ponedjeljak, 7. siječnja 2019.
Kuglof dunavski valovi
Jako volim kombinacije masnog ili teškog biskvita sa voćem.
Ovo je klasična zimska kombinacija, mramorni kolač sa višnjama.
Nije da je recept neko senzacionalno otkriće ali ispečen u obliku kuglofa uvijek nekako svečanije i bolje izgleda nego kada je pečen u običnom kalupu pa onda izrezan na kocke.
Ovaj moj kuglofić nije bio za nikakvu specijalnu priliku nego za doručak tako da ga nisam čak ni čokoladnom glazurom prelila.
Ukoliko vam je potrebna svečanija slastice prelite ga čokoladnom glazurom i poslužite uz umak od vanilije.
Original recepta pronašla sam ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
250 g maslaca
200 g šećera
5 jaja
380 g brašna
200 ml mlijeka
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
40 g kakaa
400 g višnja
Čokoladna glazura
Namastite i pobrašnite kalup za kuglof.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Mikserom pjenasto izradite omekšali maslac sa šećerom. U pjenastu smjesu umiješajte jedno po jedno jaje. Umiješajte i mlijeko.
Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo i soli pa prosijte smjesu.
Umiješajte u smjesu maslaca i jaja.
Podijelite smjesu na dva jednaka djela pa u jednu polovicu umiješajte prosijani kakao.
U pripremljeni kalup za kuglof naizmjenično ulijevajte svijetlu i tamnu smjesu kako bi dobili mramorni uzorak. Također između slojeva rasporedite višnje.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
Pevite u prethodno zagrijanoj pečnici 60 minuta.
Pečeni kuglof istresite na tanjur za posluživanje pa ga po želji prelite i čokoladnom glazurom. Ako vam je potrebna "luksuznija" slastice pripremite umak od vanilje pa ga poslužite uz kuglof.
Bas zgodno, nisam neki fan kolaca istog imena, ali cim je kuglof u pitanju, svidja mi se!!!
OdgovoriIzbriši