ponedjeljak, 29. siječnja 2018.
Kruh sa limunom
Ne volim ovakve dane, maglovite.
Jutra su siva, presiva i uopće mi se ne izlazi iz kuće.
I onda dođe sunce.
I zove me van.
A ja na poslu.
Uh, grozno.
Onda je ovakav kruščić idealan da mi malo podigne raspoloženje.
RECEPT:
Recept za ispis
Za biskvit:
200 g omekšalog maslaca
150 g šećera
4 jaja
100 g kukuruzne krupice
140 g brašna
1 prašak za pecivo
naribana korica 3 limuna
prstohvat soli
Za preljev:
5 žlica šećera u prahu
sok 2 limuna
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite dublji lim za pečenje.
U prikladnoj posudi mikserom izradite omekšali maslac, sol, šećer i jaja dok ne dobijete pjenastu smjesu i šećer se ne otopi.
Prosijete brašno pomiješano sa praškom za pecivo pa u dobivenu smjesu umiješajte i kukuruznu krupicu.
Prosijanu smjesu brašna i kukuruzne krupice umiješajte u smjesu jaja, dodajte naribanu limunovu koricu pa sve dobro izmiješajte.
Izlite u pripremljeni lim i poranajte površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-ak minuta.
Za preljev pomiješajte limunov sok sa šećerom u prahu pa prelite po vrućem kolaču.
Ostavite kolač da se malo ohladi pa ga prije posluživanja narežite po želji.
četvrtak, 25. siječnja 2018.
Brownies sa kokosom
Danas cijelo jutro tražim inspiraciju za post.
Nekako mi i nije baš fora objaviti post samo sa receptom.
A i ova forma hvaljenja što sam skuhala mi je već pomalo dosadnjikava.
Tako da smišljam cijelo jutro što bi mogla napisati kao uvod u ovaj post.
Pročitala sam i novine i napikavala po Bloglovinu u nadi da će mi nešto pametno pasti na pamet.
Ali i nije mi baš.
Jedino zanimljivo što sam pronašla je ovaj članak o novih sedam čuda svijeta. E a onda sam se pokušala sjetiti koja su stara sedam čuda svijeta,one koje smo učili u školi.
Zakržljala sam malo, samo sam se piramide sjetila.
Recept više nego jednostavan, sa kombinacijom kokosa i čokolade, koja uvijek pali barem kod mene.
RECEPT:
Recept za ispis
100 g kakaa
250 g maslaca
200 g šećera
4 jaja, lagano umućena
100 g brašna
1 prašak za pecivo
100 g kokosa
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite kalup za pečenje.
U prikladni lonac stavite maslac pa ga zagrijavajte dok se ne otopi. Umiješajte šećer i kakao pa dobro izmješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Ostavite da se malo ohladi pa umješajte lagano umućena jaja. Umiješajte i kokos.
Prosijte brašno pomiješano sa praškom za pecivo pa i tu smjesu umiješajte u kakao smjesu.
Izlite u pripremljeni lim i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30- 40 minuta.
Nakon pola sata pečenja napravite test drvenim štapićem.
Prije posluživanja ostavite brownies da se malo ohlade i narežite ih po želji.
ponedjeljak, 22. siječnja 2018.
Peciva sa crnim čajem
Možda je naslov malo pretjeran, više bi bilo peciva aromatizirana crnim čajem ali onda je to naslov recepta za jezik polomiti.
Općenito mi je baš komplicirano prevoditi naslove recepta, nekako mi nikada ne zvuče tako dobro kao na stranom jeziku.
Kao naprimjer lemon curd, ili crinkles cookies to mi je još bolji primjer. Raspucanci je najbolje što sam pronašla ali uopće ne zvuči primamljivo.
Nisam baš sigurna da se u ovim pecivima baš okusom osjeti crni čaj ali meni su bila super,posebno sam zadovoljna teksturom, nešto je između brioš i običnog peciva.
RECEPT:
Recept za ispis
200 g mješanog suhog voća(ja sam koristila grožđice i smokve, a smokve sam nasjeckala na manje komadiće)
naribana korica 1 naranče
200 ml vrućeg crnog čaja, skuhang sa 2 vrećice crnog čaja, ja sam koristila Earl Gray
250 ml mlijeka
75 g maslaca
500 g brašna
1 žličica cimeta
50 g šećera
1 vrećica instant kvasca
1/2 žličice soli
1 jaje
marmelada od marelice, za premazivanje pečenih peciva
U zdjelicu stavite suho voće pa ga prelite vrućim čajem i ostavite da odstoji, najbolje preko noći.
Zagrijte mlijeko u prikladnom loncu tik dok ne provrije. Maknite sa vatre pa dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi.
U prikladunu zdjelu prosijte brašno, cimet i sol. Dodajte jaje, šećer i instant kvasac. Dodajte i toplo mlijeko pa umijesite glatko tijesto. Ukoliko vam smjesa bude presuha po potrebi dodajte čaja u kojem se namakalo voće, ili ukoliko je smjesa prevlažna dodajte još brašna.
Umijesite glatko tijesto pa ga oblikujte u kuglu. Pobrašnite zdjelu pa u nju stavite tijesto. Prekrite čistom kuhinjskom krpom pa stavite na toplo mjesto da se diže dva sata.
Dobro ocijedite voće od čaja.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite dignuto tijesto. Dodajte i ocijeđeno suho voće pa ponovno izmijesite.
Ukoliko vam tijesto bude jako ljepljivo po potrebi dodajte još brašna.
Veliki lim obložite papirom za pečenje.
Tijesto podijelite na 8 manjih komadića.
Oblikuje ih u kuglice i složite na pripremljeni lim.
Ponovno prekrite kuhinjskom krpom i dižite na toplom mjestu 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Pecite peciva u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta ili dok ne dobiju lijepu boju.
Vruća peciva premažite marmeladom od marelice i poslužite.
četvrtak, 18. siječnja 2018.
Orasnik
Ja bi rekla nešto vrlo slično baklavi.
Slično ali drugačije ali jako, jako fino.
Original recepta pronašla sam u Mezze časopisu.
RECEPT:
Recept za ispis
200 ml hladne vode
500-600 g brašna
2 žličice sode bikarbone
prstohvat soli
150 ml ulja
20 žlica mljevenih oraha
10 žlica šećera
Za sirup:
500 g šećera
1,5 šalice vode (možda malo više, treba vam toliko da pokrije šećer u loncu)
Od brašna, hladne vode, sode bikarbone, ulja i soli umijesite tijesto. Dobro ga izmjesite i podijelite na 9 jednakih loptica.
Namastite i pobrašnite dublji lim za pečenje.
Uzmite jednu lopticu tijesta pa je razvaljajte na veličinu lima.
Posipajte sa malo oraha i šećera.
Ponovite postupak sa svim ostalim lopticama tijesta.
Na zadnju koru ne stavljajte nadjev od oraha i šećera već ju samo malo nakapajte uljem.
Narežite orasnik na kocke željene veličine pa ga ostavite da odstoji 15-ak minuta prije pečenja.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Pecite 40 minuta, dok lijepo ne porumeni.
Ohladite. Za sirup u prikladan lonac stavite šećer pa prelite sa šalicom i pola vode.
Kuhajte dok ne provrije pa još vrućim prelite preko orasnika.
Ostavite da dobro upije sirup prije posluživanja, najbolje cijeli dan.
ponedjeljak, 15. siječnja 2018.
Šareni kruh za doručak
Jedan mrvicu drugačiji kruh za doručak.
Ustvari nešto između kruha i kolača.
Mada ako ste kao moja mama biti će vam i za sendviče.
Ona veli da joj je to posebno dobra kombinacija slano i slatko.
Uostalom u svaki kolač se stavlja malo soli tako da njezina teorija i nije tako loša.
I ja očito idem njenim stopama kada mi je najfinija stvar koju mogu pojesti slani karamel.
Bilo kako bilo svakako preporučam da napravite ovaj kruščić.
RECEPT:
Recept za ispis
225 g brašna
350 g raženog brašna
2 paketića instant kvasca
1 žličica soli
25 g šećera
50 g muscovado šećera
1 žličica mljevenog cimeta
200 ml mlijeka
50 g maslaca
2 jaja
175 g grožđica
Stavite grožđice u zdjelicu pa ih prelite sa malo tople vode.
U prikladni lonac stavite mlijeko i maslac pa zagrijavajte dok se maslac ne otopi.
Stavite svako brašno u njegovu posudu. U svako brašno umiješajte paketić kvasca i pola žličice soli. U svako brašno dodajte i jedno jaje. Na bijelo brašno ulite mlijeka koliko je potrebno da dobijete glatko tijesto. Ostatak mlijeka prelite preko raženog brašna dodajte i mljeveni cimet pa također umijesite tijesto. Svako tijesto vratite u posudu i pobrašnite te ih prekrite čistom kuhinjskom krpom pa stavite na toplo mjesto da se dižu sat vremena ili dok im se ne udvostruči volumen.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Ocijedite grožđice od viška vode.
Lagano pobrašnte radnu površinu. Premijesite bijelo tijesto pa ga razvaljajte na širinu lima za pečenu a u duljinu ga razvaljajte što budete više mogli jer što će biti dulji to ćete više zamotaja imati.
Raženo tijesto također premijesite i razvaljajte na otprilike iste dimenzije kao što ste i bijelo.
Raženo tijesto položite na bijelo pa ponovno malo prevaljajte kako bi se zalijepili. Rasporedite ocijeđene grožđice po vrhu. Zarolajte i stavite u lim pa ga stavite na toplo mjesto da se diže 30 minuta.
U međuvremenu zagrijete pećnicu na 250 C.
Na najgornju rešetku pećnice stavite prazan lim koji ćete zagrijavati zajedno sa pećnicom.
Dignuti kruh stavite u pećnicu.
U prazan zagrijani lim ulite 200 ml vode pa brzo zatvorite vrata pećnice kako vodena para ne bi pobjegla van.
Pecite 20 minuta. Nakon toga snizite temperaturu pećnice na 220 C pa nastavite peći pecivo još 25 minuta, ovisno o Vašoj pećnici, dok kruh ne dobiju lijepu boju.
četvrtak, 11. siječnja 2018.
Torta sa kokosom i marmeladom od maline
Kombinacija okusa je vrlo slična kao u Irinoj torti koja mi je bila jedno od najvećih otkrića prošle godine.
Pa zato nastavljam sa okusima koji mi odgovaraju, nisu baš potpuno isti ali vrlo vrlo slični.
RECEPT:
Recept za ispis
Za biskvit:
200 g maslaca
50 g kokosa
200 g šećera
200 g brašna
1 prašak za pecivo
4 jaja
3 žlice kiselog vrhnja
Za kremu:
480 ml mlijeka
srž mahune vanilije
4 žumanjka
30 g gustina
100 g šećera
2 žlice maslaca
200 ml vrhnja za šlag
4 žlice ruma
Za sastavljanje i ukras:
mlijeko
marmelada od maline
listići kokosa
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Mikserom pjenasto izradite maslac sa šećerom. Umiješajte jedno po jedno jaje i kiselo vrhnje pa sve dobro izradite. Prosijte brašno sa praškom za pecivo pa umiješajte u smjesu maslaca. Na kraju umiješajte i kokos. Dobivenu smjesu izlite u pripremljeni kalup, zagladite površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-35 minuta.
Ohladite.
Za kremu u prikladni lonac ulite 400 ml mlijeka, srž mahune vanilije i šećer. Kuhajte na umjerenoj vatri dok ne provrije.
U međuvremenu preostalih 80 ml mlijeka izmješajte sa 4 žumanjka, 4 žlice ruma i škrobnim brašnom.
Kada mlijeko provrije prelite njima smjesu sa žumanjcima pa sve vratite u lonac i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne.
Kuhanu kremu maknite sa vatre pa dodajte maslac i miješate dok se ne otopi.
Ohladite.
Mikserom vrhnje izradite dok ne dobijete čvrsti šlag pa ga umiješajte u ohlađenu kremu.
Ohlađeni biskvit prerežite dva puta, tako da dobijete tri lista.
Na tanjur za posluživanje stavite list biskvita pa ga nakapajte mlijekom. Premažite marmeladom pa po njemu rasporedite trećinu kremu. Poklopite drugim listom, pokapajte mlijekom, premažite marmeladom i premažite trećinom kreme. Nakapajte zadnji list biskvita mlijekom pa ga stavite na vrh torte. Premažite vrh i stjenke torte ostatkom kreme.
Ukrasite listićima kokosa.
Dobro ohladite prije posluživanja.
ponedjeljak, 8. siječnja 2018.
Čokoladni kuglof
Nisam neki pomodni tip, ustvari me iritira to što cijeli grad nosi tri četiri različite majice, košulje ili bilo koji drugi odjevni predmet koji je moderan i svi su isti ali nekako im je to ok.
Ja sam više onaj tip koji se oprijedjelio za ono što mu se sviđa pa ustrajem u tome a s vremena na vrijeme je to što volim trendy pa sam onda i ja jako moderna.
Uglavnom naišla sam danas na ovaj članak zato i ovaj uvod o tome što je moderno a što ne.
Samo da se u startu razumijemo apsolutno mi je suludo da postoje namirnice koje je moderno konzumirati, mada opet s druge strane možda se neki klinac odluči za salatu sa sezamom umjesto McDonaldsa i biti ću više nego zadovoljna.
Ne znam jesu li kuglofi u modi ali ja sam bod bor dobila novi kalup tako da će kod mene u 2018 često biti na repertoaru.
Ukoliko je netko vidi neki člana o modernim slasticama neka mi svakako dojavi da ne živim u neznanju.
I nemoderna.
Original recepta možete pronaći ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
Za kuglof promjera 24 cm
Za biskvit:
250 g maslaca
200 g šećera
300 ml mlijeka
1 vanilin šećer
200 g oštrog brašna
120 g brašna
40 g kakaa
1 prašak za pecivo
4 jaja
naribana korica 2 naranče
1 žličica mljevenog cimeta
2 žličica začina za speculaas
Za glazuru:
100 g čokolade sa visokim udjelom kakaa
2-3 žlice mlijeka
15 g maslaca
sjemenke nara
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite kalup za kuglof.
U prikladni lonac stavite maslac pa ga stavite na laganu vatru dok se ne otopi.
Dodajte šećer pa izmješajte . Umiješajte jedno po jedno jaje. Umiješajte i mlijeko i naribanu narančinu koru.
U drugoj posudi pomiješajte brašno,kakao, cimet, začine za speculaas i prašak za pecivo. Prosijte.
Prosijanu smjesu umiješajte u smjesu sa jajima.
Dobivenu smjesu ulite u pripremljeni kalup za kuglof.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45-50 minuta.
Pečeni kuglof istresite iz kalupa na tanjur za posluživanje pa ga ostavite da se malo ohladi.
Za glazuru u vatrostalnu posudu stavite čokoladu i mlijeko. Kuhajte na pari dok se čokolada ne otopi. Maknite sa vatre i dodajte maslac. Mješajte dok se maslac ne otopi i ne dobijete jednoličnu smjesu.
Prelite preko kuglofa pa po želji posipajte sjemankama nara.
četvrtak, 4. siječnja 2018.
Rolada sa bučama
Eto prošli su i ovi ludi blagdanski dani.
Nadam se da ste se svi odlično proveli i se dobro osjećate.
Da ste pozitivni, aktivni i spremni za nove uspjehe.
Da već pomalo mućkate i pimplate po kuhinji.
Ja sam svakako u điru.
Kad nas baš i nije običaj pretjerivati što sa slanim što sa slatkim stvarima.
Čisto iz razloga da se ne vuku po hladnjaku a onda se na kraju i bace.
Najčešće napravimo jedan do dva kolača pa onda kada se pojede rađe napravim nešto novo nego da cijeli tjedan jedemo onu hrpu kolača koja je ostala.
Iskreno nije mi to baš apetitlih.
Zato sam započela ovu godinu nečim jednostavnim i laganim.
I skoro pa i zdravim, ipak ima povrća u ovoj roladi.
Original recepta možete pronaći ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
Za roladu:
100 g brašna
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice mljevenih klinčića
1/2 žličice mljevenog cimeta
1/4 žličice soli
3 jaja
100 g šećera
200 pirea od buče
Za nadjev:
250 g krem sira
100 g šećera u prahu
90 g omekšalog maslaca
1 žlica arome vanilije
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Veliki lim dimenzija 30 x 40 cm obložite papirom za pečenje.
U prikladnoj posudi izmješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbionu, klinčiće, cimet i sol.
Mikserom pjenasto izradite jaja sa šećerom. Umiješajte pire od buče i smjesu suhih sastojaka.
Dobiveno tijesto rasporedite po pripremljenom limu i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15- ak minuta.
Pečenu, vruću roladu zarolajte i ostavite da se ohladi.
Mikserom pjenasto izradite maslac. Dodajte mu krem sir, šećer u prahu i aromu vanilije. Izmješajte.
Dobivenom kremom premažite ohlađenu roladu. Ponovno je zarolajte i posipajte sa malo šećera u prahu. Ohladite.
Prije posluživanj narežite na šnite.