ponedjeljak, 16. travnja 2018.
Samoborski kuružnjak
Znate onaj kru koji se može kupiti na placu kod kumica koje prodaju i sir i vrhnje?
Onaj žuti, gusti i slatki.
E to je bila ideja pokušati napraviti doma.
Nije baš da nije uspjelo a nije ni da nije.
Nekako mu još nešto fali da bi to bilo to.
Nastavljam isprobavati i usavršavati recept pa se javim sa novim receptom kada budem zadovoljna.
A namaz od jaja, e za njega nema potrebe mijenjati recept, odličan je ovakav kakav je.
Original recepta sam pronašla kod Tine a za kruh recept je iz časopisa Iće i piće.
RECEPT:
Recept za ispis
Za namaz od jaja:
5 tvrdo kuhanih jaja
100 g mrkve
3 češnja češnjaka
200 g kiselog vrhnja
50 g majoneze
2 žličice senfa
nasjeckani svježi peršinov list
limunov sok
sol
mljevena dimljena paprika
mljeveni papar
Jaja ogulite pa ih narežite na manje kockice. Naribajte mrkvu i stavite je na papirnate ubruse pa je dobro osušite od tekućine koju pušta kako vam ne bi razvodnila namaz.
U prikladnoj posudi pomiješajte kiselo vrhnje, majonezu, senf, sitno nasjeckani češnjak, nasjeckani peršin, malo limunovog soka, dimljenu papriku i papar.
Dodajte ocijeđenu mrkvu i jaja pa sve dobro izmiješajte.
Posolite po okusu.
Prije posluživanja dobro ohladite.
Za samoborski kuružnjak:
1000 h kukuruznog brašna
100 g raženog brašna
1 žlica soli
1 kockica svježeg kvasca
vode prema potrebi
Zagrijte vodu dok ne provrije. Trebati će vam otprilike 3-4 dcl.
U prikladnu posudu stavite kukuruzno brašno pa ga prelite sa toliko kipuće vode koliko je potrebno da dobijete vrlo gustu smjesu.
Ostavite smjesu da se ohladi 1,5 do 2 sata.
U ohlađenu smjesu dodajte sol, raženo brašno i namrvljeni kvasac. Umijesite. Ukoliko vam je tijesto jako mekano po potrebi dodajte još raženog brašna.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Oblikujte kruh pa ga stavite u pripremljeni kalup.
Dižite na toplom mjestu dva sata.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Pečeni kruh pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat.
Oznake:
jaja,
kiselo vrhnje,
kruh,
kukuruzno brašno,
kvasac,
majoneza,
mrkva,
namaz,
raženo brašno
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Iskreno, nikad cula a mislim d aje vredno za isprobati
OdgovoriIzbrišiTo ti je tu kod nas baš popularno, subotom se ide na plac po sir i vrhnje i taj kruh.
Izbrišiako nikad nisi vidla kako se mjesi i peće taj naš kruh nebude ti ispal tako
OdgovoriIzbrišiFali vam mast u receptu..u kukuružnjak ide svinjska mast.
OdgovoriIzbrišiNisam mogao vjerovati kako sam dobio zajam od 20.000 eura u 24 sata... Sretan sam i ponovno financijski stabilan i hvala Bogu da ovakve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetuje svima koji trebaju posuditi kredit e-poštom (davidsonalbertloan@gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i dobijte svoj zajam od njih. Svakako kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY....
OdgovoriIzbriši