ponedjeljak, 19. veljače 2018.
Kruh sa orasima i suhim višnjama
Jeste spremni za Armagedon?
Jel po prognozi vremena kao da nam baš to stiže.
Opet najavljuju taj snijeg kao da je to najgora stvar koja nam se može dogoditi.
I nakon snijega polarna hladnoća.
Temperature će se spustiti skroz u minis.
Strašno.
Rekla bi moja kolegica koja voli preuveličavati, drama.
Dajte ljudi pa i dalje je zima. Neka bude snijega i minusa. Možda se smrzne i koji komarac ilui neka od onih štetočina koje nam po ljeti grickaju po vrtu.
Uglavnom ukoliko zaista bude tako hladno, moj plan je ovoga vikenda zatvoriti se u stan i zamijesiti nešto a poslije toga uživati uz knjigu i čaj.
Predlažem i vama isto.
Usporimo i uživajmo malo u kućnoj atmosferi.
Original recepta je iz kuharice Dough.
RECEPT:
Recept za ispis
315 integralnog brašna
210 g bijelog brašna
7 g kvasca
2 žličice soli
375 g vode
100 g suhih višanja
100 g oraha
naribana kora 1 naranče
U prikladnoj posudi pomiješajte obje vrste brašna i sol. Vodu i kvasac pomiješate pa ostavite da odstoji 10-ak minuta dok se kvasac ne aktivira i lagano zapjeni.
U brašnu napravite udubinu pa u nju ulite zapjenjeni kvasac. Mješajte drvenom kuhačom dok se smjesa ne poveže.
Istresite tijesto na lagano pobrašnjenu radnu površinu pa nastavite mijesiti 10-ak minuta dok se smjesa ne poveže u glatko i elastično tijesto. Dodajte suhe višnje, orahe i naribanu narančinu koru pa još malo izmjesite kako bi se višnje i orasi jednolično rasporedili po tijestu.
Tijesto vratite u posudu u kojoj ste ga zamijesili i prekrite ga čistom kuhinjskom krpom.
Dižite na toplom mjestu dva sata ili dok se tijestu ne udvostruči volumen.
Dignuto tijesto istresite na lagano pobrašnjenu radnu površinu pa ga premijesite i oblikujte po želji. Stavite na lim koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Ponovno prekrite krpom i dižite na toplom sat i pola ili dva ili dok se tijestu ne udvostruči volumen.
Zagrijte pećnicu na 250 C.
Na najgornju rešetku pećnice stavite prazan lim koji ćete zagrijavati zajedno sa pećnicom.
Dignuti kruh stavite u prethodno zagrijanu pećnicu.
U prazan zagrijani lim ulite 200 ml vode pa brzo zatvorite vrata pećnice kako vodena para ne bi pobjegla van.
Odmah nakon što zatvorite vrata pećnice snizite temperaturu na 220 C pa pecite kruh 10 minuta.
Nakon 10 minuta smanjite temperaturu na 200 C pa pecite kruh još 30 minuta.
Ohladite prije posluživanja.
ovo izgleda tako dobro!
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiOvaj hleb mi izgleda fantastično, samo još da dodam džem od šljiva i evo mi prave poslastice.
OdgovoriIzbriši