Kako vani pomalo pada temperatura, tako i meni nekako pada želja za voćnim kolačima. Znate onim ljetnim sa svježim voćem i šlagom.
Nekako mi treba nešto sočnije, konkretnije.
Pa sam onda napravila kuglof.
I baš mi je pasao.
Jedino se nekako nisam mogla odlučiti skuhati si i čaj uz njega.
Kao i dalje kalendarski traje ljeto pa mi je nekako bilo bed srkati vrući čaj.
Pa sam si uz kuglof uzela čašu hladnoga mlijeka.
I dobro su se nadopunili okusi.
Zadovoljna sam.
Original recepta sam pronašla u časopisu Iće i piće.
RECEPT:
Recept za ispis
250 g maslaca
200 g šećera
20 g vanilin šećera
7 jaja
50 g grožđica
60 g čokolade
60 g oraha
300 g brašna
1 prašak za pecivo
rum
bademi u listićima za posip kalupa
šećer u prahu za posip
U šalici pomiješajte mlaku vodu sa malo ruma pa u nju stavite grožđice kako mi omekšale.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite kalup za kuglof pa ga posipajte bademima u listićima.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjcima dodajte 100 g šećera pa ih mikserom izradite u čvrsti snijeg.
U prikladnu posudu stavite omekšali maslac, žumanjke i preostalih 110 g šećera, pa sve izradite mikserom dok smjesa ne posvijetli i šećer se otopi.
Grožđice ocijedite od tekučine pa ih umiješajte u pjenastu smjesu maslaca. Dodajte nasjeckane orahe i čokoladu.
Prosijte brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
Prosijanu smjesu umiješajte u smjesu jaja i izmješajte. Na kraju umiješajte i snijeg od bjelanjka.
Dobivenu smjesu istresite u pripremljeni kalup za kuglof.
Zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 60 minuta.
Pečeni kuglof istresite na tanjur za posluživanje pa ga odmah dok je još vruć posipajte šećerom u prahu kako bi ostao sočan.
Za mene su ti kolači sa šlagom i voćem zadnji kolači, tj. uopće nisu. Pa mi je ovo daleko bolja varijanta. Možda ga i napravim, ali kako smo muž, moj tata i ja sami, pitanje je hoću li jer tata baš nije kolačar, a muž ne bi trebao. Inače volim ovakve kolače koji se samo lijepo izliju i peku.
OdgovoriIzbrišiI nas ti je doma samo dvoje, ja ti napravim kuglof i spremim ga u kutiju pa ga doručkujemo cijeli tjedan. Ponekad ga ubacim u mikrovalnu na par sekundi da se zagrije i bude kao da je upravo pečen.
IzbrišiKuglof divno izgleda. I veoma rsaznovrsno se može praviti.
OdgovoriIzbrišiHvala. Slažem se za raznovrsnost.
IzbrišiNi ja kao nisam od tih kolača koji nemaju kremu, međutim što starija, to im sklonija, što zato što ne iziskuju previše posla, a što zato što mi postaju fini. :D Krasno izgleda!
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiJa sam obicno na moru do sredine rujna - da izbjegnem ambroziju.
OdgovoriIzbrišiI cim se vratim, palim pecnicu i radim kolace od dizanog tijesta, kuglofe i sl, dakle, kolace koje nisam radila od proljeca.
I bas uzivam u tome..
Ima neka posebna car u salici caja, komadu finog kuglofa i dekici....