četvrtak, 22. lipnja 2017.
Granola sa bananama i čokoladom
Sjećate se banana splita nekada u slastičarnicama?
Pretpostavljam da to i dalje postoji ali nisam sigurna da to itko danas naručuje, nekako mi se čini da sladoledni kupovi više nisu in.
E a prije trideset i nešto godina to je bila špica.
Taj osjećaj da ti mama u slastičarnici dozvoli da si naručiš banana split :)
Sav taj sladoled i šlag i čokoladni preljev, obično me trbuh bolio nakon toga ali to je bilo jače od mene i kada god bih smjela naručila bih ga.
I ne znam jeste li i Vi ali ja sam godinama bila uvjerena da je split u nazivu kupa po imenu grada Splita. Ni na trenutak mi nije sinulo da ime ima veze sa uzdužno prepolovljenom bananom.
Uglavnom okus ove granole je totalni flash back u moje djetinjstvo na terasu slastičarnice Donat u Zadru.
Ako ste voljeli banana split kao ja onda je ovo definitivno doručak za Vas.
Original recepta možete pronaći ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
2 zrele banane
2 žlice maslinovog ulja
1/2 žlice amaretta
1 žlica ekstrakt vanilije
80 ml javorovog sirupa
2 žlice meda
240 g zobenih pahuljica
60 g listića badema
60 g kokosa
1/2 žličice cimeta
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
40 g sjemenki lana
100 g nasjeckane tamne čokolade
Zagrijte pećnicu na 190 C.
Veliki lim obložite papirom za pečenje.
U multipraktik stavite banane, maslinovo ulje, amaretto, ekstrakt vanilije, med i javorov sirup pa sve zajedno izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
U drugoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, bademe, kokos, lan, cimet i muškatni oraščić. Prelite sa izmiksanom smjesom banane pa se dobro izmiješajte.
Dobivenu smjesu rasporedite na pripremljeni lim.
Pecite u prethodno zagrijanom pećnici 45-60 minuta, miješajući smjesu svakih petnaest minuta da se ispeče sa svih strana.
Ohladite.
U ohlađenu umiješajte komadiće čokolade pa spremite u hermetički zatvorenu posudu.
Moram obavezno isprobati, i ja sam se davila u Banana splitu.... ☺😛
OdgovoriIzbriši