ponedjeljak, 7. kolovoza 2017.
Genovska torta sa čokoladom i malinama
Ovo je torta koju sam lani poklonila svojoj najmlađoj sestri za rođendan.
Bambina, to joj je nadimak od milja jer je namlađa, je onda bila kako bi se reklo mlada gazdarica.
Udala se, dobila dijete i počela se sama brinuti za svoje kućanstvo.
Nije da mi nismo doma ništa radile, jesmo i to više nego neki članovi naše ekipe ali kuhati nikada nismo morale.
Onda se nekako tijekom godina iskristaliziralo da ja stvarno volim peći kolače i da mi to dobro ide tako da onda ni to nije radila.
Tako da joj sada fali prakse, volje ima više nego dovoljno a to je već više od pola posla.
Uglavnom dolazim ja sa tortom na rođendan ne znajući da je ona sama sebi isto napravila tortu.
Koja je bila jako fina ali malo je bila naugledna tako da je moja torta preuzela svu slavu.
Bilo me sram kao nikada u životu.
Ali zato moja Bambina zna napraviti bućnicu i pincu ko nitko drugi.
Bambina sorry još jednom.
Original recepta posudila sam od Ivane.
RECEPT:
Recept za ispis
Za biskvit:
105 g pročišćenog maslaca (trebati će vam malo više običnog maslaca)
2 žlice arome vanilije
150 g brašna
75 g kakaa
8 jaja
250 g šećera
Za sirup:
80 ml vode
80 ml ruma
75 g šećera
Za nadjev:
700 ml vrhnja za šlag
2 žličice arome vanilije
3 žlice šećera
150 g čokolade
250 g svježih malina
Za čokoladni zid oko torte:
85 g čokolade
Za dodatnu dekoraciju:
maline
50 g čokolade
Za biskvit: zagrijte pećnicu na 175 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za torte.
U prikladni lonac stavite maslac pa ga zagrijavajte na umjerenoj temperaturi. Kako se maslac bude zagrijavao na vrhu će se pojaviti bijela pjena koju žlicom uklonite. Na ovaj način dobiti ćete pročišćeni maslac.
U drugoj posudi pomiješajte brašno sa kakaom pa dobivenu smjesu prosijte tri puta kako bi dobili savršeno glatku i prozračnu smjesu.
U veću vatrostalnu posudu stavite jaja i šećer pa ih lagano izradite. Stavite ih kuhati na paru, uz stalno miješanje, dok se smjesa ne ugrije. Meni je trebalo otprilike 4-5 minuta.
Skinite zdjelu sa pare pa nastavite miksati mikserom na najvećoj brzini dok se smjesa ne udvostruči i postane pjenasta i gusta.
Spatulom u smjesu jaja umiješajte trećinu smjese prosijanog brašna i kakaa.Nježno izmješajte pa dodajte ostatak prosijane smjese brašna.
U maslac dodajte aromu vanilije i otprilike šalicu smjese jaja i brašna pa sve izmješajte. Izmješanu smjesu dodajte ostatku smjese sa jajima i brašnom pa sve još jednom izmješajte.
Dobivenu smjesu izlite u pripremljeni kalup i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25-30 minuta.
Ohladite.
Za sirup: u manjem lončiću zagrijte šećer i vodu pa kuhajte dok ne dobijete sirupastu smjesu. Umiješajte rum.
Za kremu: mikserom izradite vrhnje za šlag pomiješano sa aromom vanilije. Kada se smjesa počne zgušnjavati dodajte i šećer u prahu pa nastavite miksati dok ne dobijete čvrsti šlag.
Otopite čokoladu na pari.
Odvojite trećinu smjese šlaga pa u nju umiješajte otopljenju čokoladu.
Pečeni biskvit prerežite dva puta, tako da dobijete tri lista.
Na tanjur za posluživanje stavite jedan list biskvita pa ga navlažite pripremljenim sirupom. Rasporedite po njemu čokoladnu kremu pa ga poklopite drugim listom biskvita. I njega navlažite sirupom.
Na drugi list biskvita rasporedite polovicu preostalog šlaga a po njemu rasporedite maline. Navlažite i treći list6 biskvita pa i njega stavite na vrh. Ostatak šlaga i tortu stavite u hladnjak da se dobro ohladi.
Za čokoladni zid koji ide ako ukras oko torte izrežite traku papira za pečenje koja je za jedan centimetar šira i dulja nego što je opseg torte.
Čokoladu otopite na pari pa je ostavite da se malo ohladi.
Izlite čokoladu na pripremljenu traku pa je spatulom razmažite po pripremljenom papiru. Ostavite da se čokolada još malo ohladi, otprilike minutu do dvije, otprilike dok vidite da se čokolada počela krutiti ali nije još u potpunosti kako bi bila dovoljno fleksibilna da je možete formirati oko torte.
Izvadite tortu iz hladnjaka pa oko nje utisnite traku sa čokoladom tako da papir ostane sa vanjske strane. Ponovno ohladite tortu u hladnjaku da se čokolada u potpunosti stisne.
Izvadite iz hladnjaka preostali šlag pa ga po potrebi još domiksajte.
Izvadite i tortu pa odstranite masni papir na kojem je bila čokolada. Šlag stavite u dresir vrećicu za ukrasnim završetkom pa šlag ukrasno naštrcajte po vrhu torte. Ukrasite malinama i čokoladnim strugotinama.
Poslužite.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Evo ja se ne bih ljutila da mi sestra donese ovako divnu tortu ali možda i bih malkoako bi u blogu napisala d aje moja torta bila neugledna :(
OdgovoriIzbriši