Dragi svi ova torta je genijalna!
Radila sam je čak tri puta u mjesec dana ako to nije dokaz da je vrhunska onda ne znam što je.
Original recepta je iz kuharice What s cooking in Dubrovnik i u njoj je opisana točno tako, kao jedna od najboljih torti ikada.
Točno se sjećam kad mi je kuharica stigla na adresu da je izbila šora oko toga tko će je prvi listati.
Izgubila sam.
I znam da sam je listala danima i nisam kao obično označivala što ću probati jer sam odlučila da ću isprobati baš sve.
Obzirom da je ovo prvi recept koji sam isprobala sramota me reći koliko mi je trebalo.
Anamarija već u pripremi ima i novu kuharicu.
Samo u moju obranu moja kolekcija kuharica iz kojih moram svašta nešto isprobati na današnji dan iznosi četiri police u duljini svaka ima 60 cm.
Nisam sigurna da ću sve stići isprobati a nove kuharice samo dolaze...
RECEPT:
Recept za ispis
Za biskvit sa orasima:
8 žumanjaka
6 žlica šećera
1 vanilin šećer
300 g fino mljevenih oraha
naribana korica i sok 1 naranče
1 žlica ruma
Za biskvit sa bademima:
8 bjelanjaka
14 žlica šećera
1 vanilin šećer
300 g fino mljevenih badema
naribana korica i sok 1 limuna
1 žlica ruma
Za glazuru:
100 ml vrhnja za šlag
200 g nasjeckane čokolade
Zagrijte pećnicu na 160 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Za biskvit od oraha mikserom izradite žumanjke, šećer i vanilin šećer dok ne postane pjenasto i šećer se otopi.
Dodajte koricu i sok naranče i mljevene orahe pa nježno izmješajte.
Ulite u pripremljeni kalup za tortu i zagladite površinu.
Za biskvit od badema mikserom izradite bjelanjke dok ne dobijete mekani snijeg. I dalje miksajući dodajte žlicu po žlicu šećera i vanilin šećer dok ne dobijete čvrsti snijeg.
Dodajte sok i naribanu koricu limuna i mljevene bademe pa nježno izmješajte.
Rasporedite preko sloja biskvita od oraha i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 50 minuta.
Ohladite.
Ohlađenu tortu preselite na tanjur za posluživanje.
U prikladan lonac stavite vrhnje za šlag pa ga kuhajte dok ne provrije.
Dodajte nasjeckanu čokoladu pa miješajte dok se ne otopi i dobijete glatku smjesu.
Prelite tortu pripremljenom glazurom i ukrasite po želji.
I ti skupljaš kuvare? I ja..... Ali to - treba da probam - se nalazi u tim knjigama, u časopisima, u screenshot-u ili u galeriji fotgrafija na telefonu, na internetu..... I onda ljudi kažu da im ponestane inspiracije za blogovanje...Kako?!
OdgovoriIzbrišiOdlično izgleda ova tortica, sastojci su vrhunski, ne može da omane.
:) ja imama recepeta za isprobati ne za dva nego za tri života!
OdgovoriIzbrišiNa kojoj temeraturi ste pekli?
OdgovoriIzbrišiSory sad sam vidjela na 160C.
OdgovoriIzbrišiVrhunska i ukusna torta
OdgovoriIzbrišiKoji je promjer kalupa?
OdgovoriIzbriši26
Izbriši