četvrtak, 27. prosinca 2018.

Čokoladna krostata sa bademima

Kak je ekipa?
Jeste preživjeli ove dane sa puno hrane a nešto manje kretanja?
Ste spremni za novogdišnju turu hrane?
Ako da apsolutno preporučam ovu krostatu, nešto tako dobro već dugo nisam pojela.
Original recepta pronašla sam u Zlatnoj knjizi čokolade.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

125 g čokolade
200 g brašna
200 g badema
100 g šećera
prstohvat soli
180 g maslaca
3 žumanjka

Za čokoladnu kremu:

4 žumanjka
100 g šećera
50 g brašna
500 ml mlijeka
150 g čokolade
1 žlica arome vanilije

Za ukras:

200 ml vrhnja za šlag
listići badema

Za tijesto otopite čokoladu na pari pa je ostavite da se malo prohladi.
Pomiješajte brašno, mljevene bademe, šećer i sol.
Dodajte omekšali maslac, žumanjke i otopljenu prohlađenu čokoladu.
Umijesite tijesto pa ga omotajte rastezljivom folijom i stavite u hladnjaka na 1 sat.
Zagrijete pećnicu na 180C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za pite.
Ohlađene tijesto razvaljajte na dimenzije kalupa pa njime obložite pripremljeni kalup.
Nabockajte tijesto vilicom pa ga pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta.
Ohladite.
Za kremu mikserom izradite žumanjke i 50 g šećera. U izrađenu smjesu umiješajte i brašno.
U prikladan lonac ulite mlijeko pa mu dodajte preostalih 50 g šećera.
Kuhajte na umjerenoj vatri dok ne provrije.
U vrelo mlijeko ulite smjesu žumanjaka uz stalno miješanje. Vratite na vatru pa kuhajte uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne pa maknite sa vatre.
Na kraju umiješajte nasjeckanu čokoladu i aromu vanilije pa miješajte dok se ne otopi.
Ohladite.
Ohlađenu kremu premažite preko ohlađenog tijesta.
Vrhnje izradite u čvrsti šlag pa ga premažite preko čokoladne kreme. Posipajte listićima badema.
Dobro ohladite prije posluživanje.

Nema komentara:

Objavi komentar