ponedjeljak, 14. siječnja 2019.

Čokoladna fantazija



Sada kad je već prošla polovina siječnja i kada smo se detoksikirali od Božića i Nove godine vrijeme je za finu tortu.
Original recepta pronašla sam ovdje.

RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvit:

3 jaja
50 g šećera
70 g oštrog brašna
20 g kakaa

Za navlažiti biskvit:

100 ml mlijeka
1 žličica ruma

Za tamnu kremu:

4 jaja
40 g šećera
150 g čokolade 
4 listića želatine
250 ml vrhnja za šlag

Za svijetlu kremu:

4 jaja
40 g šećera
150 g bijele čokolade
4 listića želatine
250 ml vrhnja za šlag

Za čokoladnu glazuru:

200 g čokolade
200 ml vrhnja za šlag

Za biskvit zagrijte pećnicu na 200 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Mikserom izradite bjelanjke sa šećerom dok ne dobijete čvrsti snijeg. Umiješajte jedan po jedan žumanjka.
Brašno prosijte sa kakaom pa umiješajte u dobivenu smjesu.
Na kraju umiješajte i mlijeko i rum.
Ulite u pripremljeni kalup za tortu i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 12- 15 minuta.
Ohladite.
Ohlađeni biskvit stavite na tanjur za posluživanje pa ga natopite mlijekom pomješanim sa rumom.
Oko biskvita stavite obruč kalupa od torte.
Za tamnu kremu mikserom pjenasto umutite jaja i šećer. Dobivenu smjesu kuhajte na pari 5-6 minuta tek toliko da se smjesa malo zgusne a jaja termički obrade. Nasjeckajte čokoladu na manje komadiće pa umiješajte u smjesu jaja. 
Ohladite.
Za svijetlu kremu mikserom pjenasto umutite jaja i šećer. Dobivenu smjesu kuhajte na pari 5-6 minuta tek toliko da se smjesa malo zgusne a jaja termički obrade. Nasjeckajte bijelu čokoladu na manje komadiće pa umiješajte u smjesu jaja. 
Ohladite.
Želatinu prelite hladnom vodom pa je stavite da nabubri.
Nabubrenu želatinu otopite u malo toplog mlijeka.
Istucite vrhnje u čvrsti šlag.
U šlag umiješajte otopljenu želatinu i ohlađenu smjesu sa čokoladom.
Rasporedite kremu preko pripremljenog biskvita.
Stavite u hladnjak.
Ponovite postupak i sa kremom sa bijelom čokoladom pa je premažite preko tamne kreme.
Ohladite.
Za glazuru čokoladu nasjeckajte na manje komadiće pa je umiješajte u vrhnje za šlag koje ste prethodno zagrijali. Mješajte dok se čokolada ne otopi.
Prelite preko torte.
Ohladite.
Prije posluživanja odstranite obruč kalupa a torta ukrasite po želji.

Broj komentara: 5: