četvrtak, 17. siječnja 2019.
Torta della Nona
U Zagrebu danas kao da je stiglo proljeće. Vani je bilo 15 stupnjeva u jednom trenutku.
Uglavnom dotuklo me ovo vrijeme i ništa, ali baš ništa mi se ne da.
Mislim ne da mi se ništa što bi trebala napraviti, radila bi nešto drugo.
Možda ovu piticu?
Original recepta pronašla sam u Dobroj hrani.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
240 g brašna
100 g šećera u prahu
130 g maslaca
3 žumanjka
prstohvat soli
Za nadjev:
500 ml mlijeka
200 g ricotte
5 žumanjaka
50 g gustina
naribana korica naranče
3 žlice ruma
100 g pinjola
50 g blanširanih badema
1 žlica šećera u prahu
srž mahune vanilije
Za tijesto pomiješajte maslac i brašno dok ne dobijete smjesu mrvičaste strukture. Umiješajte sol, šećer i žumanjke.
Ako je tijesto presuho dodajte malo mlijeka.
Zamijesite tijesto, oblikujte ga u kuglu, omotajte rastezljivom folijom pa ga stavite u hladnjak na 1 sat da se ohladi.
Za kremu skuhajte mlijeko sa vanilijom i naribanom narančinom korom.
Žumanjke i šećer mikserom pjenasto izradite.
Umiješajte gustin i 100 ml toplog mlijeka.
Smjesu sa žumnjcima ulite u mlijeko pa kuhajte na umjerenoj vatri dok se krema ne zgusne, 10-ak minuta. Ostavite da se malo ohladi.
U mlaku kremu umiješajte ricottu i rum.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za pitu.
Ohlađeno tijesto razvaljajte na dimenzije kalupa pa njime obložite pripremljeni kalup.
Nabockajte tijesto vilicom pa preko njega prelite kremu.
Kremu posipajte prethodno tostiranim pinjolima i bademima.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40-ak minuta.
Ostavite pitu da se malo ohladi pa je prije posluživanja posipajte sa malo šećera u prahu.
Krasno izgleda, s obzirom na sastojke i nemre biti ne prefin...
OdgovoriIzbrišiHvala!
Izbriši