ponedjeljak, 9. listopada 2017.
Hajdeni kruh sa kašom
Divan kruh, aromatičan i mekan.
Količina sastojaka navedena u receptu dovoljna je za stvarno veliki kruh, mi smo ga jeli cijeli tjedan.
Original recepta pronašla sam ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
200 hajdenog brašna
20 g maslaca
150 g hajdene kaše
30 g svježeg kvasca
20 g soli
250 + 500 ml vode
700 g polubijelog brašna
U prikladnu posudu prosijte hajdeno brašno i dodajte mu maslac. Prelite sa 300 ml kipuće vode pa pomiješajte.
U drugu posudu stavite hajdenu kašu pa i nju prelite sa 200 ml kipuće vode.
Ohladite i jednu i drugu smjesu.
U 250 ml mlake vode razmutite kvasac i stavite sa strane dok se ne zapijeni.
U veću posudu stavite polubijelo brašno i sol pa izmješajte . Dodajte ohlađeno hajdeno brašno. Ohlađenu hajdenu kašu ocijedite od viška vode pa i nju stavite u brašno. Dodajte i zapjenjeni kvasac pa umijesite glatko tijesto. Ukoliko je tijesto premekano po potrebi umiješajte još polubijelog brašna.
Stavite na toplo mjesto pa dižite 30 minuta.
Namastite i pobrašnite duguljasti lim za kruh.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite dignuto tijesto. Premijesite i oblikujete u štrucu.
Stavite u pripremljeni kalup pa ponovno dižite na toplom mjestu 1 sat.
U međuvremenu zagrijte pećnicu na 250 C.
Na najgornju rešetku pećnice stavite prazan lim koji ćete zagrijavati zajedno sa pećnicom.
Dignuti kruh stavite u pećnicu.
U prazan zagrijani lim ulite 200 ml vode pa brzo zatvorite vrata pećnice kako vodena para ne bi pobjegla van.
Pecite 20 minuta. Nakon toga snizite temperaturu pećnice na 220 C pa nastavite peći pecivo još 25 minuta, ovisno o Vašoj pećnici, dok kruh ne dobiju lijepu boju.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar