Ako ste upola kako moji prijatelji onda Vam i nije baš do slastica.
Najčešće ovih dana čujem da su pretjerali za blagdane, idu na dijetu, čiste organizam.
Ja nisam i volim svaki dan imati nešto slatko, onako na kraju dana uz šalicu čaja kao nagradu za uspješno završen dan i sve zadatke i izazove koji su u njemu bili.
Uostalom bilo bi mi dosadno kada ne bi ništa mućkala u kuhinji.
U moju obranu, i da Vas nagovorim da probate ovu pitu, zaista ali zaista je lagana ni blizu tradicionalno čokoladnim i teškim kolačima kojima smo se sladili za blagdane.
RECEPT:
Recept za ispis
250 g lisnatog tijesta
3 kruške
100 ml vrhnja za šlag
150 g skute
70 g šećera
2 jaja
30 g mljevenih badema
20 g brašna
20 g maslaca
2 žlice ruma
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa razvaljajte lisnato tijesto na dimenzije kalupa.
Razvaljanim tijestom obložite pripremljeni kalup i nabockajte ga vilicom.
Rasporedite mljevene bademe po tijestu.
Kruške ogulite, prerežite ih na pola i odstranite im srž i peteljke. Zatim ih paralelno izrežite po dužini tako da napravite rezove ostavljajući krajeve spojene. Raširite ih poput lepeze i složite na tijesto, preko badema.
U zdjeli lagano istucite jaja sa šećerom i vrhnjem za šlag a potom umiješajte i skutu.
Prelite preko krušaka pa pecite 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
Poslužite mlako.
Uopce ne pretjerujem za blagdane, godinama za te dane imam isti jelovnik a kolicina kolaca varira ovisno koliko imam posla u svom poslu od kojeg zivim.
OdgovoriIzbrišiKako je ove godine bila ludnica, dizano je izostalo, ali nisu cupavci i medenjaci kao i bozicna torta.
Nije nam bio potreban nikakav detoks ni dijeta....