petak, 23. ožujka 2018.

Čokoladni puding

Ovo je idealan desert za lijene hladne nedjelje.
Jednostavna je a nekako utješan.
Sjećam dok smo bile male mama nam je često nedjeljom kuhala puding. U to vrijeme kuhao se onaj iz vrećice naravno. I onda nam je na vrh još vrućeg pudinga obilno nasipala kraš expresa. Da se dobije onaj dodatni sloj čokolade.I zanimljivo da je ta otopljena čokolada ostajala mekana i kada se puding ohladio.
A to je bila najteža stvar dočekati da se puding malo ohladi. Mama nam je uvijek govorila da će nam biti zlo od vrućeg pudinga.
Nije se puno promijenilo od onda, i dalje mi je najveći izazov dočekati da se puding malo ohladi.
Original recepta pronašla sam ovdje.


RECEPT:
Recept za ispis

50 g smeđeg šećera
25 g kakaa
2 žlice škrobnog brašna
1/4 žličice soli
360 ml mlijeka
120 ml vrhnja za šlag
1 žumanjak
120 g čokolade
1 žlica ekstrakta vanilije
Voće po želji za posluživanje

Pomiješajte smeđi šećer, kakao, škrobnog brašna i soli u prikladnom loncu. Ulite mlijeko i vrhnje za šlag. Kuhajte na umjerenoj vatri uz stalno miješanje dok smjesa ne proverije i lagano se ne zgusne.
U šalici vilicom izradite žumanjak pa mu dodajte malo smjese mlijeka kako bi ga temperirali.
Umiješajte u čokoladni puding pa vratite na laganu vatru i kuhajte uz stalno miješanje otprilike tri minute.
Čokoladu nasjeckajte na manje komadiće.
Puding maknite sa vatre pa mu dodajte nasjeckanu čokoladu i ekstrakt vanilije.
Mješajte dok se čokolada ne otopi. 
Dobivenu smjesu podijelite u šalice pa ih prekrite rastezljivom folijom.
Ohladite.
Prije posluživanja ukrasite voćem po želji.

1 komentar:

  1. Ne volim čokoladu, ali volim puding samo što ga ne pravim često, moj muž baš nije ljubitelj pudinga a za mene jednu mi se baš i ne pravi...uživaj ti i za mene.

    OdgovoriIzbriši