ponedjeljak, 19. lipnja 2017.
Kuglof sa bobičastim voćem
Nisam baš ljetni tip.
Vruće mi je i to stalno i onda sam čangrizava.
Ali volim ljeto zbog bobičastog voća.
Em mi je lijepo, em mi je fino.
Tako da ustvari trpim ljeto zbog voća.
No uglavnom, kuglof.
Spada među nazovi zdravije slastice jer ne sadrži rafinirani šećer koji je sada na tapeti i svi ga izbjegavaju gdje treba i ne treba.
Da se razumije ne mislim da je šećer zdrav ali ja ne vjerujem u te tipove isključive prehrane, više u umjerenost.
Uglavnom ovaj recept je mjera za mali kuglof pa ukoliko želite nazovi "pošteni kuglof" obavezno udvostručite količinu namirnica navedenih u receptu.
Original recepta možete pronaći ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
Za voćni umak:
125 g malina
125 g kupina
100 g ribizla
360 ml vode
Za kuglof:
400 g pirovog brašna
2 žličice praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice soli
180 ml javorovog sirupa
360 ml umaka od bobičastog voća( ostatak ostavite za posluživanje)
90 g otopljenog maslaca
1 žličica jabučnog octa
Za posip:
bijela čokolada
Zagrijte pećnicu na 180 C.
U dublji lim stavite svo voće i vodu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok voće ne omekša i pusti svoj sok, otprilike 30-ak minuta. Ostavite da se malo ohladi pa ispasirajte. Ostavite da se u potpunosti ohladi.
Namastite i pobrašnite kalup za kuglof.
U prikladnu posudu prosijte brašno pomiješano sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom i soli.
Dodajte redom sve mokre sastojke: umak od bobičastog voća, javorov sirup, otopljeni maslac i jabučni ocat. Izmiješajte da dobijete jednoličnu smjesu.
Ulite u pripremljeni kalup za kuglof.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45 minuta.
Ostavite kuglof da se ohladi u kalupu pet minuta pa ga istresite na tanjur za posluživanje. Odmah po njemu naribajte malo bijele čokolade da je toplina malo rastopi i da se zalijepi za kuglof.
Poslužite sa preostalim umakom od bobičastog voća.
Sve kaj ide pod nazivnik bobicasto ili sumsko voce meni je fino, spremam svasta, od krema, torti i dzemova i uopce ne sumnjam da mi se i kuglof ne bi dopao!!! ☺
OdgovoriIzbrišiSlažem se s tobom - šećer ne valja, ali ne valja ni isključivost. Zato je ovo zbilja odličan kuglof. Bilježim!
OdgovoriIzbrišiČuj, nemaš ništa za dijeliti - fale ikonice. Ja obično sve stavljam na Pinterest i tako lako "vadim" recept preko moba kad kuham.
OdgovoriIzbrišiSlažem se s tobom - šećer ne valja, ali ne valja ni isključivost. Zato je ovo zbilja odličan kuglof. Bilježim!
OdgovoriIzbriši