Znam da riskiram da me se proglasi ludom jer pečem kruh ovih dana ali eto.
Posebno volim mijesiti kruh po ljeti jer mi se brzo i lako digne.
Tako da ja nastavljam inzistirati na svom vlastitom ludilom.
Original recepta pronašla sam ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
500 g brašna
250 ml mlijeka
30 g maslaca
20 g svježeg kvasca
žlica soli
Lagano zagrijete mlijeko pa u njemu otopite maslac. Umiješajte i kvasac pa stavite na toplo da se zapijeni.
U prikladnu posudu prosijte brašno pa ga pomiješajte sa soli.
Dodajte zapjenjeni kvasac pa umijesite glatko tijesto.
Vratite u posudu i prekrite čistom kuhinjskom krpom i dižite na toplom mjestu dok se ne udvostruči, otprilike sat i pola.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite dignuto tijesto.
Podijelite na dva jednaka komada pa oblikujte dvije jednako duge štruce.
Stavite ih jednu pored druge u pripremljeni kalup za kruh.
Ponovno prekrite čistom kuhinjskom krpom pa dižite na toplom mjestu još 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 250 C.
Na dno pećnice stavite posudu sa hladnom vodom.
Dignuti kruh zarežite pa ga stavite u peći u prethodno zagrijanu pećnicu.
Nakon 20 minuta smanjite temperaturu na 220 C i izvadite vodu sa dna pećnice.
Nastavite peći još 20-30 minuta dok kruh ne dobije lijepu koricu.
Nema komentara:
Objavi komentar