Ovaj post cijelu u znaku lješnjaka.
Već dulje vrijeme planiram isprobati domaću nutellu ali kako kuham popriličnu količinu pekmeza nekako mi je najčešće to prvi izbor za namazati na kruh.
Dogodilo se da sam potrošila zalihu pekmeza a nisam još skuhala niti jedan novi pa se ukazala savršena prilika za napraviti i nutellu.
Što se tiče okusa ova domaća šiša ovu iz dućana za jedno sto puta, toliko je bolja.
Jedino što joj koezistencija nije kao kupovnoj. Kada je bila tek napravljena bila je maziva, ali nakon hlađenja ipak je malo prečvrsta.
Morati ću još malo istražiti viđala sam i recepte u kojima se upotrebljava i vrhnje za šlag, koje sigurna sam i malo omekša cijelu stvar pa bi nutella bila mazivija.
Original recepta pronašla sam ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
Za kruh:
500 g brašna
1 vrećica instant kvasca
150 g tostiranih i mljevenih lješnjaka
3 žlice maslinovog ulja
1 žlica šećera
1/2 žličice soli
250 ml vode
Prosijte brašno u prikladnu posudu pa u sredini napravite udubinu. U udubinu dodajte kvasac, šećer, ulje, lješnjake i sol pa ulite i vodu.
Umijesite glatko tijesto.
Lagano nauljite zdjelu pa u nju stavite tijesto oblikovano u kuglu.
Prekrite čistom krpom pa stavite na toplo mjesto neka se diže 1 sat.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini premijesite tijesto i oblikujte ga u štrucu.
Stavite u pripremljeni kalup pa ponovno dižite na toplom mjestu 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 220 C a na dno stavite vatrostalnu posudu sa 200 ml vode.
Dignuti kruh stavite u zagrijanu pećnicu pa ga pecite 20 minuta.
Smanjite temperaturu pećnice na 200 C i izvadite posudu sa vodom.
Nastavite peći kruh na nižoj temperaturi još 30-ak minuta dok ne dobije lijepu zlatno smeđu koricu.
Ohladite prije posluživanja.
Za nutellu:
140 g tostiranih i sitno mljevenih lješnjaka
340 g čokolade
2 žlice maslinovog ulja
3 žlice meda
1 žlica kakaa
srž mahune vanilije
prstohvat soli
Čokoladu otopite na pari.
Kada se čokolada otopi maknite je sa vatre pa umiješajte med, maslinovo ulje, kakao, srž mahune vanilije, sol i lješnjake.
Mješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu pa je prebacite u staklenku.
Nema komentara:
Objavi komentar