ponedjeljak, 1. travnja 2019.
Čokoladna rolada
Nakon pavlove ovo mi je najfiniji način za potrošiti višak bjelanjaka.
Ovo mi je drugi pokušaj rađenja ove rolade jer mi se prvi puta razletjela na sve strane.
Nisam bila strpljiva i nisam čekala da se čokoladna krema ohladi pa mi se sve izlilo i kora biskvita popucala.
Ali u okusu se osjetilo da ima potencijala pa sam se ovoga puta pridržavala recepta od do pa je super ispala.
Original recepta pronašla sam ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
Za roladu:
6 bjelanjaka
320 g šećera
2 žlice brašna
60 g mljevenih badema
1 žličica instant kave otopljena u 1 žlici vruće vode
50 g listića badema
Za čokoladni premaz:
200 g tamne čokolade
50 g maslaca
120 ml vrhnja za šlag
prstohvat soli
Za nadjev:
200 ml vrhnja za šlag
40 g šećera u prahu
1 žličica instant kave otopljena u 1 žlici vruće vode
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Veliki lim obložite papirom za pečenje.
U prikladnoj posudi mikserom izradite bjelanjke i šećer dok ne dobijete čvrsti snijeg.
Dodajte mljevene bademe, brašno i rastopljenu kavu pa nježno izmješajte.
Rasporedite po pripremljenom limu i zagladite površinu.
Posipajte sa listićima badema pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu 8 minuta.
Smanjite temperaturu pećnice na 160 minuta pa nastavite peći roladu još 20-25 minuta.
Pečenu roladu izvadite iz lima pa je ostavite da se hladi na papiru za pečenje 10 minuta.
Tako ohlađenu roladu okrenite na drugi, čisti komad papira pa je ostavite da se ohladi do kraja tako između dva papira.
U međuvremenu napravite čokoladni premaz, otopite čokoladu na pari.
Otopljenoj čokoladi dodajte maslac pa mješajte dok se ne otopi.
Ostavite da se ohladi 15 minuta.
Zatim ulite vrhnje za šlag i miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku čokoladnu glazuru.
Roladu okrenite tako da je strana sa bademima dolje pa premažite čokoladnom glazurom.
Ohladite 15 minuta.
Za nadjev vrhnje za šlag sa šećerom istucite u čvrsti šlag.
Umiješajte kavu.
Premažite preko čokolade pa zarolajte roladu.
Ohladite.
Prije posluživanja narežite na šnite željene debljine.
Nema komentara:
Objavi komentar