četvrtak, 4. travnja 2019.
Zagrebačke kremšnite
Ja sam iz Samobora. I otkada znam za sebe vodim raspravu o kremšnitama.
Točnije o Samoborskim kremšnitama.
Ljude koji prvi puta dođu u Samobor naravno vodi se na trg na kavu i kremšnite.
I tu kreće rasprava, kakav Vam je to kolač sa toplom kremom, bez veze.
Teško je objasniti ali mi jedino to priznajemo kao kremšnite ako nije topla nije dobra.
To je okus na kojem smo odrasli i o tome nema rasprave, upravo takve trebaju biti i takve su najbolje.
I nikada ali nikada ih nećete napraviti doma da budu takve kao na trgu i prestala sam pokušavati.
Tako da kada mi dođe želja jednostavno sjednem na trg i naručim je pa uživam u suncu, kavi i kremšniti.
E a ove Zagrebačke su nešto drugo.
Više komponeti i jedu se hladne.
Tako da ovo je kremšnita za napraviti doma.
Jako fine ali sasvim drugačije od onih na koje sam navikla.
Dva različita kolača svaki odličan na svoj način.
Original recepta pronašla sam kod Tamare.
RECEPT:
Recept za ispis
pola paketa lisnatog tijesta
Za kremu:
1,5 l mlijeka
2 vanilin šećera
300 g šećera
7 jaja
200 g gustina
2 žlice brašna
500 ml vrhnja za šlag
Čokoladna glazura
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Lisnato tijesto razvaljajte na papiru za pečenje na dimenzije lima za pečenje.
Lim okrenite naopačke pa na njega stavite razvaljano tijesto i nabockajte ga vilicom
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-201 minuta dok ne dobije lijepu boju.
Ohladite.
Za kremu odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Bjelanjke izmiksajte sa polovicom količine šećera da dobijete čvrsti snijeg.
Od ukupne količine odvojite 300 ml mlijeka.
Ostatak mlijeka stavite u prikladan lonac pa kuhajte dok ne provrije.
Žumanjke pijnasto izmiksajte sa ostatkom šećera i vanilin šećerom.
Dodajte 300 ml mlijeka koje ste odvojili, brašno i gustina pa izmješajte da dobijete glatku smjesu.
Vruće mlijeko prelite preko izmiješane smjese žumanjaka i izmiješajte.
Vratite u lonac pa kuhajte na umjerenoj vatri dok se krema ne zgusne.
U još vruću kremu umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Ohlađeno lisnato tijesto stavite na dno kalupa pa ga prelite vrućom kremom.
Ohladite.
Vrhnje za šlag izmiksajte u čvrsti šlag pa premažite preko ohlađene kreme.
Prelite čokoladnom glazurom.
Prije posluživanja dobro ohladite i narežite na kocke.
Koleginica sa kojom sam radila (Tamara) je iz Samobora, tako da sam slušala o tom mestu onoliko. I o kremšnitama. Nisam ih nikada jela, ne znam ni da li bi mi se tople svidele. Ali ove tvoje - o, još kako bih....
OdgovoriIzbrišiDa teško je reć, trebala bi probati pa vidjeti. Šanse su fifty fifty.
IzbrišiAli svakako dođi i probaj i javi se naravno!
Predeivno izgledaju. Natjerale su me odmah u kuhinju. Javlja se za rezultatom.
OdgovoriIzbrišiU super! Baš me zanimaju utisci
Izbriši