četvrtak, 1. ožujka 2018.
Tost kruh
Mislim da sam se već ovdje žalila na senzacijonalističko novinarstvo. Ma jesam sigurno uostalom prije koji dan sam se izrugivala vremenskoj prognozi i katastrofi koju su predviđali da bi mogla izazvati. No uglavnom smo preživjeli.
Tako je prekjučerašnja vijest bila da se prekida proizvodnja svježeg kvasca i da ga više neće biti na tržištu.
Izbezumila sam se ali doslovno. Plan mi je bio da ujutro odem redom u sve trgovine koje su mi na putu do posla i pokupujem svježi kvasac i smrznem ga.
Inače nisam baš tako luda ali za vikend sam jedva pronašla svježi kvasac, naime pronašla sam ga tek u trećoj trgovini u kojoj sam pitala pa mi je to još dodatno potaknulo paniku.
Uglavnom jučer navečer druga priča. Izmješataju proizvodnju svježeg kvasca iz Hrvatske, ovdje će se proizvoditi samo suhi a svježi će se i dalje distribuirati na tržište.
Samo da budem jasna općenito je grozno da ćemo jednu tako banalnu stvar kao što je kvasac uvoziti, ali mi smo očito takvi, ionako uvozimo sve i sva.
Mada s druge strane kao što sam s mamom preko telefona komentirala, koliko ljudi ima u hladnjaku ili zamrzivaču svježi kvasac? I koliko nas ustvari redovito mijesi kruh ili neko kolač čiji recept zahtjeva svježi kvasac.
Meni je to normalna stvar ali na kraju krajeva nismo svi zaluđeni kuhanjem i miješenjem kruha.
Dajte dragi blogeri krenite više mijesiti sa svježim kvascem, možda uspijemo vratiti proizvodnju k nama?
RECEPT:
Recept za ispis
800 g brašna
500 ml mlijeka
30 g svježeg kvasca
100 g maslaca
1 žlica šećera
1 žlica soli
U mlako mlijeko umiješajte šećer pa dodajte namrvljeni kvasac. Stavite na z+toplo mjesto da se malo zapjeni.
U prikladnu posudu prosijte brašno pa mu primješajte sol. Napravite udubinu u sredini brašna pa u nju stavite omekšali maslac nasjeckan na manje komadiće i zapjenjeni kvasac. Umijesite glatko tijesto.
Zdjelu lagano nauljite pa u nju stavite dobiveno tijesto, prekrite ga čistom kuhinjskom krpom pa dižite na toplom mjestu 1 sat.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite dignuto tijesto i lagano ga premijesite.
Oblikujte štrucu pa je stavite u pripremljeni lim.
Ponovno prekrite krpom i dižite na toplom mjestu 1 sat.
U međuvremenu zagrijte pećnicu na 220 C.
Dignuti kruh pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 50-60 minuta.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
može li se kruh po ovom receptu oeći u pekaču za kruh ? Tek sam ga kupila i nemam iskustva
OdgovoriIzbrišiSigurna sam da se može.
Izbriši