četvrtak, 29. studenoga 2018.
Kolač sa jabukama
Nikako da dokučim što mi je danas.Imam totalni i apsolutni pad sistema.
Barem što se tiče stvari koje moram napraviti.
Tipa oprati veš, otići na posao.
Sve drugo bi radila i to sa zadovoljstvom.
Zimska depresija možda?
Ili burn out prije blagdana?
Nemam pojima samo znam da me ovaj kolačić od jabuka malo oraspoložio.
Original recepta pronašla sam u časopisu Mezze.
RECEPT:
Recept za ispis
Za nadjev od jabuka:
3 veće jabuke, oguljene i narezane na manje kockice
120 ml vode
1/2 žličice mljevenog cimeta
100 g šećera
2 žlice maslaca
2 žlice gustina
Za tijesto:
400 g brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
prstohvat soli
115 g maslaca
2 jaja
150 g šećera
250 ml jogurta
1 žličica arome vanilije
Za posip:
70 g brašna
70 g šećera
50 g maslaca
Za nadjev u prikladni lonac stavite nasjeckane jabuke, vodu i šećer. Kuhajte na umjerenoj vatri dok ne provrije pa poklopite. Nastavite krćkati na laganoj vatri 10-ak minuta.
Dodajte gustin, cimet i maslac pa nastavite kuhati dok se smjesa ne zgusne.
Ostavite da se malo ohladi.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
U velikoj posudi pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
Dodajte maslac narezan na manje komadiće pa ga utrljajte u smjesu sa brašnom.
U drugoj posudi pomiješajte jaja, šećer, jogurt i aromu vanilije.
Prelite preko smjese brašna i maslaca pa izmiješajte smjesu toliko da se sastojci povežu.
Za posip u manjoj posudici pomiješajte brašno sa šećerom pa utrljajte maslac, tako da dobijete mrvičastu smjesu.
Odložite sa strane.
U pripremljeni lim za pečenje rasporedite polovicu pripremljenog tijesta pa ga premažite sa nadjevom od jabuka. Po nadjevu rasporedite ostatak tijesta pa po njemu rasporedite i pripremljeni posip.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40-ak minuta.
ponedjeljak, 26. studenoga 2018.
Brioche peciva
Jako voli kombinacije slatko slano.
Slani karamel, mljac mogla bih ga kilu pojesti.
Uskrsna šunka sa pincom, izvrsno, a nekada sam mamu u čudu gledala kada je to jela.
Hamburger mi jednostavno ne valja bez brioche peciva.
Evo i ovo je moj pokušaj repliciranja finog peciva za hamburger za doma.
Nije loš ali nedavno je Mimi objavila recept koji je isprobala i mislim da je bolji.
Nekako njena peciva izgledaju rahlije kao da su se bolje digla.
Kada isprobam i njen recept javim utiske.
U međuvremenu ostaje vam ovaj original kojeg sam pronašla ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
Za peciva:
325 g brašna
35 g mlijeka
25 g šećera
1 žličica soli
1 paketić instant kvasca
3 jaja
60 g mlake vode
140 g omekšalog maslaca
Za premaz i posip:
1 žumanjak
sjemenke sezama
U prikladnu posudu prosijte brašno pa mu dodajte šećer, sol, kvasac, omekšali maslac, vodu, mlijeko i jaja.
Umijesite dok ne dobijete elastično i jednolično tijesto.Najbolje da to napravite mikserom sa nastavcima za tijesto obzirom da je tijesto poprilično mekano i ljepljivo.
Oblikujte u kuglu pa stavite u nauljenu posudu koju omotajte rastezljivom folijom.
Stavite u hladnjak preko noći.
Sljedećeg dana izvadite tijesto iz hladnjaka pa ga na lagano pobrašnjenoj površini oblikujte u peciva željene veličine.
Veliki lim obložite papirom za pečenje pa na njega složite oblikovana peciva.
Prekrite čistom kuhinjskom krpom pa dižite na toplom mjestu 1 sat ili dok im se ne udvostruči volumen.
Zagrijte pećnicu na 250 C.
Dignuta peciva premažite umućenim žumanjkom i posipajte sezamom.
Stavite peciva u prethodno zagrijanu pećnicu pa smanjite temperaturu na 180 C.
pecite 20-ak minuta.
Ukoliko vam se čini da su prebrzo potamnila na polovici pečenja ih prekrite aluminijskom folijom.
četvrtak, 22. studenoga 2018.
Kruh sa sjemenkama
Ovo je kruhek iz kategorije brzinski kruh sa sodom bikarbonom.
Dobar za imati za dane sa malo vremena i bez kruha u kući.
Moje tijesto, kada sam ga zamijesila, bilo je malo rjeđe pa ga nikako nisam uspjela zarezati na vrhu a nisam željela dodavati više brašna jer sam se bojala da će ispečeni kruh biti prečvrst i zbijen.
Bila sam jako zadovoljan teksturom pečenog kruha tako da mislim da zaista nema potrebe dodavati dodatno brašno čisto da bi dobili kompaktno tijesto koje bi se eventualno moglo zarezati.
Orignalni recept pronašla sam u časopisu Mezze.
RECEPT:
Recept za ispis
200 g integralnog brašna
200 g raženog brašna
150 g heljdinog brašno
1 žličica sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
500 ml mlake vode
4 žlice mješanih sjemenki( po želji lan,sezam, suncokret, bundeva)
100 ml maslinovog ulja
1/2 žličice kumina
U prikladnoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke. Dodajte vodu i maslinovo ulje pa mikserom na koji ste stavili nastavke za tijesto izmiješajte smjesu.
U glinenu posudu sa poklopcem stavite papir za pečenje.
Dobiveno tijesto istresite na lagano pobrašnjenu radnu površinu pa ga premijesite i oblikujte sukladno obliku vaše glinene posude.
Oblikovani kruh stavite u posudu pa ga oštrim nožem zarežite na nekoliko mjesta.
Poklopite pa stavite posudu u pećnicu.
Tek sada upalite pećnicu na 250 C.
Pecite 1 sat.
Ostavite kruh da se prohladi 10-ak minuta u poklopljenoj posudi pa ga onda izvadite i ohladite do kraja.
ponedjeljak, 19. studenoga 2018.
Granola sa bananama
Još jedna ideja za doručak.
Granola sa bananama ovog puta sa smoothiem od banane i borovnica.
Original recepta pronašla sam ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
4 prezrele banane srednje veličini
120 ml meda
2 žlice maslinovog ulja
270 g zobenih pahuljica
100 g kokosa
85 g listića badema
100 g brusnica
Zagrijte pećnicu na 150 C.
U kuhinjski robot stavite banane, med, maslinovo ulje pa miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
U drugoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, bademe i brusnice.
Smjesu mokrih sastojaka prelite preko suhih pa sve dobro izmješajte.
Veliki lim obložite papirom za pečenje pa rasporedite granolu u jednoličnom sloju.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat.
Otprilike svakih 15-ak minuta izmiješajte granolu kako bi se jednolično ispekla.
Ohladite.
Ohlađenu granolu usitnite rukama pa pomiješajte sa brusnicama.
četvrtak, 15. studenoga 2018.
Croissants
Croissants su jedan od onih recepata koji se pripremaju vikendom.
Traže od vas vrijeme.
Ali vjerujte mi kada zagrizete prvi griz i ta divna korica vam se namrvi prvo po majci a onda i po podu svaka uložena sekunda je isplatila.
Na području Zagreba najavljuju,konačno; zahlađenje za vikend pa vam svakako Preporučam da si ovim croissantsima dodatno zagrijete kuhinju.
Original recepta pronašla sam ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
Za predtijesto:
100 g brašna
100 g vode
5 g instant kvasca
Za tijesto:
200 g brašna
40 g šećera
15 g maslaca
45 g vode
30 g jaja
7 g soli
150 g maslaca
1 jaje za premazivanje
Za predtijesto u prikladnu posudu prosijte brašno pa mu primiješajte kvasac. Ulite i mlaku vodu pa sve dobro izmješajte. Smjesa bi trebala imati koezistenciju nešto gušćeg tijesta za palačinke.
Prekrite kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže 30 minuta dok se na površini ne pojave mjehurići koji pokazuju da je kvasac aktivan i da se tijesto diže.
U prikladnu posudu prosijte brašno za tijesto pa dodajte šećer, 15 g omekšalog maslaca, jaja, sol i predtijesto.
Na kraju dodajte i vodu pa umijesite glatko i jednolično tijesto.
Gotovo tijesto umotajte u rastezljivu foliju pa ga stavite u hladnjak preko noći.
Sljedećeg dana izvadite maslac iz hladnjaka pa ga razvaljajte u pravokutnik dimenzija 20 x 20 cm na lagano pobrašnjenoj radnoj površine. Preklopite maslac pa ga ponovno lagano pobrašnite i ponovno razvaljajte na dimenzije 20 x 20 cm. Ponovite postupak još jednom.
Ovo preklapanje maslaca radimo kako bi maslac omekšao i kako prilikom valjanja unutar tijesta ne bi pucao nago da se jednoliko rasporedi između tijesta kako bi se tijesto jednolično listalo.
Izvadite tijesto pa ga razvaljate na lagano pobrašnjenoj radnoj površini u kvadrat dimenzija 30 x 30 cm. Na sredinu položite razvaljani maslac ali ga zakrenite tako da kada preklopite krajeve tijesta nalikuje kuverti. Fotke detaljne izrade tijesta.
Traže od vas vrijeme.
Ali vjerujte mi kada zagrizete prvi griz i ta divna korica vam se namrvi prvo po majci a onda i po podu svaka uložena sekunda je isplatila.
Na području Zagreba najavljuju,konačno; zahlađenje za vikend pa vam svakako Preporučam da si ovim croissantsima dodatno zagrijete kuhinju.
Original recepta pronašla sam ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
Za predtijesto:
100 g brašna
100 g vode
5 g instant kvasca
Za tijesto:
200 g brašna
40 g šećera
15 g maslaca
45 g vode
30 g jaja
7 g soli
150 g maslaca
1 jaje za premazivanje
Za predtijesto u prikladnu posudu prosijte brašno pa mu primiješajte kvasac. Ulite i mlaku vodu pa sve dobro izmješajte. Smjesa bi trebala imati koezistenciju nešto gušćeg tijesta za palačinke.
Prekrite kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže 30 minuta dok se na površini ne pojave mjehurići koji pokazuju da je kvasac aktivan i da se tijesto diže.
U prikladnu posudu prosijte brašno za tijesto pa dodajte šećer, 15 g omekšalog maslaca, jaja, sol i predtijesto.
Na kraju dodajte i vodu pa umijesite glatko i jednolično tijesto.
Gotovo tijesto umotajte u rastezljivu foliju pa ga stavite u hladnjak preko noći.
Sljedećeg dana izvadite maslac iz hladnjaka pa ga razvaljajte u pravokutnik dimenzija 20 x 20 cm na lagano pobrašnjenoj radnoj površine. Preklopite maslac pa ga ponovno lagano pobrašnite i ponovno razvaljajte na dimenzije 20 x 20 cm. Ponovite postupak još jednom.
Ovo preklapanje maslaca radimo kako bi maslac omekšao i kako prilikom valjanja unutar tijesta ne bi pucao nago da se jednoliko rasporedi između tijesta kako bi se tijesto jednolično listalo.
Izvadite tijesto pa ga razvaljate na lagano pobrašnjenoj radnoj površini u kvadrat dimenzija 30 x 30 cm. Na sredinu položite razvaljani maslac ali ga zakrenite tako da kada preklopite krajeve tijesta nalikuje kuverti. Fotke detaljne izrade tijesta.
Razvaljajte tijesto na pravokutnik dimenzija 20 x 40 cm. Desnu trećinu tijesta preklopite na sredinu pa je onda preklopite i lijevom stranom tijesta. Ovako preklopljeno tijesto omotajte rastezljivom folijom pa ga stavite u hladnjak na 30 minuta.
Ponovite ovakvo preklapanje još dva puta, tako da ukupno tri puta preklopite tijesto.
Omotajte tijesto rastezljivom folijom pa ga stavite u hladnjak na još 1 sat.
Izvadite tijesto iz hladnjaka pa razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od otprilike pola centimetra.
Dva lima obložite papirom za pečenje.
Razvaljano tijesto izrežite u trokute i urolajte u croissantse.
Oblikovane croissantse složite na pripremljene limove pa ih prekrite čistom kuhinjskom krpom.
Dižite na toplom mjestu dok im se ne udvostruči volumen, 2-3 sata.
Zagrijete pećnicu na 200 C.
Razmutite jaje pa njime premažite dignute croissante.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta dok ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju.
ponedjeljak, 12. studenoga 2018.
Muffini sa višnjama
Volim kupovati na akcijama. Nekako onda imam osjećaj da sam uštedjela.
Ali znam da je to samo prividno jer onda imam kuhinjske ormariće pune artikala koje treba potrošiti.
Tako je bilo i sa višnjama u kompotu.
Ja vam baš i nisam nešto od kiselog voća tako da mi ove višnje baš i nisu trebale.
Srećom pa je Mimi objavila ovaj recept za muffine tako da sam ih potrošila u njima.
Također imam i problem sa bacanjem hrane tako sa sam polovicu mlaćenice iz originalnog recepta zamijenila sokom od kompota zato muffini imaju ovako malo smečkastu boju.
Original recepta možete pronaći ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
Za muffine:
355 g brašna
1 žličica sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
1/4 žličice soli
3/4 žličice mljevenog cimeta
60 g maslaca
120 ml ulja
150 ml mlaćenice
150 ml soka od višanja(koristila sam višnje iz kompota pa sam iskoristila sok u kom su bile, ukoliko koristite svježe ili smrznute višnje jednostavno upotrijebite 300 ml mlaćenice)
1 žlica arome vanilije
1 jaje
300 g višanja
Za posip:
100 g brašna
60 g šećera
50 g zobenih pahuljica
prstohavt soli
prstohvat cimeta
90 g omekšalog maslaca
Zagrijete pećnicu na 180 C.
Kalup za muffine obložite papirnatom košaricama.
Prvo pripremite posipa; u prikladnu posudu stavite brašno, šećer, zobene pahuljice, sol i cimet i pomiješajte. U dobivenu smjesu utrljajte maslac tako da dobijete mrvičastu smjesu.
Za muffine u drugoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol i cimet.
Maslac otopite pa ga ostavite da se malo ohladi. Ohlađeni maslac pomiješajte sa uljem, mlaćenicom, sokom od višnje, aromom vanilije, šećerom i jajem. Dobro izmiješajte.
Dodajte smjesu mokrih sastojaka suhima i izmješajte.
Na kraju umiješajte i višnje.
Napunite kalupe za muffine do 3/4 visine.
Obilno posipajte pripremljenim posipom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta.
četvrtak, 8. studenoga 2018.
Kuglof od limete
Jednostavan i aromatičan kolač kao stvoren za ove prve maglovite dane.
Original recepta posudila sam iz Zlatne knjige čokolade.
RECEPT:
Recept za ispis
Za kuglof:
300 g brašna
naribana korica 2 limete
150 g bijele čokolade
1 prašak za pecivo
250 g maslaca
100 g šećera
3 jaja
60 ml mlijeka
prstohvat soli
Za preljev od limete:
75 g šećera u prahu
1 žličica otopljenog maslaca
1 žlica soka limete
Namastite i pobrašnite kalup za kuglof.
Zagrijete pećnicu na 180 C.
Bijelu čokoladu otopite na pari pa je ostavite da se malo ohladi.
U prikladnu posudu prosijte brašno pomiješano sa soli i praškom za pecivo.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Bjelanjke mikserom izradite u čvrsti snijeg.
Mikserom pjenasto izradite omekšali maslac sa šećerom. Umiješajte jedan po jedan žumanjak.
Umiješajte otopljenu čokoladu, mlijeko i naribanu koricu limete.
Na kraju umiješajte i prosijanu smjesu brašna.
Dobivenu smjesu izlite u pripremljeni kalup za kuglof pa zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45 minuta.
Pečeni kuglof istresite na tanjur za posluživanje pa ga ukrasite preljevom.
Za preljev pomiješajte šećer u prahu, otopljeni maslac i sok limete dok ne dobijete glatku i jednoličnu smjesu.
Prelite preko toplog kuglofa.