četvrtak, 7. ožujka 2019.
Tiramisu rolada
Malo drugačija verzija tiramisu-a da nije uvijek onaj klasični ili u čaši.
Kada sam vidjela fotku na pinterestu naravno da mi je odmah privukla pažnju i spremila sam recept na listu za isprobati bez čitanja.
Kada sam konačno odlučila napraviti ovu roladu i pročitala recept poslužio mi je samo kao inspiracija.
U original receptu koristi se krema iz vrećice a mi baš ne konzumiramo te praškaste pripravke.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
4 jaja
70 g šećera
60 g brašna
10 g kakaa
1 žličica praška za peciva
1 vanilin šećer
Za premaz:
pekmez od šumskog voća
Za kremu:
200 ml vrhnja za šlag
200 ml mascarponea
50 g šećera u prahu
Za posip:
šećer u prahu
kakao
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Veliki lim od pećnice obložite papirom za pečenje.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
Žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom izmiksajte dok ne posvijetle i udvostruči im se volumen.
Brašno prosijte sa kakaom i praškom pa prosijanu smjesu umiješajte u pjenastu smjesu žumanjaka.
Na kraju nježno umiješajte i snijeg od bjelanjaka.
Dobivenu smjesu rasporedite na pripremljeni lim za pečenje i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 13-15 minuta.
Ostavite da se malo ohladi. Na radnu površinu stavite drugi list papira za pečenje pa pečeni biskvit istresite na njega.
Odvojite papir na kojem se biskvit pekao pa ga ostavite da se ohladi do kraja.
Čuvanje biskvita između dva papira održati će ga mekanim i elastičnim kako ne bi pucao prilikom savijanja.
Za kremu mikserom pjenasto izradite vrhnje za šlag i šećer u prahu.
Kada dobijete čvrsti šlag umiješajte i mascarpone.
Na tanjur za posluživanje stavite pečeni biskvit i to tako da jedan kraj visi preko ruba tanjura.
Do širine tanjura premažite biskvit pekmezom.
Kremu stavite u dresir vrećicu sa ukrasnim nastavkom pa je ukrasno naštrcajte preko pekmeza.
Preklopite biskvitom, ustvari motajte ga poput zmije.
Ponovno premažite biskvit pekmezom i naštrcajte kremu.
Preklopite.
Ponovno premažite pekmezom i naštrcajte kremom.
Ohladite.
Ohlađeni kolač prvo posipajte šećerom u prahu a zatim kakaom.
Podloga od šećera sprječava kakao da se otopi.
Nema komentara:
Objavi komentar