Znam da je vruće i da svi bježe iz kuhinje a pogotovo iz kuhinje u kojoj redi pećnica ali ovaj kruh je moja najnovija opsesija.
Predobar je i isplati se istrpiti malo dodatne topline za ovaj okus.
RECEPT:
Recept za ispisa
40 g svježeg kvasca
2 žličice soli
1 žličica šećera
380 ml mlačenice
400 g pirovog brašna
100 g crnog brašna
Zagrijte mlačenicu da bude mlaka. U nju umiješajte šećer i kvasac pa ostavite sa strane da se zapijeni.
U prikladnoj posudi pomiješajte obje vrste brašna i sol.
U sredini napravite udubinu pa u nju ulite zapjenjeni kvasac.
Umijesite tijesto.
Dižite na toplom mjestu dok mu se ne udvostruči volumen, sat do sat i pola.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Dignuto tijesto premijesite i oblikujte u štrucu.
Dobro ga uvaljajte u brašno pa ga stavite u pripremljni kalup za pečenje.
Ponovno dižite dok mu se ne udvostruči volumen, još otprilike 45 minuta.
Zagrijte pećnicu na 250 C.
Na dno pećnice stavite posudu sa hladnom vodom.
Dignuti kruh zarežite pa ga stavite u peći u prethodno zagrijanu pećnicu.
Nakon 20 minuta smanjite temperaturu na 220 C i izvadite vodu sa dna pećnice.
Nastavite peći još 20-30 minuta dok kruh ne dobije lijepu koricu.
Ovo bilježim jer volim sve s pirom. Probati ću napraviti u breadmakeru, mješenje i dizanje.
OdgovoriIzbrišiJavite dojmove svakako, baš me zanima kako će uspjeti u pekaču.
OdgovoriIzbrišiNe bjezim ljeti od pecnice!
OdgovoriIzbrišiNaprotiv!
Tijesto se brze dize i nekako je podatnije nego u zimi!