Gastronomski mi je ovo najteži dio godine.
Toplo je vani a na placu ništa nova.
Samo zimsko povrće i voće a mene sve zove na jagode i trešnje.
I onda posegnem za limunom, njega ima cijele godine a divno se da iskobinirati u neku laganu slasticu.
Da se malo odmorimo od kolača sa jabukama ili čokoladom što mi je po zimi nekako najčešće na repertoaru.
RECEPT:
Za tijesto:
225 g brašna
115 g maslaca
1 jaje
2 žlice šećera u prahu
hladna voda
Za nadjev:
115 g maslaca
1 žličica vanilije
4 žumanjka
4 limuna
200 g šećera
Za ukras:
200 ml vrhnja za šlag
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Prosijte brašno u zdjelu pa ga pomiješajte sa maslacem tako da dobijete mrvičastu smjesu.
Dodajte šećer u prahu i jaje. Dodajte toliko hladne vode koliko je potrebno da dobijete glatko tijesto.
Namastite i pobrašnite 12 malih kalupa za pite.
Tanko razvaljajte tijesto i izrežite od njega krugove veličine kalupa za pite. Nabockajte vilicom pa obložite pripremljenim tijestom.
Na svako tijesto stavite komad masnog papira i nasipajte suhi grah pa slijepo pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10-ak minuta.
Odstranite papir i grah.
Za kremu stavite šećer, jaja i maslac u prikladnu posudu pa kuhajte uz stalno miješanje dok se šećer ne otopi.
Dodajte naribanu koricu i iscijeđeni sok limuna pa nastavite kuhati dok se krema ne zgusne.
Kremu podijelite između polupečenih pita pa vratite u pećnicu na sljedećih 15-minuta.
Ohladite.
Vrhnje za šlag mikserom izradite dok ne postane čvrsto. Rasporedite po ohlađenim pitama i poslužite.
Dobar dan, jako zanimljiv recept, no cini mi se da nedostaju sastojci u receptu za nadjev. :-)
OdgovoriIzbrišiHvala na primjedbi je nedostaju žumanjci evo ispravila sam
OdgovoriIzbriši