ponedjeljak, 21. siječnja 2019.

Pumpernickell

Jako volim ovakve tamne i guste kruhove.
Ali sam ja jedina doma koja ih voli, ostali su više za nešto svjetlije i mekanije.
Tako da ih mijesim čisto sebi za gušt.
E sada kada sam bila u Njemačkoj oduševila sam se pumpernickellom i obećala sam sama sebi da ću si ga i sama umijesiti.
I nekako sam to smetnula sa uma se dok nisam naišla na ovaj recept.
E sada kako nemam iskustva sa ovom vrstom kruha za prvi puta sam ga napravila po originalnom receptu.
I nije loš jedino što okus ovoga nije onakakav kakvog se sjećam. Fali mi onaj kiselkasti okus kojeg pamtim.
Možda i sjemankica koja?
Uglavnom to mi je projekt za budućnost, pronaći recept za onaj kruh koji pamtim.

RECEPT:
Recept za ispis

1 žličica instant kave
65 g kakaa
50 ml vode
400 g brašna
200 g raženog brašna
7 g instant kvasca
1 žličica šećera
1 žlica soli
1 žlica maslinovog ulja 
180 ml vode
100 ml pive

U prikladnoj posudi pomiješajte 50 ml vode sa kakaom i instant kavom. Izmiješajte da se kakao i kava i otope i dobijete jednoličnu smjesu.
Na radnu površinu prosjite brašno i raženo brašno. Dodajte sol i šećer i instant kvasac. 
Napravite rupu u sredini pa u nju ulite otopljenu smjesu kakaa i kave, maslinovo ulje, vodu i pivu.
Umijesite glatko tijesto.
Dobiveno tijestom oblikujte po želji pa ga dobro uvaljajte u brašno.
Dižite na toplom mjestu 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 250 C.
Na dno pećnice stavite posudu sa hladnom vodom.
Dignuti kruh zarežite pa ga stavite u peći u prethodno zagrijanu pećnicu.
Nakon 20 minuta smanjite temperaturu na 220 C i izvadite vodu sa dna pećnice.
Nastavite peći još 20-30 minuta dok kruh ne dobije lijepu koricu.

Nema komentara:

Objavi komentar