četvrtak, 29. ožujka 2018.

Torta od čokolade i vanilije


Ako imate malo više vremena i raspoloženi ste za nešto malo komliciranije kao desert za Uskrs onda je ovo recept za vas.
Original recepta možete pronaći ovdje.

RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvit: 

300 g šećera
260 g maslaca
6 jaja
240 ml mlijeka
320 g brašna
120 g kakaa
2 žličice sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli

Bijela krema:

240 ml mlijeka
4 žumanjka
80 g šećera
srž mahune vanilije
1 paketić želatine u prahu
300 ml vrhnja za šlag

Čokoladna krema:

2 žumanjka
90 g šećera
250 ml mlijeka
200 g čokolade sa velikim udjelom čokolade
srž mahune vanilije
300 ml vrhnja za šlag

Ukrašavanje:

500 ml vrhnja za šlag
2 žlice šećera u prahu
čokoladne strugotine

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
U prikladnoj posudi pomiješajte brašno, kakao, sodu bikarbonu i prašak za pecivo pa prosijte smjesu.
Mikserom pjenasto izradite šećer i maslac. Umiješajte jedno po jedno jaje a smjesu dobro izradite prije dodavanja sljedećeg. Umiješajte sol i mlijeko. Na kraju umiješajte i prosijanu smjesu brašna pa sve još jednom dobro izmješajte. Ulite u pripremljeni kalup i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40-ak minuta.
Ohladite.
Za bijelu kremu u prikladni lonac stavite mlijeko pa u njega sastružite srž mahune vanilije.
Kuhajte na umjerenoj vatri dok ne provrije.
Žumanjke i šećer pjenasto izradite. Prelite vruće mlijeko preko smjese šećera kako bi je temperirali pa sve vratite na vatru.
Kuhajte uz neprestano miješanje dok se smjesa ne zgusne.
Ohladite.
Želatinu prelite sa 5 žlica hladne vode pa je ostavite da nabubri 10-ak minuta.
Vrhnje za šlag mikserom istucite u srednje čvrsti šlag.
Želatini dodajte dvije žlice vode pa je otopite na laganoj vatri dok ne postane tekuća.
Ohlađenu kremu i otopljenu želatinu dodajte u šlag pa sve dobro izmješajte.
Za čokoladnu kremu u prikladni lonac stavite mlijeko pa u njega sastružite srž mahune vanilije.
Kuhajte na umjerenoj vatri dok ne provrije.
Žumanjke i šećer pjenasto izradite. Prelite vruće mlijeko preko smjese šećera kako bi je temperirali pa sve vratite na vatru.
Kuhajte uz neprestano miješanje dok se smjesa ne zgusne. Čokoladu nasjeckajte na manje komadiće pa je umiješajte u vruću kremu da se otopi.
Ohladite.
Želatinu prelite sa 5 žlica hladne vode pa je ostavite da nabubri 10-ak minuta.
Vrhnje za šlag mikserom istucite u srednje čvrsti šlag.
Želatini dodajte dvije žlice vode pa je otopite na laganoj vatri dok ne postane tekuća.
Ohlađenu kremu i otopljenu želatinu dodajte u šlag pa sve dobro izmješajte. 
Ohlađeni biskvit prerežite dva puta tako da dobijete tri lista.
Na tanjur za posluživanje stavite list biskvita pa oko njega stavite obruč kalupa za torte.
Natopite biskvit mlijekom pa na njega rasporedite čokoladnu kremu. Poklopite drugim listom biskvita pa i njega natopite mlijekom. Po njemu rasporedite bijelu kremu i poklopite trećim listom biskvita koji ste prethodno natopili mlijekom.
Tortu stavite u hladnjak, najbolje preko noći, da se stisne.
Izradite  ml vrhnja sa šećerom u prahu u čvrsti šlag.
Odstranite obruč oko torte pa cijelu tortu premažite šlagom.
Posipajte čokoladnim strugotinama.

1 komentar: