nedjelja, 31. ožujka 2019.
Rolada sa malinama
Znate one dane kada imate sto planova a jednostavno Vam se ništa ne da?
E ja sam jučer imala takav.
I od svih planova i ideja koje sam imala jedino što sam napravila je ova rolada.
I kako mi je drago da jesam.
Odlična je!
Original recepta pronašla sam ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
Za biskvit:
6 bjelanjaka
100 g šećera
6 žumanjaka
1/2 žličice ekstrakta vanilije
120 g brašna
Za nadjev:
150 g pekmeza od maline
200 ml vrhnja za šlag
3 žlice šećera u prahu
1/2 žličice ekstrakta vanilije
200 g malina
Za ukras:
150 ml vrhnja za šlag
3 žlice šećera u prahu
1/2 žličice ekstrakta vanilije
150 g malina
Zagrijte pećnicu na 190 C.
Veliki plitki lim obložite papirom za pečenje.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Bjelanjke sa 50 g šećera mikserom izradite u čvrsti snijeg.
Žumanjke sa preostalih 50 g šećera i ekstraktom vanilije također izradite mikserom dok smjesa ne posvijetli i udvostruči joj se volumen.
Prosijte brašno pa ga umiješajte u pjenastu smjesu žumanjaka.
Na kraju malo po malo umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Dobivenu smjesu rasporedite na pripremljeni lim za pečenje.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10-12 minuta.
Pečeni biskvit izvadite iz lima pa je još vruću urolajte u roladu.
Ohladite.
Za kremu mikserom izradite vrhnje sa šećerom u prahu i ekstraktom vanilije u čvrsti šlag.
Odrolajte roladu pa je premažite pekmezom od malina.
Polovicu malina izgnječite vilicom pa ih umiješajte u šlag.
Premažite roladu pa po kremi rasporesite preostale maline.
Urolajte.
Za ukrašavanje rolade mikserom izradite vrhnje sa šećerom u prahu i ekstraktom vanilije u čvrsti šlag.
Premažite roladu izvana i ukrasite malinama.
četvrtak, 28. ožujka 2019.
Kocke sa kikiriki maslacem
Kiririki maslac niz moje grlo klizi jako teški ili nikako.
Ne volim da suho-slijepljeni osjećaj koji ostavlja u ustima, a i da ne napominjemo to uvriježeno pravilo u mojoj glavi da se kikiriki jede slan a kada je u obliku maslaca meni više na slatko baca.
Ali zato se ovaj moj doma ubija u njemu. On koji rijetko traži nešto za čalabrcnuti nakon ručka ili večere žličicom jede kikiriki maslac.
I žica da napravim i kolače sa njim.
Pa zato evo ga.
Ovaj mi je čak i bio ok, nije se jako osjetio taj kikiriki u kolaču.
Original recepta pronašla sam ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
400 g zobenih pahuljica
1 1/2 žličice sode bikarbone
1 žličica mljevenog cimeta
1 žličica mljevenog đumbira
1/2 žličice soli
80 g nasjeckane čokolade
45 g kokosa
80 g suhih višanja
115 g maslaca
150 g smeđeg šećera
3 jaja
375 g kikiriki maslaca
1 žlica ekstrakt vanilije
malo krupne soli za posip
Zagrijete pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite dublji kalup za pečenje.
U prikladnoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, cimet, sodu bikarbonu,đumbir i sol.
U drugoj posudi pomiješajte nasjeckanu čokoladu, kokos i suhe višnje.
Mikserom pjenasto izradite maslac i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu i šećer se ne otopi.
Umiješajte jedno po jedno jaje.
Dodajte i kikiriki maslac i ekstrakt vanilije te smjesu sa zobenim pahuljicama pa izmiješajte.
Umiješajte smjesu čokolade pa ponovno izmiješajte.
Dobivenu smjesu ulite u pripremljeni lim pa zagladite površinu pa posipajte krupnom soli.
pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta.
Ohladite.
Prije posluživanja narežite po želji.
Ne volim da suho-slijepljeni osjećaj koji ostavlja u ustima, a i da ne napominjemo to uvriježeno pravilo u mojoj glavi da se kikiriki jede slan a kada je u obliku maslaca meni više na slatko baca.
Ali zato se ovaj moj doma ubija u njemu. On koji rijetko traži nešto za čalabrcnuti nakon ručka ili večere žličicom jede kikiriki maslac.
I žica da napravim i kolače sa njim.
Pa zato evo ga.
Ovaj mi je čak i bio ok, nije se jako osjetio taj kikiriki u kolaču.
Original recepta pronašla sam ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
400 g zobenih pahuljica
1 1/2 žličice sode bikarbone
1 žličica mljevenog cimeta
1 žličica mljevenog đumbira
1/2 žličice soli
80 g nasjeckane čokolade
45 g kokosa
80 g suhih višanja
115 g maslaca
150 g smeđeg šećera
3 jaja
375 g kikiriki maslaca
1 žlica ekstrakt vanilije
malo krupne soli za posip
Zagrijete pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite dublji kalup za pečenje.
U prikladnoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, cimet, sodu bikarbonu,đumbir i sol.
U drugoj posudi pomiješajte nasjeckanu čokoladu, kokos i suhe višnje.
Mikserom pjenasto izradite maslac i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu i šećer se ne otopi.
Umiješajte jedno po jedno jaje.
Dodajte i kikiriki maslac i ekstrakt vanilije te smjesu sa zobenim pahuljicama pa izmiješajte.
Umiješajte smjesu čokolade pa ponovno izmiješajte.
Dobivenu smjesu ulite u pripremljeni lim pa zagladite površinu pa posipajte krupnom soli.
pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta.
Ohladite.
Prije posluživanja narežite po želji.
ponedjeljak, 25. ožujka 2019.
Dubrovačka torta
Dragi svi ova torta je genijalna!
Radila sam je čak tri puta u mjesec dana ako to nije dokaz da je vrhunska onda ne znam što je.
Original recepta je iz kuharice What s cooking in Dubrovnik i u njoj je opisana točno tako, kao jedna od najboljih torti ikada.
Točno se sjećam kad mi je kuharica stigla na adresu da je izbila šora oko toga tko će je prvi listati.
Izgubila sam.
I znam da sam je listala danima i nisam kao obično označivala što ću probati jer sam odlučila da ću isprobati baš sve.
Obzirom da je ovo prvi recept koji sam isprobala sramota me reći koliko mi je trebalo.
Anamarija već u pripremi ima i novu kuharicu.
Samo u moju obranu moja kolekcija kuharica iz kojih moram svašta nešto isprobati na današnji dan iznosi četiri police u duljini svaka ima 60 cm.
Nisam sigurna da ću sve stići isprobati a nove kuharice samo dolaze...
RECEPT:
Recept za ispis
Za biskvit sa orasima:
8 žumanjaka
6 žlica šećera
1 vanilin šećer
300 g fino mljevenih oraha
naribana korica i sok 1 naranče
1 žlica ruma
Za biskvit sa bademima:
8 bjelanjaka
14 žlica šećera
1 vanilin šećer
300 g fino mljevenih badema
naribana korica i sok 1 limuna
1 žlica ruma
Za glazuru:
100 ml vrhnja za šlag
200 g nasjeckane čokolade
Zagrijte pećnicu na 160 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Za biskvit od oraha mikserom izradite žumanjke, šećer i vanilin šećer dok ne postane pjenasto i šećer se otopi.
Dodajte koricu i sok naranče i mljevene orahe pa nježno izmješajte.
Ulite u pripremljeni kalup za tortu i zagladite površinu.
Za biskvit od badema mikserom izradite bjelanjke dok ne dobijete mekani snijeg. I dalje miksajući dodajte žlicu po žlicu šećera i vanilin šećer dok ne dobijete čvrsti snijeg.
Dodajte sok i naribanu koricu limuna i mljevene bademe pa nježno izmješajte.
Rasporedite preko sloja biskvita od oraha i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 50 minuta.
Ohladite.
Ohlađenu tortu preselite na tanjur za posluživanje.
U prikladan lonac stavite vrhnje za šlag pa ga kuhajte dok ne provrije.
Dodajte nasjeckanu čokoladu pa miješajte dok se ne otopi i dobijete glatku smjesu.
Prelite tortu pripremljenom glazurom i ukrasite po želji.
Radila sam je čak tri puta u mjesec dana ako to nije dokaz da je vrhunska onda ne znam što je.
Original recepta je iz kuharice What s cooking in Dubrovnik i u njoj je opisana točno tako, kao jedna od najboljih torti ikada.
Točno se sjećam kad mi je kuharica stigla na adresu da je izbila šora oko toga tko će je prvi listati.
Izgubila sam.
I znam da sam je listala danima i nisam kao obično označivala što ću probati jer sam odlučila da ću isprobati baš sve.
Obzirom da je ovo prvi recept koji sam isprobala sramota me reći koliko mi je trebalo.
Anamarija već u pripremi ima i novu kuharicu.
Samo u moju obranu moja kolekcija kuharica iz kojih moram svašta nešto isprobati na današnji dan iznosi četiri police u duljini svaka ima 60 cm.
Nisam sigurna da ću sve stići isprobati a nove kuharice samo dolaze...
RECEPT:
Recept za ispis
Za biskvit sa orasima:
8 žumanjaka
6 žlica šećera
1 vanilin šećer
300 g fino mljevenih oraha
naribana korica i sok 1 naranče
1 žlica ruma
Za biskvit sa bademima:
8 bjelanjaka
14 žlica šećera
1 vanilin šećer
300 g fino mljevenih badema
naribana korica i sok 1 limuna
1 žlica ruma
Za glazuru:
100 ml vrhnja za šlag
200 g nasjeckane čokolade
Zagrijte pećnicu na 160 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Za biskvit od oraha mikserom izradite žumanjke, šećer i vanilin šećer dok ne postane pjenasto i šećer se otopi.
Dodajte koricu i sok naranče i mljevene orahe pa nježno izmješajte.
Ulite u pripremljeni kalup za tortu i zagladite površinu.
Za biskvit od badema mikserom izradite bjelanjke dok ne dobijete mekani snijeg. I dalje miksajući dodajte žlicu po žlicu šećera i vanilin šećer dok ne dobijete čvrsti snijeg.
Dodajte sok i naribanu koricu limuna i mljevene bademe pa nježno izmješajte.
Rasporedite preko sloja biskvita od oraha i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 50 minuta.
Ohladite.
Ohlađenu tortu preselite na tanjur za posluživanje.
U prikladan lonac stavite vrhnje za šlag pa ga kuhajte dok ne provrije.
Dodajte nasjeckanu čokoladu pa miješajte dok se ne otopi i dobijete glatku smjesu.
Prelite tortu pripremljenom glazurom i ukrasite po želji.
četvrtak, 21. ožujka 2019.
Torta od sira sa mandarinama
U moju obranu torta zaista ali zaista ima komadiće mandarine u sebi ali sam loše pogodila šnitu koju sam odrezala.
Ova torta je kao svojevrsni pozdrav zimskom voću jer vidim da su se polako po objavama novih recepata kod kolega blogera počele sramežljivo već jagodice pojavljivati.
neću baš ići tako daleko jer bez obzira što sam se zaželjele nekog drugog voća osim citrusa i jabuka ove jagode koje se trenutno mogu pronaći nisu baš najboljeg okusa niti su rasle tu negdje u blizini tako da ću ih još sljedećih mjesec dana zaobilaziti.
Ali planiram napad na mladu mrkvu tako da to će biti tema u mojoj kuhinji ovih dana.
Original recepta možete pronaći ovdje a moja prilagođena verzija slijedi u nastavku.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
4 jaja
100 g šećera
200 g omekšalog maslaca
1 limun
200 g brašna
1 prstohvat soli
1 prašak za pecivo
Za nadjev:
2 paketića želatine u prahu
150 ml vode
180 g šećera
1 kg svježeg kravljeg sira
1 limun
500 ml vrhnja za šlag
200 g očišćenih i na kockice narezanih naranči
Za posip:
šećer u prahu
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Zagrijte pećnicu na 160 C.
Mikserom pjenasto izradite jaja sa šećerom. Dodajte naribanu koricu limuna malo po malo omekšali maslac pa nastavite miksati dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Brašno pomiješajte sa soli i praškom za pecivo da dobivenu smjesu prosijte.
U glatku smjesu jaja i maslaca umiješajte limunov sok i prosijanu smjesu sa brašnom.
Ulite u pripremljeni kalup i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40-45 minuta.
Ohladite.
Ohlađeni biskvit prerežite na pola tako da dobijete dva lista.
Donji list stavite na tanjur za posluživanje pa ga malo navlažite mlijekom.
Oko njega stavite obruč kalupa od torte.
Za kremu želatinu stavite u šalicu pa je prelite sa 100 ml vode i ostavite da nabubri.
Vrhnje izradite u čvrsti šlag.
Mikserom izmikasajte sir, šećer, naribanu koricu i sok limuna dok ne dobijete glatku smjesu.
Zagrijte preostalih 50 ml vode pa u njoj otopite nabubrenu želatinu.
Umiješajte u smjesu sira.
Na kraju umiješajte i šlag pa nježno izmješajte da dobijete jednoličnu kremu.
Polovicu kreme rasporedite na pripremljani biskvit.
Po kremi rasporedite nasjeckane mandarine pa premažite ostatkom kreme.
Poklopite drugim listom biskvita pa stavite u hladnjak dok se krema ne stisne.
Prije posluživanja odstranite obruč kalupa i posipajte šećerom u prahu.
Ova torta je kao svojevrsni pozdrav zimskom voću jer vidim da su se polako po objavama novih recepata kod kolega blogera počele sramežljivo već jagodice pojavljivati.
neću baš ići tako daleko jer bez obzira što sam se zaželjele nekog drugog voća osim citrusa i jabuka ove jagode koje se trenutno mogu pronaći nisu baš najboljeg okusa niti su rasle tu negdje u blizini tako da ću ih još sljedećih mjesec dana zaobilaziti.
Ali planiram napad na mladu mrkvu tako da to će biti tema u mojoj kuhinji ovih dana.
Original recepta možete pronaći ovdje a moja prilagođena verzija slijedi u nastavku.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
4 jaja
100 g šećera
200 g omekšalog maslaca
1 limun
200 g brašna
1 prstohvat soli
1 prašak za pecivo
Za nadjev:
2 paketića želatine u prahu
150 ml vode
180 g šećera
1 kg svježeg kravljeg sira
1 limun
500 ml vrhnja za šlag
200 g očišćenih i na kockice narezanih naranči
Za posip:
šećer u prahu
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Zagrijte pećnicu na 160 C.
Mikserom pjenasto izradite jaja sa šećerom. Dodajte naribanu koricu limuna malo po malo omekšali maslac pa nastavite miksati dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Brašno pomiješajte sa soli i praškom za pecivo da dobivenu smjesu prosijte.
U glatku smjesu jaja i maslaca umiješajte limunov sok i prosijanu smjesu sa brašnom.
Ulite u pripremljeni kalup i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40-45 minuta.
Ohladite.
Ohlađeni biskvit prerežite na pola tako da dobijete dva lista.
Donji list stavite na tanjur za posluživanje pa ga malo navlažite mlijekom.
Oko njega stavite obruč kalupa od torte.
Za kremu želatinu stavite u šalicu pa je prelite sa 100 ml vode i ostavite da nabubri.
Vrhnje izradite u čvrsti šlag.
Mikserom izmikasajte sir, šećer, naribanu koricu i sok limuna dok ne dobijete glatku smjesu.
Zagrijte preostalih 50 ml vode pa u njoj otopite nabubrenu želatinu.
Umiješajte u smjesu sira.
Na kraju umiješajte i šlag pa nježno izmješajte da dobijete jednoličnu kremu.
Polovicu kreme rasporedite na pripremljani biskvit.
Po kremi rasporedite nasjeckane mandarine pa premažite ostatkom kreme.
Poklopite drugim listom biskvita pa stavite u hladnjak dok se krema ne stisne.
Prije posluživanja odstranite obruč kalupa i posipajte šećerom u prahu.
ponedjeljak, 18. ožujka 2019.
Muffini sa maslinovim uljem, tamnom čokoladem i tikvicama
Izuzetno sam zadovoljna ovim muffinima.
Krasna ima je struktura vlažna i sočna, i super mi je što se vide komadići sastojaka.
A najbolje mi je to što se čak i vide zeleni komadići tikvice ako malo pažljivije pogledate fotku.
Sve u svemu odličan doručak.
Original recepta pronašla sam u časopisu Dobra hrana iz svibnja 2012, tamo je bio pečen u obliku štruce u duguljastom kalupu a ja sa iz praktičnih razloga odlučila ih napraviti kao muffine.
RECEPT:
Recept za ispis
80 g raženog brašna
90 g brašna
30 g kakaa
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice soli
90 g tostiranih, grubo nasjeckanih lješnjaka
110 g nasjeckane čokolade
55 ml maslinovog ulja
110 ml kiselog mlijeka
1 jaje
100 g šećera
300 g naribanih tikvica
1 žlica ekstrakta vanilije
Zagrijte pećnicu na 175 C.
Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama za muffine.
Naribane tikvice stavite na papirnate ručnike da upiju višak tekućine koje tikvice ispuštaju.
U velikoj posudi pomiješajte obje vrste brašna, kakao, prašak za pecivo i sol.
Dodajte pržene lješnjake i čokoladu.
U drugoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, kiselo mlijeko, jaja, šećer i vaniliju.
Tikvice osušite pa ih umiješajte u smjesu sa maslinovim uljem.
Smjesu suhih sastojaka umiješajte u mokre.
Smjesu rasporedite u pripremljeni kalup za muffini.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta.
Krasna ima je struktura vlažna i sočna, i super mi je što se vide komadići sastojaka.
A najbolje mi je to što se čak i vide zeleni komadići tikvice ako malo pažljivije pogledate fotku.
Sve u svemu odličan doručak.
Original recepta pronašla sam u časopisu Dobra hrana iz svibnja 2012, tamo je bio pečen u obliku štruce u duguljastom kalupu a ja sa iz praktičnih razloga odlučila ih napraviti kao muffine.
RECEPT:
Recept za ispis
80 g raženog brašna
90 g brašna
30 g kakaa
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice soli
90 g tostiranih, grubo nasjeckanih lješnjaka
110 g nasjeckane čokolade
55 ml maslinovog ulja
110 ml kiselog mlijeka
1 jaje
100 g šećera
300 g naribanih tikvica
1 žlica ekstrakta vanilije
Zagrijte pećnicu na 175 C.
Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama za muffine.
Naribane tikvice stavite na papirnate ručnike da upiju višak tekućine koje tikvice ispuštaju.
U velikoj posudi pomiješajte obje vrste brašna, kakao, prašak za pecivo i sol.
Dodajte pržene lješnjake i čokoladu.
U drugoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, kiselo mlijeko, jaja, šećer i vaniliju.
Tikvice osušite pa ih umiješajte u smjesu sa maslinovim uljem.
Smjesu suhih sastojaka umiješajte u mokre.
Smjesu rasporedite u pripremljeni kalup za muffini.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta.
četvrtak, 14. ožujka 2019.
Čokoladni kuglof sa brusnicama
Teško mi se odlučiti što bi mislila o vremenskim prilikama vani.
Ujutro smo još u zimi a već oko 10 je proljeće dok se temperature u 12 više približavaju ljetnima.
Teško mi se obući ujutro, bez obzira na slojevitost teško mi je u jedan outfit uključiti tri godišnja doba.
Dok ne dočekam neko jednostavnije vrijeme za odjeću ostavljam vas sa ovim kuglofom koji je u osnovi zimska slastica.
Donio mi je vjetar nekoliko zalutalih listića danas pred vrata pa sam ih iskoristila za fotkanje tako da nažalost sličica kuglofa ne prati baš i njegov opis kao zimskog kolača.
Original recepta možete pronaći ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
400 g brašna
1/2 žličice sode bikarbone
65 g kakaa
1/2 žličice soli
230 g maslaca
150 g smeđeg šećera
4 jaja
2 žlice ekstrakta vanilije
375 ml kiselog vrhnja
115 g otopljene čokolade
100 g komadića čokolade
100 g suhih brusnica
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite kalup za kuglof.
Mikserom pjenasto izradite maslac smeđi šećer, dok smjesa ne posvijetli i šećer se otopi.
Umiješajte jedno po jedno jaje.
Prosijte brašno pomiješano sa soli, sodom bikarbonom i kakaom pa umiješajte u smjesu.
Umiješajte i kiselo vrhnje i otopljenu čokoladu.
Na kraju umiješajte i komadiće čokolade i suhe brusnice.
Dobivenu smjesu ulite u pripremljeni kalup i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45-50 minuta( napravite test drvenim štapićem).
Pečeni kuglof istresite na tanjur za posluživanje i prije posluživanja po želji posipajte šećerom u prahu.
ponedjeljak, 11. ožujka 2019.
Tortice sa limunom
Gastronomski mi je ovo najteži dio godine.
Toplo je vani a na placu ništa nova.
Samo zimsko povrće i voće a mene sve zove na jagode i trešnje.
I onda posegnem za limunom, njega ima cijele godine a divno se da iskobinirati u neku laganu slasticu.
Da se malo odmorimo od kolača sa jabukama ili čokoladom što mi je po zimi nekako najčešće na repertoaru.
RECEPT:
Za tijesto:
225 g brašna
115 g maslaca
1 jaje
2 žlice šećera u prahu
hladna voda
Za nadjev:
115 g maslaca
1 žličica vanilije
4 žumanjka
4 limuna
200 g šećera
Za ukras:
200 ml vrhnja za šlag
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Prosijte brašno u zdjelu pa ga pomiješajte sa maslacem tako da dobijete mrvičastu smjesu.
Dodajte šećer u prahu i jaje. Dodajte toliko hladne vode koliko je potrebno da dobijete glatko tijesto.
Namastite i pobrašnite 12 malih kalupa za pite.
Tanko razvaljajte tijesto i izrežite od njega krugove veličine kalupa za pite. Nabockajte vilicom pa obložite pripremljenim tijestom.
Na svako tijesto stavite komad masnog papira i nasipajte suhi grah pa slijepo pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10-ak minuta.
Odstranite papir i grah.
Za kremu stavite šećer, jaja i maslac u prikladnu posudu pa kuhajte uz stalno miješanje dok se šećer ne otopi.
Dodajte naribanu koricu i iscijeđeni sok limuna pa nastavite kuhati dok se krema ne zgusne.
Kremu podijelite između polupečenih pita pa vratite u pećnicu na sljedećih 15-minuta.
Ohladite.
Vrhnje za šlag mikserom izradite dok ne postane čvrsto. Rasporedite po ohlađenim pitama i poslužite.
četvrtak, 7. ožujka 2019.
Tiramisu rolada
Malo drugačija verzija tiramisu-a da nije uvijek onaj klasični ili u čaši.
Kada sam vidjela fotku na pinterestu naravno da mi je odmah privukla pažnju i spremila sam recept na listu za isprobati bez čitanja.
Kada sam konačno odlučila napraviti ovu roladu i pročitala recept poslužio mi je samo kao inspiracija.
U original receptu koristi se krema iz vrećice a mi baš ne konzumiramo te praškaste pripravke.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
4 jaja
70 g šećera
60 g brašna
10 g kakaa
1 žličica praška za peciva
1 vanilin šećer
Za premaz:
pekmez od šumskog voća
Za kremu:
200 ml vrhnja za šlag
200 ml mascarponea
50 g šećera u prahu
Za posip:
šećer u prahu
kakao
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Veliki lim od pećnice obložite papirom za pečenje.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
Žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom izmiksajte dok ne posvijetle i udvostruči im se volumen.
Brašno prosijte sa kakaom i praškom pa prosijanu smjesu umiješajte u pjenastu smjesu žumanjaka.
Na kraju nježno umiješajte i snijeg od bjelanjaka.
Dobivenu smjesu rasporedite na pripremljeni lim za pečenje i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 13-15 minuta.
Ostavite da se malo ohladi. Na radnu površinu stavite drugi list papira za pečenje pa pečeni biskvit istresite na njega.
Odvojite papir na kojem se biskvit pekao pa ga ostavite da se ohladi do kraja.
Čuvanje biskvita između dva papira održati će ga mekanim i elastičnim kako ne bi pucao prilikom savijanja.
Za kremu mikserom pjenasto izradite vrhnje za šlag i šećer u prahu.
Kada dobijete čvrsti šlag umiješajte i mascarpone.
Na tanjur za posluživanje stavite pečeni biskvit i to tako da jedan kraj visi preko ruba tanjura.
Do širine tanjura premažite biskvit pekmezom.
Kremu stavite u dresir vrećicu sa ukrasnim nastavkom pa je ukrasno naštrcajte preko pekmeza.
Preklopite biskvitom, ustvari motajte ga poput zmije.
Ponovno premažite biskvit pekmezom i naštrcajte kremu.
Preklopite.
Ponovno premažite pekmezom i naštrcajte kremom.
Ohladite.
Ohlađeni kolač prvo posipajte šećerom u prahu a zatim kakaom.
Podloga od šećera sprječava kakao da se otopi.
ponedjeljak, 4. ožujka 2019.
Kiflice od integralnog i crnog brašna
Vrlo zanimljiv recept za još jedne u nizu kiflica koji sa pronašla u online časopisu Mezze jedino što sam zaboravila točno u kojem pa se ispričavam što ne navodim link na original recepta.
Recept je kombinacija konvencionalnih recepata za kiflice obzirom da sadrži kvasac ali također se upotrjebava i soda bikarbona kao dodatno sredstvo za dizanje kiflica.
Pečene kiflice mene teksturom više podsjećaju na soda bread nego na kiflice koje smo navikle. Nekako su baš hrskave i osjeti se okus soda bikarbone.
Ako baš i niste ljubitelj te vrste kruha onda ovo baš i nisu kiflice za vas.
RECEPT:
Recept za ispis
Za kiflice:
300 g integralnog brašna
300 g crnog brašna
2 žličice sode bikarbone
7 g suhog kvasca
1 žličica soli
1 žličica soli
1 žličica šećera
200 ml mlijeka
100 ml maslinovog ulja
180 ml kiselog mlijeka
Za premazivanje:
1 jaje
malo maslaca
sjemenke po izboru
Pomiješajte obje vrste brašna sa sodom bikrbonom, soli i šećerom.
Dodajte ulje i kiselo mlijeko. U toplo mlijeko umiješajte suhi kvasac, pa dodajte u posudu sa brašnom.
Umijesite tijesto.
Gotovo tijesto stavite u lagano nauljenu zdjelu pa ga prekrite čistom kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže 45 minuta, dok mu se ne udvostruči volumen.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa njega istresite tijesto.
Podijelite ga na tri jednaka djela pa ih oblikujte u kuglice.
Svaku razvaljajte u krug pa svaki narežite na 8 trokutića.
Oblikujte kiflice pa ih slažite na lim obložen papirom za pečenje.
Ponovite sa preostalim tijestom.
Premažite kuglice umućenim jajetom i posipajte sjemenkama.
Na svaku kiflicu stavite i mali komadić maslaca.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta.
Poslužite mlake.