četvrtak, 29. studenoga 2018.
Kolač sa jabukama
Nikako da dokučim što mi je danas.Imam totalni i apsolutni pad sistema.
Barem što se tiče stvari koje moram napraviti.
Tipa oprati veš, otići na posao.
Sve drugo bi radila i to sa zadovoljstvom.
Zimska depresija možda?
Ili burn out prije blagdana?
Nemam pojima samo znam da me ovaj kolačić od jabuka malo oraspoložio.
Original recepta pronašla sam u časopisu Mezze.
RECEPT:
Recept za ispis
Za nadjev od jabuka:
3 veće jabuke, oguljene i narezane na manje kockice
120 ml vode
1/2 žličice mljevenog cimeta
100 g šećera
2 žlice maslaca
2 žlice gustina
Za tijesto:
400 g brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
prstohvat soli
115 g maslaca
2 jaja
150 g šećera
250 ml jogurta
1 žličica arome vanilije
Za posip:
70 g brašna
70 g šećera
50 g maslaca
Za nadjev u prikladni lonac stavite nasjeckane jabuke, vodu i šećer. Kuhajte na umjerenoj vatri dok ne provrije pa poklopite. Nastavite krćkati na laganoj vatri 10-ak minuta.
Dodajte gustin, cimet i maslac pa nastavite kuhati dok se smjesa ne zgusne.
Ostavite da se malo ohladi.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
U velikoj posudi pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
Dodajte maslac narezan na manje komadiće pa ga utrljajte u smjesu sa brašnom.
U drugoj posudi pomiješajte jaja, šećer, jogurt i aromu vanilije.
Prelite preko smjese brašna i maslaca pa izmiješajte smjesu toliko da se sastojci povežu.
Za posip u manjoj posudici pomiješajte brašno sa šećerom pa utrljajte maslac, tako da dobijete mrvičastu smjesu.
Odložite sa strane.
U pripremljeni lim za pečenje rasporedite polovicu pripremljenog tijesta pa ga premažite sa nadjevom od jabuka. Po nadjevu rasporedite ostatak tijesta pa po njemu rasporedite i pripremljeni posip.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40-ak minuta.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Spremamo se na put i imam još nekih jabuka koje bih da upotrebim pre nego što krenemo, ako uspem i kod mene će uskoro biti neki kolač sa jabukama..Uživaj!!!
OdgovoriIzbrišiHvala i sretan put!
Izbriši