ponedjeljak, 11. rujna 2017.

Kuglof


Kako vani pomalo pada temperatura, tako i meni nekako pada želja za voćnim kolačima. Znate onim ljetnim sa svježim voćem i šlagom.
Nekako mi treba nešto sočnije, konkretnije.
Pa sam onda napravila kuglof.
I baš mi je pasao.
Jedino se nekako nisam mogla odlučiti skuhati si i čaj uz njega.
Kao i dalje kalendarski traje ljeto pa mi je nekako bilo bed srkati vrući čaj.
Pa sam si uz kuglof uzela čašu hladnoga mlijeka. 
I dobro su se nadopunili okusi.
Zadovoljna sam.
Original recepta sam pronašla u časopisu Iće i piće.

RECEPT:
Recept za ispis

250  g maslaca
200 g šećera
20 g vanilin šećera
7 jaja
50 g grožđica
60 g čokolade
60 g oraha
300 g brašna
1 prašak za pecivo
rum
bademi u listićima za posip kalupa
šećer u prahu za posip 


U šalici pomiješajte mlaku vodu sa malo ruma pa u nju stavite grožđice kako mi omekšale.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite kalup za kuglof pa ga posipajte bademima u listićima.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjcima dodajte 100 g šećera pa ih mikserom izradite u čvrsti snijeg.
U prikladnu posudu stavite omekšali maslac, žumanjke i preostalih 110 g šećera, pa sve izradite mikserom dok smjesa ne posvijetli i šećer se otopi.
Grožđice ocijedite od tekučine pa ih umiješajte u pjenastu smjesu maslaca. Dodajte nasjeckane orahe i čokoladu. 
Prosijte brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
Prosijanu smjesu umiješajte u smjesu jaja i izmješajte. Na kraju umiješajte i snijeg od bjelanjka.
Dobivenu smjesu istresite u pripremljeni kalup za kuglof. 
Zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 60 minuta. 
Pečeni kuglof istresite na tanjur za posluživanje pa ga odmah dok je još vruć posipajte šećerom u prahu kako bi ostao sočan.

Broj komentara: 7:

  1. Za mene su ti kolači sa šlagom i voćem zadnji kolači, tj. uopće nisu. Pa mi je ovo daleko bolja varijanta. Možda ga i napravim, ali kako smo muž, moj tata i ja sami, pitanje je hoću li jer tata baš nije kolačar, a muž ne bi trebao. Inače volim ovakve kolače koji se samo lijepo izliju i peku.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I nas ti je doma samo dvoje, ja ti napravim kuglof i spremim ga u kutiju pa ga doručkujemo cijeli tjedan. Ponekad ga ubacim u mikrovalnu na par sekundi da se zagrije i bude kao da je upravo pečen.

      Izbriši
  2. Kuglof divno izgleda. I veoma rsaznovrsno se može praviti.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ni ja kao nisam od tih kolača koji nemaju kremu, međutim što starija, to im sklonija, što zato što ne iziskuju previše posla, a što zato što mi postaju fini. :D Krasno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja sam obicno na moru do sredine rujna - da izbjegnem ambroziju.
    I cim se vratim, palim pecnicu i radim kolace od dizanog tijesta, kuglofe i sl, dakle, kolace koje nisam radila od proljeca.
    I bas uzivam u tome..
    Ima neka posebna car u salici caja, komadu finog kuglofa i dekici....

    OdgovoriIzbriši