ponedjeljak, 12. veljače 2018.
Kruh sa narančom i metvicom
Krenula sam jučer mijesiti ovaj kruh da imam nešto fino za tostirati pa sa putrom i domaćim pekmezom poslužiti za doručak.
I tako sam umijesila tijesto, oprala suđe od ručka i zglancala kuhinju i taman je prošao onaj prvi sat dizanja.
Onda sam premijesila i oblikovala kruh i stavila ga drugi puta dizati.
I mislim si kaj sad? Imam dva sata slobodno.
Mislila sam čitati ali nekako se nisam baš mogla zainteresirati za knjigu.
Pa velim sama sebi mogla bi malo ubiti oko.
I stvarno jesam i to dobro, odspavala sam si dva sata.
Nisam si već dugo, dugo dremnula popodne.
A jučer mi je baš odgovaralo, tako sam se poletno i veselo osjećala.
Moram češće ponoviti.
I kruh mi je krasno uspio baš sam jako zadovoljna.
Original recepta je iz kuharice Dough.
RECEPT:
Recept za ispis
250 ml mlijeka
15 g svježeg kvasca
500 g brašna
50 g maslaca
50 g šećera
2 žličice soli
2 jaja
pušlek svježe metvice
naribana kora 2 naranče
1 žlica limuncella
1 jaje, lagano umućeno za premaz
Ulite mlijeko u prikladan lonac i u njega stavite metvicu, Kuhajte na laganoj vatri dok ne provrije. Maknite sa vatre i ostavite da odstoji jedan sat, da se mlijeko aromatizira metvicom.
U prikladnu zdjelu prosijte brašno. Dodajte šećer, sol i omekšali maslac. Lagano izmješajte pa u srediti načinite udubinu.
Metvicu izvadite iz mlijeka pa dodajte dva jaja i lagano izmutite. Umiješajte i namrvljeni kvasac.
Ulite smjesu mlijeka, jaja i kvasca u udubinu koju ste napravili u brašnu. Dodajte i limuncello i naribanu narančinu koricu.
Mjesite dok ne dobijete glatko tijesto.
Oblikujte ga u kuglu.
Posudu u kojoj se umijesili tijesto lagano pobrašnite pa u njega stavite tijesto.
Prekrite čistom kuhinjskom krpom ostavite da se diže na toplom mjestu 1 sat.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite dignuto tijesto.
Premijesite i oblikujte po želji.
Veći lim obložite papirom za pečenje.
Oblikovani kruh stavite na pripremljeni lim pa ga premažite umućenim jajetom.
Ponovno dižite na toplom mjestu 2 sata
Zagrijte pećnicu na 250 C.
Dignuti kruh još jednom premažite jajetom.
Oštrim nožem zarežite površinu kruha.
Smanjite temperaturu pećnice na 210 C pa stavite peći kruh.
Nakon 5 minuta pečenja ponovno smanjite temperaturu na 200 C pa nastavite peći kruh još 30-35 minuta dok ne dobije lijepu boju.
Prohladite prije posluživanja.
Prekrasno izgleda i zaista je poseban. Vraga ću ga raditi, samo da me izaziva svako jutro i mami. Ionako u zadnje vrijeme volim jesti kruh i putar iako ne bih trebala. Ovo bi me dokrajčilo.:))
OdgovoriIzbriši:) baš si me nasmijala. Hvala!
Izbriši