ponedjeljak, 5. veljače 2018.

Torta od čokolade i višanja


Slušam svoje prijateljice zadnja dva tri tjedna, sve su na nekakvim dijetama ili detoxima.
A mene baš uhvatilo da mi se jede slatko i da mi baš odgovara.
Imala sam poprilično dug period kad sam jela pa skoro na silu.
A sad mi se apetit popravio i baš mi je sve fino.
Zato sam si i složila ovu čokoladno voćnu divotu.
Za svaku preporuku je, uz nju Vam još samo fali dekica i dobar film za popodnevnu uživanciju.

RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvit:

140 g brašna
30 g maslaca
1 vanilin šećer
6 jaja
40 g kakaa
150 g šećera


Za kremu.

300 ml vrhnja za šlag
300 g čokolade
1 bočica kompota od višanja

Za ukrašavanje:

500 ml vrhnja za šlag
50 g čokoladnih strugotina
nekoliko višnji

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Mikserom pjenasto izradite jaja , šećer i vanilin šećer dok smjesa ne posvijetli i ne udvostuči joj se volumen.
Pomiješajte brašno sa kakaom pa prosijte dobivenu smjesu.
Otopite maslac. 
U pjenastu smjesu jaja u tankom mlazu ulite otopljeni maslac i izmiješajte.
Umiješajte i prosijanu smjesu kakaa i brašna.
Dobivenu smjesu izlite u pripremljeni kalup za tortu i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25-30 minuta.
Ohladite. 
Ocijedite višnje od soka ali ga sačuvajte je ćete njime navlažiti biskvit. Sačuvajte nekoliko višanja za ukras.
Na pari otopite čokoladu pa je malo prohladite. Pjenasto izradite vrhnje u čvrsti šlag. Prohlađenu čokoladu umiješajte u šlag.
Istucite i vrhnje koje ste pripremili za ukrašavanje u čvrsti šlag.
Biskvit dva puta prerežite tako da dobijete tri lista. 
Na tanjur za posluživanje stavite list biskvita pa ga navlažite sokom od višnje. Premažite polovicu čokoladne kreme pa na nju rasporedite polovicu višanja i premažite trećinom šlaga. Ponovite iste postupak sa drugim listom biskvita. 
Na vrh stavite treći list biskvita pa vrh i stjenke torte premažite preostalim šlagom.
Posipajte čokoladnim strugotinama i ukrasite višnjama.
Prije posluživanja tortu dobro ohladite u hladnjaku.

4 komentara:

  1. Auuu Petra, teško je odoleti ovakvoj torti..uživaj dokle god ti se jede.

    OdgovoriIzbriši
  2. S godinama sam naucila sebi ugoditi, bilo da se radi o krampogacicama, torti, snenoklama ili spagetama s tunjevinom i nije mi problem odstajati par sati u kuhinji za jedinstven osjecaj zagriza u nesto fino...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E mi smo na istoj valnoj duljini...
      Bila sam samo doma prije nekog vremena i pita me frens+duca kaj buš radila i ja krenem nabrajati kaju ću si sve skuhati.
      Nije me razumjela...

      Izbriši