Zanimljivo je da ja koja nešto miksam i pečem kroz cijelu godinu za Valentinovo uvijek poklanjam kupovnu čokoladu, bez iznimke, nikada još nisam nešto osobno napravila.
U moju obranu to je uvijek neka jako fina, fancy čokolada.
Ove godina odlučila sam se se za ove.
A ako se vi odlučite nešto osobno namiksati ja vam preporučam ovu kao roladu, brzo je gotova a u njoj je sve što muški najčešće navode da mora biti u kolaču, čokolada i orasi.
Original recepta možete pronaći ovdje.
Za roladu:
175 g čokolade
50 g šećera
6 jaja
Za nadjev:
100 g mljevenih oraha
1 žlica ruma
1 žlica meda
50 ml mlijeka
Za čokoladnu kremu:
50 g čokolade
50 g vrhnja za šlag
Za posip:
kakao
Zagrijete pećnicu na 180 C.
Veliki lim od pećnice obložite papirom za pečenje.
Čokoladu otopite na pari pa je ostavite da se malo ohladi.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Mikserom bjelanjke izradite u čvrsti snijeg.
Žumanjke istucite sa šećerom da posvijetle i šećer se otopi. Umiješajte prohlađenu čokoladu. Na kraju umiješajte i snijeg od bjelanjka.
Dobivenu smjesu rasporedite na pripremljeni lim i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta.
Ohladite.
Za kremu u prikladnoj posudi zagrijte mlijeko, rum i med pa kuhajte dok ne provrije.
Prelite preko oraha i iziješajte.
Za kremu zakuhate vrhnje dok ne provrije pa umiješajte nasjeckanu čokoladu. Izmiješajte da se čokolada otopi.
Biskvit premažite čokoladnom kremom pa premažite kremom od oraha.
Urolajte i posipajte kakaom u prahu.
Vidim da sad nešto svi počinju da prave ove stvari gluten free, da li to zaista ljudi imaju toliko problema sa glutenom ili je to sad neka nova moda? inače rolat ti izgleda fantastično. Srećan ti dan ljubavi!!!
OdgovoriIzbrišiI ja sam to isto primjetila ali nisam sigurna kaj je možda više moda. Ja sam samo željela probati nešto novo nije da imam problema sa glutenom.
OdgovoriIzbrišiI tebi sretan dan ljubavi