i male stvari najviše ugađaju i najljepše su. Baš kao i ovaj puding.
OdgovoriIzbriši:) samo me to mući taj nedostatak svjetlosti kod njih, inaće bih preselila već sutra.
IzbrišiBaš simpatičan desert. Iako sam po naslovu očekivala kokos u receptu, baš me sad zaintrigirao. Naročito ovih dana preferiram poslastice u čaši. verovatno ću praviti. Hvala
OdgovoriIzbrišiHvala. Umijek možeš u rižicu umiješati i malo koksovog brašna da mu pojačaš okus.
IzbrišiClafouts su brz i super desert.Lepa kombinacija
OdgovoriIzbrišiIma nas još Skandinavaca ;) i ja sam pročitala knjigu i isto tako zaključila da se sasvim lijepo može hyggeati i kod nas ;) za utjehu što nismo tamo, imamo makar Ikeu ;) puding je izvrstan, baš onakav kakav volimo!
OdgovoriIzbriši