ponedjeljak, 23. listopada 2017.

Pita od limuna


Stigli su mi i prvi ovogodišnji limuni sa mora.
Divni su, zamirisali su mi cijelu kuhinju.
Pa sam se odlučila napraviti ovu pitu od limuna, čisto da mi svojom bojom malo popravi jučerašnji sivi dan.
Padala je kiša cijeli dan i dan je dio idealan za provesti u kuhinji, mučkajući nešto i grijati se uz toplu pećnicu.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

140 g maslaca
100 g šećera u prahu
2 žumanjka
srž mahune vanilije
naribana korica 1 limuna
2 žlice hladnog mlijeka
250 g brašna

Za kremu od limuna:

140 g šećera
sok i naribana korica 4 limuna
175 ml vrhnja za šlag
2 žumanjka
2 jaja

Za šaum:

200 g šećera
65 ml vode
4 bjelanjka

Za tijesto mikserom pjenasto izradite maslac sa šećerom u prahu i žumanjcima. Dodajte mlijeko, srž mahune vanilije i naribanu limunovu koricu. Umiješajte brašno. Dobiveno tijesto omotajte rastezljivom folijom pa ga stavite u hladnjak na 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite dublji, okrugli kalup za pitu.
Ohlađeno tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj površini na veličinu kalupa. Obložite tijestom pripremljeni kalup pa ga prekrite papirom za pečenje. Opteretite ga suhim grahom pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15 minuta. Maknite papir i grah pa pecite tijesto još 15 minuta. Ostavite da se ohladi dok pripremate nadjev.
Snizite temperaturu pećnice na 140 C.
Za kremu od limuna pjenasto izradite jaja, žumanjke i šećer. Umiješajte sok i naribanu koricu limuna i vrhnje za šlag. Ulite kremu na tijesto.
Stavite pitu u pećnicu i pecite 30-35 minuta, tako da krema ostane lagano drhtava u sredini.
Ohladite.
Za šaum u prikladni lonac stavite vodu i šećer pa kuhajte na umjerenoj vatri dok ne provrije. Smanjite vatru pa nastavite kuhati dok ne dobijete gusti sirup.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Ulijevate šećerni sirup u tankom mlazu pa nastavite miksati dok se smjesa bjelanjaka ne ohladi.
Stavite šaum u dresir vrečicu pa je ukrasno naštrcajte na ohlađenu pitu.
Šaum karamelizirajte kuhinjskim brenerom.

4 komentara:

  1. Limun jako volimo i puno ga koristimo u našoj kući, ali pitu još nisam napravila, inače jako volimo lemon curd.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Probajte, sigurno će vam se dopasti ova krema je vrlo slićna lemon curdu.

      Izbriši
  2. To tako primamljivo zvuči: stigli limuni sa mora... a i pita izgleda divno.

    OdgovoriIzbriši
  3. Jelda, to mi jedna od dfražih jesenskih pošiljki.

    OdgovoriIzbriši