četvrtak, 16. svibnja 2019.

Kruh sa nadjevom od poriluka



Ovo mi je u zadnje vrijeme bio jedan od boljih gableca koje sam donijela na posao. Uz šalicu jogurta stvarno odličan obrok a nadmašuje pekara gablece za tri puta barem.
Orignal recepta pronašla sam u časopisu Dobra hrana iz prosinca 2013.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

kocka svježeg kvasca
2 žličice šećera
200 ml mlakog mlijeka
300 g brašna
1 žlica kiselog vrhnja
prstohvat soli
3 žlice maslinovog ulja

Za nadjev: 


50 g špeka narezanog na kockice
100 g poriluka narezanog na tanke kolutiće
3 žlice kiselog vrhnja
1 žličica senfa
sol i papar po ukusu

Za premaz:

1 jaje
sjemenke po želji za posip

Stavite kvasac u toplo mlijeko sa  šećerom da se zapjeni a zatim ga dodajte u brašno. Dodajte sol i kiselo vrhnje pa umijesite glatko tijesto. Pustite ga da se diže na toplom mjestu 30 minuta. Dodajte maslinovo ulje pa premijesite tijesto i ponovno da dižite 30 minuta.
U međuvremenu stavite špek i poriluk u tavicu pa pržite dok špek ne porumeni i poriluk ne uvene. Dodajte kiselo vrhnje, senf, sol i papar. 
Ugrijte pećnicu na 200 C.
Kada se tijesto diglo podijelite ga na dva dva jednaka djela  i razvaljajte tako da dobijete dva kruga promjera otprilike 25 cm.
Stavite jedan krug na lim obložen papirom za pečenje pa ga premažite nadjevom pazeći da ostavite 1 cm od ruba nenamazani. Pokrite drugim krugom i dobro utisnite rubove da se spoje. Na sredinu kruga stavite naopačke jednu čašu koja će vam služiti kao orijentir. Nožem narežite tijesto na četiri djela. Zatim svaku četvrtinu podijelite na dva dijela a potom svaki od tih djelova još na dva. Uzmite svaki krak tijesta za kraj i zavrnite ga oko njegove osi. Maknite čašu sa sredine premažite kruh jajetom i posipajte sjemenkama. 
Pecite ga 30 minuta dok ne porumeni.

Nema komentara:

Objavi komentar