ponedjeljak, 17. rujna 2018.
Cibatta
Slušam ovih dana svašta nešto o tom novom zakonu o internetu, linkovima, autorskim pravima i vrti mi se u glavi od informacija.
I ništa ne razumijem što će se moći a što ne.
Nisam nigdje naišla na ijedan iole dovoljno informativan članak ili pogledala intervju sa nekim tko bi objasnio što sve to točno znači i kako će se to odraziti na moj blog i na sadržaje koje objavljujem.
Ako ima netko tko prati moj blog lijepo molim neka meni neukoj objasni što to točno znači.
Ja kupujem dosta kuharica jer stvarno volim knjige i onda kao u ovom primjeru navodim link na knjigu.
Ili ako pronađem receptu on line navedem link na članak na blogu.
Što je sa tim hoću li to i dalje smjeti ili ću time kršiti nečija autorska prava?
Zbunjena sam, ustvari ne zbunjena neadekvatno sam informirana.
A sada i recept koji sam pronašla u kuharici Dough.
U originalnom receptu upotrebljeno je ulje avokada koje ja nisam imala pa sam ciabattu umijesila sa bučinim uljem.
I odlična je .
RECEPT:
Recept za ispis
Za predtijesto:
355 g brašna
200 ml vode
1/2 žličice svježeg kvasca
Za tijesto:
450 g brašna
10 g svježeg kvasca
380 ml vode
5 žlica bučinog ulja
1 žlica soli
bučino ulje za premazivanje zdjele
Pomiješajte sastojke za predtijesto u prikladnoj posudi tako da dobijete jednoličnu smjesu.
Prekrite čistom kuhinjskom krpom pa ostavite da odstoji 24 sata.
Sljedeći dan u prikladnu zdjelu prosijte brašno za tijesto pa u njega utrljajte brašno. Dodajte predtijesto, vodu, ulje i sol.
Umijesite tijesto. Kada se tijesto počne odvajati od zdjele preselite tijesto na lagano pobrašnjenu radnu površinu pa ga mijesite dok ne dobijete glatko,elastično tijesto.
Nauljite zdjelu pa stavite tijesto u nju.
Dižite na toplom mjestu sat i pola.
Obilno pobrašnite radnu površinu pa na brašno istresite tijesto. Pobrašnite i po vrhu pa ga lagano dlanovima pritisnite kako bi istisnuli zrak i oblikovali ga u pravokutnik.
Veliki lim za pečenje prekrite papirom za pečenje.
Tijesto koje ste oblikovali izrežite u četiri pravokutnika.
Prebacite ga na pripremljeni lim pa stavite na toplo da se dižu 45 minuta.
Zagrijte pećnicu na 250 C.
Dignute cibatte stavite u prethodno zagrijanu pećnicu.
Odmah smanjite temperaturu pećnice na 220 C pa pecite ciabatte 20-25 minuta dok ne dobiju lijepu boju.
Ovo moram probati jer je s bučinim uljem. Takva friška ciabatta i bučino ulje- raj na zemlji. Pinam.
OdgovoriIzbrišiNi ja nemam baš puno pojma, uvijek sve lijepo linkam i navedem, a sada, hoće li me tko tužiti - ne znam. Sve ide prema tome da većina sadržaja više ne bude besplatna. I ode Internet u propast. Njegov tvorac to nije htio.
Da nažalost. Javite kako vam je uspjela ciabatta, baš sam znatiželjna.
Izbriši