srijeda, 30. svibnja 2018.
Mousse sa lješnjacima
Jeste dobili slobodan petak pa sada u niskom startu čekate da krenete na more.
Ja sam dobila slobodan petak ali odlučila sam ostati doma i odmoriti.
Mada znam da ću najvjerojatnije visiti sa lustera i pokušati napraviti sve one čudne i dosadne kućanske poslove koje inače ne stignem.
Znam da je sezona jagoda u punom jeku ali čisto malo za promjenu.
Zgodan desertić, lagan i ne presladak, baš kako volim.
Priprema nije komplicirana jedino zahtjeva malo više vremena.
Original recepta pronašla sam ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
Za karamelizirane lješnjake:
125 g lješnjaka
45 g šećera
15 g vode
Za mousse od lješnjaka:
160 g vrhnja za šlag
160 g mlijeka
60 g praline paste
100 g žumanjaka
3 g želatine u listićima
320 g vrhnja za šlag
Prvo napravite karamelizirane lješnjake. Zagreijte pećnicu na 180 C.
Stavite lješnjake na lim za pečenje pa ih pecite u zagrijanoj pećnici dok ne dobiju lagano boju i zamirišu. Promješajte ih s vremena na vrijeme. Kada su pečeni stavite ih u čistu kuhinjsku krpu pa ih istrljajte da skinete kožicu.
Do k se lješnjaci peku u prikladnoj tavici pomiješajte vodu i šećer pa kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Pojačajte vatre i kuhajte dok ne dobijete gusti sirup, otprilike 5 minuta.
Dodajte tople lješnjake i dobro promiješajte da se lješnjaci oblože sirupom.. Nastavite kuhati dok ne lješnjaci ne dobiju boju srednje tamnog karamela. Karamelizirane lješnjake izlite na lim za pečenje i rasporedite ih u jednom sloju pa ih ostavite da se ohlade.
60 g ohlađenih lješnjaka stavite u multipraktik pa ih meljite dok ne dobijete pastu.
Preostale lješnjake samo krupno nasjeckajte, upotrijebiti ćete ih za ukrašavanje.
Želatinu prelite hladnom vodom i ostavite je da nabubri.
Za mousse pomiješajte žumanjke i šećer pjenjačom dok se ne posvijetle i zapjene se.
U prikladan lonac stavite mlijeko, 160 g vrhnja za šlag i 60 g praline paste pa kuhajte dok ne provrije. Prelite smjesu preko pripremljenih žumanjka i dobro izmiješajte. Vratite na laganu vatru pa kuhajte uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne.
Maknite sa vatre pa procijedite kremu kroz fino sito da bude sasvim glatka te da odstranite eventualne grudice. Želatinu ocijedite od viška vode pa ju umiješajte i toplu kremu i nastavite miješati dok se želatina ne otopi.
Ostavite kremu da se ohladi do sobne temperature.
Preostalih 320 vrhnja za šlag istucite u malo mekši šlag.
Umiješajte i prohlađenu kremu sa žumanjcima.
Pripremite čaše za posluživanje, za ovu količinu kremu trebati ćete 6 čaša.
Stavite na dno svake čaše 2-3 žlice kreme , posipajte sa sjeckanim karameliziranim lješnjacima pa opet stavite kremu.
Po vrhu ponovno posipajte karamelizirane lješnjake.
Prije posluživanja kremu dobro ohladite u hladnjaku.
četvrtak, 24. svibnja 2018.
Kruh sa jogurtom
Vodili smo raspravu nedavno o ovim brzim kruhovima sa sodom bikarbonom.
Generalni zaključak je ili ga voliš ili ga ne voliš, ljudi koji ga ne vole kao argument navode da im se baš osjeti soda bikarbona i da im taj okus apsolutno ne odgovara.
Istina uvijek se osjeti ali meni osobno ne smeta.
Tako da mi je ova vrsta kruha nešto čemu pribjegavam kada mi brzo treba svježi kruh,
Ovaj dotični je neki kruh je neki mutant jer u njega ide i kvasac, tako da se tako okus sode bikarbone zaista ni ne osjeti jer je na 600 g brašna ide samo jedna žlica.
Ukoliko vam smeta taj okus sode bikarbone u kruhu a niste još digli ruke od njega možda je ovo recept za vas.
Čisto da mu date još jednu šansu.
Da imate asa u rukavu za dane kada vam treba kruh koji je brzo gotov.
RECEPT:
Recept za ispis
300 g integralnog brašna
300 g polubijelog brašna
1 žlica instant kvasca
1 žlica sode bikarbone
2 žlice šećera
425 g jogurta
1 jaje
1 žlica soli
Zagrijte pećnicu na 180 C.
U prikladnu posudu prosijte obje vrste brašna.
U sredini napravite udubinu pa u nju stavite kvasac, sodu bikarbonu, šećer i sol.
U drugoj zdjeli vilicom izradite jaje sa jogurtom pa ulite u smjesu sa brašnom.
Umijesite tijesto.
Oblikujte tijesto u željeni oblik pa ga stavite na lim za pečenje.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40-ak minuta, dok ne dobije lijepu boju.
Ostavite da se malo prohladi prije posluživanja.
ponedjeljak, 21. svibnja 2018.
Sladoled od jagode
Ovo je da budem iskrena najjednostavniji i najbrži recept za neku slasticu koji sam ikada objavila.
Samo vam treba strpljenja da dočekate dok se sladoled zamrzne.
RECEPT:
Recept za ispis
400 ml kokosovog mlijeka
300 g jagoda
2 žlice meda
malo granole, ja sam koristila ovu čokoladnu
U multipraktik staviti jagode i med pa sve ispasirati u kašu. Umiješati kokosovo mlijeko.
U svaki kalup za sladoled usipati malo granole pa uliti smjesu za sladoled.
Zamrznuti.
četvrtak, 17. svibnja 2018.
Slana štrudla sa sirom
Na sreću ponovno mi se otvorila veza za domaća jaja.
Zato i nadjev u kruhu izgleda ovako malo pa histerično žuto.
Ali neka okusom ih ništa ne može nadomijestiti,možda čak i ovako u nadjevu ne smetaju komercijalna jaja ali jednom kada probate domaće jaje na oko nema više povratka na staro.
Recept za kruh posuđen je iz Mezze časopisa ali da me ubijete sada se ne mogu sjetiti iz kojeg mjeseca.
Razmišljala sam kada sam ga napravila da mi mogao odlično funkcionirati u slatkoj verziji, kada isprobam javim utiske.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
500 g brašna
250 ml mlijeka
50 ml ulja
1 žumanjak
1 žličica soli
1 žličica šećera
20 g kvasca
Za nadjev:
500 g svježeg kravljeg sira
1 jaje
soli po okusu
Za premaz:
razmućeno jaje
Zagrijete mlijeko da bude mlako. Namrvite u njega kvasac i dodajte žličicu šećera.
izmješajte pa ostavite sa strane dok se kvasac zapjeni.
U prikladnu posudu prosijte brašno pa mu dodajte sol, žumanjak, ulje i zapjenjeni kvasac. Umijesite tijesto.
Kada tijesto bude svilenkasto i elastično oblikujte ga u kuglu i premažite sa malo ulja.
Vratite ga u posudu u kojoj ste ga zamijesili pa ga prekrite čistom kuhinjskom krpom i stavite na toplo da se diže sat vremena. Za vrijeme dizanja premijesite tijesto svakih 15-ak minuta.
Zagrijete pećnicu na 200 C.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Sir pomiješajte sa jajetom i soli po okusu.
Tijesto razvaljajte u pravokutnik. Premažite ga pripremljenim sirom. Zarolajte u roladu.
Prebacite u pripremljeni lim za pečenje. Premažite vrh razmučenim jajetom.
Ostavite kruh da se diže još pola sata.
Ponovno premažite vrh razmučenim jajetom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta dok kruh ne dobije lijepu boju.
Poslužite toplo.
Zato i nadjev u kruhu izgleda ovako malo pa histerično žuto.
Ali neka okusom ih ništa ne može nadomijestiti,možda čak i ovako u nadjevu ne smetaju komercijalna jaja ali jednom kada probate domaće jaje na oko nema više povratka na staro.
Recept za kruh posuđen je iz Mezze časopisa ali da me ubijete sada se ne mogu sjetiti iz kojeg mjeseca.
Razmišljala sam kada sam ga napravila da mi mogao odlično funkcionirati u slatkoj verziji, kada isprobam javim utiske.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
500 g brašna
250 ml mlijeka
50 ml ulja
1 žumanjak
1 žličica soli
1 žličica šećera
20 g kvasca
Za nadjev:
500 g svježeg kravljeg sira
1 jaje
soli po okusu
Za premaz:
razmućeno jaje
Zagrijete mlijeko da bude mlako. Namrvite u njega kvasac i dodajte žličicu šećera.
izmješajte pa ostavite sa strane dok se kvasac zapjeni.
U prikladnu posudu prosijte brašno pa mu dodajte sol, žumanjak, ulje i zapjenjeni kvasac. Umijesite tijesto.
Kada tijesto bude svilenkasto i elastično oblikujte ga u kuglu i premažite sa malo ulja.
Vratite ga u posudu u kojoj ste ga zamijesili pa ga prekrite čistom kuhinjskom krpom i stavite na toplo da se diže sat vremena. Za vrijeme dizanja premijesite tijesto svakih 15-ak minuta.
Zagrijete pećnicu na 200 C.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Sir pomiješajte sa jajetom i soli po okusu.
Tijesto razvaljajte u pravokutnik. Premažite ga pripremljenim sirom. Zarolajte u roladu.
Prebacite u pripremljeni lim za pečenje. Premažite vrh razmučenim jajetom.
Ostavite kruh da se diže još pola sata.
Ponovno premažite vrh razmučenim jajetom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta dok kruh ne dobije lijepu boju.
Poslužite toplo.
ponedjeljak, 14. svibnja 2018.
Brownie cheesecake
Kao i obično kada radim tortu uz klasičnu veliku, napravim i jednu malu kao testnu.
Brže se ohladi nego velika pa je mogu prije jesti i zgodnija mi je za fotkanje.
Tako sam i sa ovom jednino što sam malo krivo procijenila količinu sirne smjese koju sam stavila na malu tortu.
Prave omjere kako izgleda torta u originalnom mjerilu možete vidjeti kod Ana-Marije od koje sam i posudila recept.
RECEPT:
Za brownie podlogu:
250 g čokolade
150 g maslaca
150 g smeđeg šećera
prstohvat soli
1 vanilin šećer
3 jaja
120 g brašna
Za cheesecake dio:
1000 g ABC sira
150 g šećera
2 vanilin šećera
4 jaja
Za ukras:
300 g smrznutog šumskog voća
50 g gustina
šećer po želji
Zagrijte pećnicu na 170 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu promjera 30 cm.
Na pari otopite čokoladu, maslac, šećer, vanilin šećer i sol. Otopljenu smjesu ostavite da se malo prohladi.
U smjesu umiješajte jaja i brašno.
Ulite smjesu u pripremljrni kalup za tortu.
Zagladite površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta.
Dok se brownie podloga peče pripremite cheesecake dio.
Mikserom izradite sir sa šećerom i vanilin šećerom. Kada smjesa postane jednolična i šećer se otopi umiješajte jedno po jedno jaje.
Izvadite kalup sa brownie podlogom iz pećnice pa preko nje prelite chessecake dio.
Vratite i+u pećnicu i pecite još 30-35 minuta.
Nakon što istekne tih 35 minuta ugasite pećnicu a tortu ostavite unutra da se ohladi.
Ohlađenu tortu sada stavite na dodatno rashlađivanje, ovoga puta u hladnjak, najbolje preko noći.
Prije posluživanju tortu preselite na tanjur za posluživanje i napravite voćni umak.
Za voćni umak voće stavite u prikladan lonac pa mu dodajte gustin i šećera po ukusu.
Kuhajte na umjerenoj vatri dok se voće ne otopi i dobijete gusti umak.
Poslužite prelivenog preko torte.
četvrtak, 10. svibnja 2018.
Punozrnati krekeri sa mrkvom
Nekako sa dolaskom jagoda meni se u zamrzivaču počinju gomilati bjelanjci.
Kako baš ne volim kupovni puding onda za pite sama kuham nadjeve. A recepti za njih najčešće sadrže samo žumanjak, ne i bjelanjke.
Tako da su ovi krekeri odličan način za potrošiti višak bjelanjaka.
Da nije stalno da meniju pavlova, mada i nju volim.
Original recepta možete pronaći ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
3 bjelanjka
200 g kuhane mrkve
160 g inrtegralnog brašna
80 g mljevenog lana
70 g naribanog parmezana
1/4 žličice praška za pecivo
1/4 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
Zagrijte pećnicu na 150 C.
Dva velika lima obložite papirom za pečenje.
Mikserom izradite bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg.
Multipraktikom kuhanu mrkvu usitnite dok ne dobijete pire.
U pire od mrkve umiješajte mljeveni lan, brašno, naribani parmezan, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Izmiješajte.
Dodajte i snijeg od bjelanjaka pa nježno izmješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Dobivenu smjesu preselite u dresir vrećicu pa istiskujte u obliku štapića ne pripremljene limove.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-ak minuta.
ponedjeljak, 7. svibnja 2018.
Hajdeni kolač
Ovaj kolač tipičan je za Slovensku regiju Bizeljsko.
Kada sam odselila i prvi puta ga napravila u novom domu, i kada ga je svekrva probala bila je skoro pa zgrožena.
Nikako joj nije bilo jasno što sam to napravila.
Predpostavljam da je stvar u hajdenom brašnu i suprug je imao problema sa navikavanjem na njega,veli da mu se činilo kao da jede pijesak.
Uglavnom ja jako volim ovaj kolač, super mi je jer se dno lijepo zareška i onda je hrskavo, nešto kao donja korica kruha (ako malo pozornije pogledate vidi se i na fotki različita tekstura) sredina je mekana i sočna a vrhnje na vrhu istovremeno kremasto i zapečeno.
Jako fino.
Recept za ispis
Za tijesto:
500 g hajdenog brašna
250 g brašna
40 g svježeg kvasca
sol
kipuća voda
Za nadjev:
1 kg sira
4 jaja
4 žlice griza
sol,
Za premaz:
400 g kiselog vrhnja
U prikladnu posudu stavite hajdeno brašno pa ga posolite po okusu. Ulijevajte malo po malo vruću vodu a između svakog dodavanja miješajte drvenom kuhačom. Trebate dobiti vrlo čvrsto tijesto. Ohladite.
Ohlađeno tijesto istresite na radnu površinu pa mu dodajte usitnjeni kvasac i brašno.
Umijesite.
Namastite i pobrašnite dublji lim za pečenje dimenzija otprilike 20 x 30 cm.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Pomiješajte sir sa grizom i jajima. Dodajte soli po ukusu.
Dobiveno tijesto podijelite na četiri jednaka dijela. Četvrtinu razvaljajte na dimenzije lima pa njime obložite dno lima za pečenje. Po njemu rasporedite trečinu smjese sira. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto i sav sir i to tako da list tijesat bude na vrhu kolača bez premaza od sira. Nabockajte ga vilicom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta.
Izvadite iz pećnice pa vrh kolača premažite kiselim vrhnjem.
Smanjite temperaturu pećnice na 170 C pa stavite kolač peći do kraja otprilike 20-ak minuta ili dok ne poprimi lijepu boju.
Prije posluživanja ostavite da se malo prohladi i narežite po želji.
četvrtak, 3. svibnja 2018.
Rolada sa jagodama
Pisala smo u nekom prijašnjem postu o mojoj opsesiji kuglofima i roladama.
Evo i da je dokažem post za postom rolada :)
A kaj mogu kad ih volim, lako ih je napraviti a odlično izgledaju.
Original recepta posudila sam ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
Za roladu:
4 jaja
100 g šećera
2 žlice ulja
2 žlice jogurta
1 žličica jabučnog octa
1 žličica arome vanilije
130 g brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice soli
Za nadjev:
250 g mascarponea
200 ml vrhnja za šlag
4 žlice vanilin šećera
pekmez od jagode
250 g jagoda
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Veliki plitki lim obložite papirom za pečenje.
Mikserom pjenasto izradite jaja sa šećerom dok smjesa ne posvjetli i ne udvostruči joj se volumen. Umiješajte jogurt, jabučni ocat i aromu vanilije.
Pomiješajte brašno sa praškom za pecivo i soli i prosijte smjesu. Umiješajte u smjesu jaja.
Rasporedite dobivenu smjesu u pripremljeni lim i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10-12 minuta.
Pečenu roladu izvadite iz pećnice pa je odmah urolajte zajedno sa papirom.
Ohladite.
Ohlađenu roladu odmotajte i odstranite papir.
Premažite roladu za pekmezom od jagoda.
Mikserom izradite vrhnje za šlag, mascarpone i vanilin šećer dok ne dobijete čvrstu kremu.
Dobivenom kremom premažite roladu.
Jagode operite, očistite i narežite na manje komadiće.
Rasporedite jagode po roladi.
Ponovno zarolajte roladu pa je prebacite na tanjur za posluživanje.
Ohladite.
Prije posluživanja posipajte šećerom u prahu i narežite na šnite.
Evo i da je dokažem post za postom rolada :)
A kaj mogu kad ih volim, lako ih je napraviti a odlično izgledaju.
Original recepta posudila sam ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
Za roladu:
4 jaja
100 g šećera
2 žlice ulja
2 žlice jogurta
1 žličica jabučnog octa
1 žličica arome vanilije
130 g brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice soli
Za nadjev:
250 g mascarponea
200 ml vrhnja za šlag
4 žlice vanilin šećera
pekmez od jagode
250 g jagoda
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Veliki plitki lim obložite papirom za pečenje.
Mikserom pjenasto izradite jaja sa šećerom dok smjesa ne posvjetli i ne udvostruči joj se volumen. Umiješajte jogurt, jabučni ocat i aromu vanilije.
Pomiješajte brašno sa praškom za pecivo i soli i prosijte smjesu. Umiješajte u smjesu jaja.
Rasporedite dobivenu smjesu u pripremljeni lim i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10-12 minuta.
Pečenu roladu izvadite iz pećnice pa je odmah urolajte zajedno sa papirom.
Ohladite.
Ohlađenu roladu odmotajte i odstranite papir.
Premažite roladu za pekmezom od jagoda.
Mikserom izradite vrhnje za šlag, mascarpone i vanilin šećer dok ne dobijete čvrstu kremu.
Dobivenom kremom premažite roladu.
Jagode operite, očistite i narežite na manje komadiće.
Rasporedite jagode po roladi.
Ponovno zarolajte roladu pa je prebacite na tanjur za posluživanje.
Ohladite.
Prije posluživanja posipajte šećerom u prahu i narežite na šnite.