ponedjeljak, 10. rujna 2018.

Kajzerice sa sjemenkama i mlačenicom


Divno mekana iznutra a hrskava izvana, idealna peciva za započeti dan.
Original recepta sam posudila iz Mezze-a.


500 g brašna( ja sam koristila pola pola integralno i crno)
20 g svježeg kvasca
200 g mlačenice
175 g mlijeka
2 žlice sjemenki po želji (ja sam koristila suncokret i buču)
1 žličica šećera 
1 žlica soli

Za posip;

2 žlice sjemenki
1 bjelanjak

Lagano zagrijte mlijeko pa mu dodajte šećer i namrvljeni kvasac.
Promiješajte pa ostavite na toplom mjestu da se kvasac zapijeni.
Mlačenicu također izvadite iz hladnjaka da se zagrije na sobnu temperaturu.
U prikladnu posudu prosijte brašno pa mu dodajte sol, mlačenicu i sjemenke.
Na kraju dodajte i zapjenjeni kvasac i umijesite tijesto. 
Gotovo tijesto oblikujte u kuglu pa ga vratite u zdjelu.
Premažite sa malo ulja, prekrite čistom kuhinjskom krpom pa stavite na toplo mjesto da se diže 1 sat.
Dva velika lim obložite papirom za pečenje.
Na lagano pobrašnjenoj površini premijesite tijesto pa ga podijelite na manje komadiće. Ja sam oblikovala 12 komada.
Lagano izradite bjelanjak vilicom pa njime premažite svaku kajzericu.
Posipajte sjemenkama.
Složite na pripremljene limove.
Dižite na toplom mjestu 30 minuta.
Zagrijte pečnicu na 250 C.
Stavite kajzerice u prethodno zagrijanu pečnicu pa smanjite temperaturu na 200 C.
Pecite ih 20-ak minuta ili dok ne dobiju lijepu boju i hrskavu koricu.

Nema komentara:

Objavi komentar