četvrtak, 10. prosinca 2020.

Lebkuchen-njemački medenjaci


Ne znam kako vi ali ja svake godine jedva čekam početak prosinca da u Mulleru-u mogu kupiti medenjake.
Inače vrlo vrlo rijetko kupujem kekse ali medenjacima jednostavno ne mogu odoljeti.
To je mi je svojevrsna tradicija.
Naime mamin bratić je živio u Njemačkoj i kada je dolazio doma nama klincima je obavezno donosio medenjake.
A prije cca 35 godina toga baš i nije bilo kupiti kod nas tako da su nam ustvari bili egzotični.
A ja kakva jesam zaljubila sam se u taj okus.
I nekako nikada nisam ni pokušavala sama ih doma napraviti.
Nekako su mi medenjaci spadali u istu kategoriju kao i kremšnite, to se ne radi doma to se kupuje.
I onda sam slučajno naišla na ovaj recept.
I rekla sama sebi pa hajde daj ih probaj napraviti.
i jesam.
I odlični su.

RECEPT:
Recept za ispis

Za keksiće:

440 g brašna
200 g mljevenih badema
4 žličice kakaa
3 žličice začina za medenjake
prstohvat soli
1/4 žličice sode bikarbone
120 g smeđeg šećera
250 g meda

100 g maslaca
2 jaja
70 g ušećerenog limuna
70 g ušećerene naranče
1 žlica suhih brusnica
naribana kora 1 limuna
naribana kora 1 naranče

Čokoladna glazura

U veću posudu stavite jaja, otopljeni maslac, šećer, med i naribanu koricu limuna i naranče.
Miksajte dok ne dobijete jednoliku smjesu.
U drugu posudu prosijte brašno, kakao, začin za medenjake i sodu bikarbonu. U prosijanu smjesu umiješajte i mljevene bademe.
Pomalo u smjesu s jajima dodajte smjesu suhih sastojaka i mijesite. 
Na kraju umiješajte i sitno nasjeckano ušećereno voće i brusnice.
Mijesite dok ne dobijete glatko, blago ljepljivo tijesto.
Oblikujte tijesto u male kuglice pa ih slažite na lim i svaku lagano spljoštite.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta.
Ohladite.
Ohlađene keksiće umačite u čokoladnu glazuru.
Ohladite.
Gotove keksiće spremite u limenu kutiju.

Nema komentara:

Objavi komentar