četvrtak, 27. rujna 2018.
Rustikalni kruh
Ljudi moji ovo je najbolji kruh na svijetu.
Krenula sam ga relativno kasno poslijepodne mijesiti tako da je bio pečen tek oko pola deset,deset.
I onda taj vrući kruh sa špekom i još sam si ga namazala krem sirom. Sada mi je jasno kako se lako udebljati.
Nisam sigurna da ću ga ponovno tako skoro umijesiti, čisto radi linije.
RECEPT:
Recept za ispis
Za kruh:
250 g raženog brašna
250 g crnog brašna
40 g svježeg kvasca
250-300 ml mlijeka
1 žlica šećera
1 žličica soli
1 žlica meda
50 g maslaca
Za nadjev:
50 g nasjeckanih oraha
100 g sitno narezanog špeka
50 g bučinih sjemenki
U prikladnu posudu ulite 250 ml mlijeka pa u njega dodajte šećer, med i na kraju u njemu razmutite kvasac. Stavite na toplo mjesto da se zapjeni.
U prikladnu posudu prosijte obje vrste brašna. Otopite maslac pa ga dodajte brašno. Dodajte i sol i zapjenjeni kvasac. Umijesite . Prema potrebi dodajte još mlijeka ili brašna kakao bi dobili glatko i elastično tijesto.
Posudu u kojoj ste umijesili tijesto lagano nauljite pa u nju stavite tijesto. Prekrite čistom kuhinjskom krpom pa stavite na toplo mjesto da se diže 30 minuta.
U međuvremenu pomiješajte orahe, bučine sjemenke i špek.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Dignuto tijesto razvaljajte u pravokutnik pa po njemu rasporedite pripremljeni nadjev.
Malo ga valjkom utisnite u tijesto pa zarolate poput rolade.
Stavite gotovi kruh u pripremljeni kalup pa ga ponovno stavite na toplo mjesto na dizanje još sat vremena.
Zagrijte pećnicu na 250 C.
Na dno pećnice stavite posudu sa hladnom vodom.
Dignuti kruh zarežite pa ga stavite u peći u prethodno zagrijanu pećnicu.
Nakon 20 minuta smanjite temperaturu na 220 C i izvadite vodu sa dna pećnice.
Nastavite peći još 20-30 minuta dok kruh ne dobije lijepu koricu.
Nema komentara:
Objavi komentar