petak, 20. listopada 2017.
Szarlotka- Poljska pita od jabuka
Ja nastavljam tjerati mušice iz svoje kuhinje trošenjem jabuka koje su mi se nakupile.
Kao što naslov objašnjava szarlotka je poljska pita od jabuka.
Kada sam prvi puta čula naziv očekivala sam nešto sasvim drugo a ne pitu od jabuka.
Ali sviđa mi se ime baš nekako fino i slatko zvuči.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
450 g brašna
1 žličica praška za pecivo
200 g maslaca
150 g šećera
3 žumanjka
1 jaje
1 žlica kiselog vrhnja ili jogurta
naribana korica 1 limuna
1 žlica arome vanilije
Za nadjev.
sok 1 limuna
4 žlice smeđeg šećera
1 žličica cimeta
6 većih jabuka
200 ml vode
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite dublji lim za pečenje.
Za tijesto u prikladnu posudu prosijte brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
Dodajte maslac narezan na manje komadiće pa ga utrljajte u brašno. Dodajte šećer, žumanjke, jaje, kiselo vrhnje i aromu vanilije pa umijesite glatko tijesto.
Gotovo tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Jedan omotajte rastezljivom folijom pa ga stavite u zamrzivač na jedan sat.
Drugu polovicu tijesta razvaljajte na dimenziju lima za pečenje i obložite ga njime.
Nabockajte ga vilicom i stavite ga peći u prethodno zagrijanu pećnicu 15-ak minuta dok lagano ne porumeni.
Jabuke operite i očistite pa ih narežite na tanke šnitice. Stavite ih u veći lonac i prelite ih iscijeđenim limunovim sokom. Dodajte šećer, vodu i cimet. Kuhajte na umjerenoj vatri dok jabuke ne puste sok i malo omekšaju, otprilike 5 minuta.
Jabuke ocijedite od suvišne tekućine pa ih rasporedite po zapečenom tijestu.
Drugu polovicu tijesta, koja je bila u zamrzivaču, naribajte po jabukama.
Vratite pitu u pećnicu i pecite još 40-45 minuta.
Ohladite.
Prije posluživanja narežite po želji.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Pravi jesenji receptic, podseca na prhku pitu od jabuka koju jako volim, mmmmm...:)))
OdgovoriIzbrišiJe velo je vrlo slično,
OdgovoriIzbriši