ponedjeljak, 25. lipnja 2018.

Pekarske kiflice


Divno bi bilo imati ove tople kiflice svakoga jutra za doručak. Onako hrskave, da se mrve po majci i padaju na pod kada zagrizete u njih.
Bilo bi da ne jurimo toliko i jedva da stignemo doručkovati običnih radnih dana ujutro prije posla.
Zato kad su ovakvi produženi vikendi kada imamo i malo vremena za udahnuti volim da je doručak malo posebniji.
I onda se i malo više potrudim jer imam vremena.
I stvarno uživam u tome. 
Original recepta pronašla sam u Mezze časopisu iz veljače 2014.

RECEPT:
Recept za ispis

1 kg brašna
500 ml mlijeka
40 g svježeg kvasca
1žličica soli
2 žličice šećera
100 ml vode
100 ml ulja

Za premaz:

1 žumanjak
1 žlica mlijeka

Za posip:

sjemenke maka

Odvojite 100 ml mlijeka pa ga zagrijte da bude mlako. U mlako mlijeko umiješajte i  žličicu šećera i kvasac. Izmješajte pa stavite na toplo da se zapjeni.
U prikladnu posudu prosijte brašno pa pomješajte sa žličicom soli i preostalom žličicom šećera. Dodajte ulje, vodu i preostalih 400 ml mlijeka te zapjenjeni kvasac. Mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. 
Dobiveno tijesto oblikujte u kuglu i premažite sa malo ulja pa vratite u posudu i prekrite čistom kuhinjskom krpom.
Dižite na toplom mjestu 30 minuta.
Nakon prvog dizanja premijesite tijesto pa ga ponovno vratite u zdjelu, prekrite krpom i dižite 30 minuta.
Nakon drugog dizanja podijelite tijesto na 5 kuglica.
Svaku razvaljajte u krug debljine otprilike pola centimetra. Izrežite svaki krug na šest trokuta pa svaki urolajte u kiflicu.
Dva velika lima obložite papirom za pečenje pa na njih rasporedite gotove kiflice. 
Stavite ih na toplo da se dižu 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 220 C.
Razmutite žumanjak sa mlijekom pa time premažite kiflice prije nego što ćete ih staviti u pećnicu.
Posipajte makom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta ili dok ne dobiju lijepu boju.

Nema komentara:

Objavi komentar