ponedjeljak, 27. svibnja 2019.

Grissini


Ovo je prvi puta da sam pokušala sama napraviti grissine.
Nekako mi je to uvijek bila stvar koja se kupuje.
Nije da ih često kupujem ali volim ih umotane u pršut poslužiti gostima na hladnoj plati.
Nekako mi je to jako dekorativno.
Uglavnom grissine uopće nije teško napraviti samo trebate isplanirati vrijeme.
Možete ih napraviti i nekoliko dana unaprijed jer se odlično drže u zatvorenoj posudi.

RECEPT:
Recept za ispis

Za bigu:

110 g brašna
90 g vode
0,1 g svježeg kvasca

Za tijesto:

1 kg brašna
480 g vode
sva biga
22 g soli
20 g svježeg kvasca
100 g maslinovog ulja
100 g maslaca

Za posip:

sezam, krupna sol ili sjemenke po želji

Za bigu u prikladnoj posudi pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatko tijesto. Prekrite prozirnom folijom i pustite tijesto da fermentira na toplom mjestu preko noći.
Sljedećeg dana u prikladnu posudu prosijte brašno. Dodajte bigu, sol, vodu i kvasac pa umijesite.
Otopite maslac pa ga pomiješajte sa maslinovim ulje.
Dodajte tijestu pa mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto.
Lagano nauljite posudu pa u njega stavite dobiveno tijesto. 
Dižite na toplom mjestu 1 sat.
Tijesto premijesite pa ga stavite u hladnjak da odstoji od 1 do 8 sati.
Kada ste spremni za izradu grisina tijesto istresite na pobrašnjenu radnu površinu.
Valjkom istanjite tijesto u pravokutnik debljine 6 mm.
Premažite tijesto vodom i posipajte posipom po želji.
Narežite na trakice pa slažite na lim obložen papirom za pečenje.
Dižite na toplom mjestu još 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 190 C.
Dignute grisine pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-18 minuta dok grisini ne postanu svijetlosmeđi i hrskavi.

Nema komentara:

Objavi komentar