Da uvijek napravim slastice ali ne kuhamo ništa slano.
Tako ovog Uskrsa nismo šunku ni pekli ni kuhali niti sam obojala ijedno jaje.
Proteklih godina sve sam radila po pravilim i kako tradicija nalaže.
I onda sam završila sa hladnjakom punim hrane koju nitko nije pojeo i koja sam bacila.
Običaj je da smo jedan dan na ručku kod moje mame a jedan kod svekrve.
Tako da ja jednostavno sa sobom uzmem kutijicu i svugdje nešto užicamo.
U šali kažemo da jedemo po kućama.
Tako smo ove godine nažicali sva tipična jela francusku, šunku, janjetinu a čak smo dobili i juhe.
Tako da su šunka i francuska bili za doručak a za ručak se janjetina zajedno sa kuhanim povrćem iz juhe i dodatak pirea pretvorila u pastirsku pitu za ručak.
Ja sam jedino umijesila domaći kruh jer smo to zaboravili užicati.
Orriginal recepta pronašla sam ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
Za starter:
117 g brašna
1/2 žličice instant kvasca
3 g šećera
177 g mlake vode
Za tijesto:
117 g brašna
72 g integralnog brašna
1/2 žličice kvasca
2 žličice maslinovog ulja
1 žličica soli
75 g grubo nasjeckanih badema
75 g nasjeckanih suhih smokvi
Za premaz:
1 žlica pekmeza od marelice
1 žličica vode
malo badema u listićima
Za starter pomiješajte brašno sa kvascem, šećerom i vodom pa izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Pomiješajte obje vrste brašna i kvasac za tijesto pa rasporedite preko smjese startera.
Stavite u hladnjak da odfermentira preko noći.
Sljedećeg dana izvadite tijesto iz hladnjaka pa mu dodajte ulje i promiješajte.
Ostavite da odstoji 30 minuta.
Po vrhu posipajte sol pa mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto, prema potrebi dodajte još brašna ili vode.
Ostavite da odstoji 10-ak minuta.
U odstajalo tijesto umijesite smokve i bademe.
Oblikujte tijesto u kuglu i premažite ga sa malo ulja.
Stavite na toplo mjesto pa dižite 1,5 sat.
Dignuto tijesto premijesite u željeni oblik pa ga stavite na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Ponovne dižite na toplom mjestu 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 250 C.
Na dno pećnice stavite posudu sa hladnom vodom.
Dignuti kruh zarežite pa ga stavite u peći u prethodno zagrijanu pećnicu.
Nakon 20 minuta smanjite temperaturu na 220 C i izvadite vodu sa dna pećnice.
Nastavite peći još 20-30 minuta dok kruh ne dobije lijepu koricu.
Za premaz u prikladnoj posudi pomiješajte pekmez od marelice i vodu i zagrijavate dok ne dobijete glatku smjesu.
Kruh premažite dobivenom smjesom i posipajte bademima u listićima.
Nema komentara:
Objavi komentar