ponedjeljak, 4. ožujka 2019.
Kiflice od integralnog i crnog brašna
Vrlo zanimljiv recept za još jedne u nizu kiflica koji sa pronašla u online časopisu Mezze jedino što sam zaboravila točno u kojem pa se ispričavam što ne navodim link na original recepta.
Recept je kombinacija konvencionalnih recepata za kiflice obzirom da sadrži kvasac ali također se upotrjebava i soda bikarbona kao dodatno sredstvo za dizanje kiflica.
Pečene kiflice mene teksturom više podsjećaju na soda bread nego na kiflice koje smo navikle. Nekako su baš hrskave i osjeti se okus soda bikarbone.
Ako baš i niste ljubitelj te vrste kruha onda ovo baš i nisu kiflice za vas.
RECEPT:
Recept za ispis
Za kiflice:
300 g integralnog brašna
300 g crnog brašna
2 žličice sode bikarbone
7 g suhog kvasca
1 žličica soli
1 žličica soli
1 žličica šećera
200 ml mlijeka
100 ml maslinovog ulja
180 ml kiselog mlijeka
Za premazivanje:
1 jaje
malo maslaca
sjemenke po izboru
Pomiješajte obje vrste brašna sa sodom bikrbonom, soli i šećerom.
Dodajte ulje i kiselo mlijeko. U toplo mlijeko umiješajte suhi kvasac, pa dodajte u posudu sa brašnom.
Umijesite tijesto.
Gotovo tijesto stavite u lagano nauljenu zdjelu pa ga prekrite čistom kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže 45 minuta, dok mu se ne udvostruči volumen.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa njega istresite tijesto.
Podijelite ga na tri jednaka djela pa ih oblikujte u kuglice.
Svaku razvaljajte u krug pa svaki narežite na 8 trokutića.
Oblikujte kiflice pa ih slažite na lim obložen papirom za pečenje.
Ponovite sa preostalim tijestom.
Premažite kuglice umućenim jajetom i posipajte sjemenkama.
Na svaku kiflicu stavite i mali komadić maslaca.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta.
Poslužite mlake.
Ti već znaš da ja volim kiflice, retko ih pravim od integralnog brašna a znam koliko je zdravije da se jede sa tom vrstom brašna..
OdgovoriIzbrišiSkoro ih jednako volimo :)
Izbriši