ponedjeljak, 31. prosinca 2018.

Najbolje od 2018


Imala sam u planu sjesti i napisati dugački i iscrpni post o protekloj godini.
Kakva je bila, pogledati statistiku vidjeti koji je post bio najčitaniji i slično.
Ali ne stignem, idem na doček Nove u podne.
Općenito su mi postovi nešto kratki ove godine.
Ali su mi zato druženja sa dragim ljudima sve duža i češće.
Tako da je ovo ustvari onda bila odlična godina, manje kompjutera više druženja a puno kuhanja.
Nakon prevlasti slatkih stvari na blogu odlučila sam da je ipak najbolja stvar koju sam isprobala ove  godine, i koju sam nakon prvog pokušaja najviše puta ponovila, upravo ovaj kruh. 
Zato recept još jednom za one koji ga nisu zamijetili prvi puta.
Ljudi veselite se i sretna Vam Nova 2019!


RECEPT:


Za kruh:

250 g raženog brašna
250 g crnog brašna
40 g svježeg kvasca
250-300 ml mlijeka
1 žlica šećera
1 žličica soli
1 žlica meda
50 g maslaca

Za nadjev:

50 g nasjeckanih oraha
100 g sitno narezanog špeka
50 g bučinih sjemenki

U prikladnu posudu ulite 250 ml mlijeka pa u njega dodajte šećer, med i na kraju u njemu razmutite kvasac. Stavite na toplo mjesto da se zapjeni.
U prikladnu posudu prosijte obje vrste brašna. Otopite maslac pa ga dodajte brašno. Dodajte i sol i zapjenjeni kvasac. Umijesite . Prema potrebi dodajte još mlijeka ili brašna kakao bi dobili glatko i elastično tijesto.
Posudu u kojoj ste umijesili tijesto lagano nauljite pa u nju stavite tijesto. Prekrite čistom kuhinjskom krpom pa stavite na toplo mjesto da se diže 30 minuta.
U međuvremenu pomiješajte orahe, bučine sjemenke i špek.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Dignuto tijesto razvaljajte u pravokutnik pa po njemu rasporedite pripremljeni nadjev.
Malo ga valjkom utisnite u tijesto pa zarolate poput rolade.
Stavite gotovi kruh u pripremljeni kalup pa ga ponovno stavite na toplo mjesto na dizanje još sat vremena.
Zagrijte pećnicu na 250 C.
Na dno pećnice stavite posudu sa hladnom vodom.
Dignuti kruh zarežite pa ga stavite u peći u prethodno zagrijanu pećnicu.
Nakon 20 minuta smanjite temperaturu na 220 C i izvadite vodu sa dna pećnice.
Nastavite peći još 20-30 minuta dok kruh ne dobije lijepu koricu.

3 komentara: