petak, 2. veljače 2018.
Čokoladni mousse
Konačno je stigla zima, dobro barem kod nas u Samoboru.
Zgodno je kroz prozor gledati kako snijeg pada.
Uhvati me neka lijenost kada je vani snijeg i tako je sivo kao danas.
Onda obično nešto nabrzinu smućkam i uvučem se pod dekicu s knjigom.
Tako je ovoga puta,jednostavan Jamiev mousse za slobodno popodne.
RECEPT:
Recept za ispis
Za mousse:
225 g nacjeckane tamne čokolade
70 g maslaca
350 ml vrhnja za šlag
2 jaja
1 žlica amaretta
2 žlice meda
Za karamelizirani sezam:
220 g šećera
100 g sjemenki sezama
4 žlice vode
Namastite veliki lim za pečenje.
Za karamelizirani sezam u prikladni lonac stavite šećer i dodajte vodu.
Kuhajte na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje dok ne dobijete sirup. Nastavite kuhati dok sirup ne dobije svijetlo smeđu boju pa umiješajte sezam. Nastavite kuhati dok smjesa ne potamni do zlatno smeđe boje.
Izlite smjesu na pripremljeni lim pa je špatulom razmažite što je tanje moguće.
Ohladite.
Pripremite 6-8 čaša za posluživanje moussea.
Za mousse u vatrostalnu zdjelu stavite nasjeckanu čokoladu i maslac. Kuhajte na pari uz povremeno miješanje, dok se čokolada i maslac ne otope i dobijete glatku smjesu.
U drugoj posudi mikserom pjenasto izradite žumanjke i med pa im primiješajte i amaretto.
U trećoj posudi mikserom vrhnje za šlag izradite u srednje tvrdi šlag.
U smjesu jaja umiješajte otopljenu čokoladu sa maslacem i na kraju šlag.
Izmiješajte i rasporedite u pripremljene čaše.
Ohladite.
Karamelizirani sezam izlomite na manje komade pa njime ukrasite mousse tik prije posluživanja.
Nema komentara:
Objavi komentar